03 Μάι 2024
READING

Πόση σημασία έχει το online personal branding

4 MIN READ

Πόση σημασία έχει το online personal branding

Πόση σημασία έχει το online personal branding

Η δύναμη του personal brand στο διαδίκτυο

Σε μια εποχή όπου ο κόσμος είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ, η διαμόρφωση μιας μοναδικής “προσωπικής μάρκας” έχει μετατραπεί από απλή επιλογή σε βασικό συστατικό στοιχείο της επαγγελματικής επιτυχίας. Τα ψηφιακά αποτυπώματα που αφήνουμε πίσω μας λειτουργούν πλέον ως άμεση αντανάκλαση της επαγγελματικής μας προσωπικότητας, καθιστώντας το online branding ζωτικής σημασίας για όλους, όχι μόνο για τους celebrities ή τους influencers.

Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλουμε τους εαυτούς μας, καλλιεργούμε σχέσεις και αναδεικνύουμε τις ξεχωριστές μας ιδιότητες παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της επαγγελματικής μας πορείας. Το personal branding υπερβαίνει την απλή αυτοπροβολή- πρόκειται για την αποτελεσματική επικοινωνία της ουσίας, των αξιών και των ικανοτήτων κάποιου. Έχει να κάνει με το να προσφέρει κανείς αξία στην κοινότητά του και να κερδίσει την αναγνώριση που πραγματικά αξίζει και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όλοι χρειάζονται ένα ισχυρό προφίλ στο LinkedIn

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το personal branding;

Οι διαδικασίες προσλήψεων έχουν γνωρίσει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μια έρευνα από το CareerBuilder, ένα συντριπτικό ποσοστό 66% των εργοδοτών ερευνούν τους υποψηφίους για εργασία στο διαδίκτυο, με το 57% να επιλέγει να μην προχωρήσει με τους υποψηφίους με βάση το ψηφιακό τους προφίλ. Τι σημαίνει αυτό; Οι πρώτες εντυπώσεις γίνονται πλέον συχνά διαδικτυακά και μια καλά επιμελημένη διαδικτυακή παρουσία μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για μία πρόσληψη.

Η άνοδος των απομακρυσμένων προσλήψεων

Το μετα-πανδημικό εργασιακό σενάριο έχει επιφέρει μια εξέλιξη στη δυναμική των προσλήψεων. Οι περισσότεροι εργοδότες (περίπου 93%) άρχισαν να χρησιμοποιούν συνεντεύξεις εξ αποστάσεως. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουν πλέον πιο προσεκτικά την παρουσία των υποψήφίων στο διαδίκτυο πριν από τη συνέντευξη. Έτσι, ένα καλό online personal brand μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητές τους να πάρουν τη θέση εργασίας.

Τα πλεονεκτήματα του online personal branding

– Ανθεκτικότητα εν μέσω αβεβαιότητας: Ενώ η πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς εργασίας ή των απολύσεων μίας εταιρείας είναι μια πρόκληση, ο έλεγχος της διαδικτυακής αφήγησης του καθενός είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια του. Με τη στρατηγική διαμόρφωση και διαχείριση του personal brand, μπορεί κανείς να εξοπλίζεται με μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε απρόβλεπτες προκλήσεις καριέρας.

– Στρατηγική διαφοροποίηση: Σε μια κορεσμένη αγορά εργασίας, το να ξεχωρίζει κάποιος είναι ζωτικής σημασίας. Τα διαδικτυακά προφίλ που είναι προσαρμοσμένα ώστε να αναδεικνύουν μοναδικές προτάσεις αξίας -είτε πρόκειται για έμφυτη δημιουργικότητα, είτε για βαθιά γνώση του κλάδου ή ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων- προσφέρουν σημαντικά πλεονέκτημα έναντι των άλλων.

– Αυθεντική αξιοπιστία: Η εμπιστοσύνη παραμένει υψίστης σημασίας στις επαγγελματικές σχέσεις. Όπως τονίζεται στην έρευνα του ιστότοπου κριτικών, Trustpilot, το 66% των καταναλωτών παγκοσμίως αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν βλέπουν αξιόπιστες κοινωνικές αποδείξεις που υποστηρίζουν έναν επαγγελματία. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις θετικές κριτικές, αλλά αφορά τη συνεπή επίδειξη τεχνογνωσίας σε διάφορες πλατφόρμες.

Συμβουλές για επιτυχία

– Διαρκής ενημέρωση: Ειδικά σε πλατφόρμες όπως το LinkedIn, η τακτική ενημέρωση του διαδικτυακού προφίλ είναι πολύ σημαντική. Η ανάδειξη των επιτευγμάτων, των δεξιοτήτων και η διατήρηση ενός επαγγελματικού ψηφιακού αποτυπώματος μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.

– Σημαντική δέσμευση: Η συμμετοχή σε επαγγελματικές πλατφόρμες πρέπει να είναι σκόπιμη. Η προβολή της ηγετικής ικανότητας σκέψης και η κοινοποίηση ή υποστήριξη περιεχομένου που ευθυγραμμίζεται με την επαγγελματική εικόνα είναι επωφελής.

– Συνεργασία: Η οικοδόμηση συνδέσεων με ομολόγους του κλάδου, η διάδοση εύστοχου περιεχομένου και η συμμετοχή σε διαδικτυακά σεμινάρια μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αυθεντίας σε έναν αντίστοιχο τομέα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί είναι τόσο σημαντικό το personal branding;

Η δύναμη της αυθεντικότητας

Το online personal branding δεν περιορίζεται μόνο στην αποφυγή αρνητικού περιεχομένου. Απαιτεί την ενεργή διαμόρφωση της ψηφιακής προσωπικότητας του ατόμου. Ωστόσο, η αυθεντικότητα παραμένει η κεντρική ιδέα. Ένα γνήσιο online personal brand θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές φιλοδοξίες και τον χαρακτήρα μας. Η συμμετοχή σε στοχευμένες συζητήσεις, η προσφορά γνώσεων και η συνεχής αξιολόγηση και τελειοποίηση του ψηφιακού αποτυπώματος του καθενός είναι απαραίτητη.

Ο αντίκτυπος του ψηφιακού τομέα στις επαγγελματικές διαδρομές είναι προφανής. Για όλους, από τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες έως τους καθιερωμένους επαγγελματίες ή όσους ξεκινούν την καριέρα τους, το online personal branding αναδεικνύεται σε ύψιστο πλεονέκτημα. Αξίζει προσεκτική επεξεργασία, γνήσια εκπροσώπηση και στρατηγικό όραμα. Μια τέτοια αφοσίωση υπόσχεται ανταμοιβές μακροπρόθεσμα.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.