01 Μάι 2024
READING

Ο Σκλαβενίτης στον δρόμο της κυριαρχίας και στην Κύπρο

4 MIN READ

Ο Σκλαβενίτης στον δρόμο της κυριαρχίας και στην Κύπρο

Ο Σκλαβενίτης στον δρόμο της κυριαρχίας και στην Κύπρο

Nέες προκλήσεις ενέχει το επιχειρηματικό πλάνο και ο ευρύτερος σχεδιασμός του Σκλαβενίτη όπου εκτός από την ελληνική αγορά στο κάδρο της ανάπτυξης βρίσκεται και η Κύπρος. Ο μεγαλύτερος λιανεμπορικός όμιλος στην Ελλάδα με τζίρο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 κάνει κινήσεις επέκτασης στη Μεγαλόνησο.

Εκεί όπου κληρονόμησε πριν από περίπου 6 χρόνια τα 18 καταστήματα του Μαρινόπουλου μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του. Έκτοτε ο Σκλαβενίτης πραγματοποιώντας τις απαιτούμενες αλλαγές σε επίπεδο ανώτατων στελεχών στην αγορά αυτή, έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία του στην Κύπρο, αναζητώντας όμως τα βήματα εκείνα που θα τον οδηγήσουν στην κυριαρχία και εκεί. Πρόκειται για μία αγορά που παρουσιάζει αρκετά έντονα τοπικά χαρακτηριστικά, θυμίζοντας – καταχρηστικά ίσως – μία μεγάλη περιφερειακή πόλη της Ελλάδας, όπου δραστηριοποιούνται συγκεκριμένες επιχειρήσεις οικογενειακού κυρίως χαρακτήρα με εξαίρεση τη Lidl.

Ο Σκλαβενίτης επιδόθηκε τον τελευταίο καιρό σε αρκετές συζητήσεις στην Κύπρο, με επιδίωξη να αποκτήσει κάποια από τις ανταγωνιστικές κυπριακών συμφερόντων αλυσίδες. Πιο πρόσφατες συζητήσεις ήταν αυτές με την εδρεύουσα στην Πάφο, αλυσίδα σούπερ μάρκετ Παπαντωνίου, η οποία κάνει τζίρο περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ και διαθέτει 9 καταστήματα. Εκ πρώτης ανάγνωσης οριστική και συμφωνία ολοκληρωτικής εξαγοράς δεν φαίνεται να υπήρξε, ωστόσο στο τραπέζι τέθηκαν στην πορεία και συζητήσεις για το ενδεχόμενο απόκτησης κάποιων από τα καταστήματα της κυπριακής επιχείρησης. Σενάριο που δεν φαίνεται απίθανο, καθότι θα μπορούσε να ικανοποιεί τόσο τις επεκτατικές βλέψεις Σκλαβενίτη, όσο και την επιθυμία της πλευράς Παπαντωνίου να διατηρήσει με κάποιο τρόπο παρουσία στα πεπραγμένα του «νησιού». Πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά χωρίς να αποκλείεται να δούμε εξελίξεις σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. 

Στόχος να γίνει ηγέτης και στην κυπριακή αγορά τα επόμενα χρόνια

Βέβαια η κίνηση Σκλαβενίτη δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Έχοντας ανέλθει αυτά τα χρόνια στην κορυφή της ελληνικής αγοράς και μάλιστα με διαφορά περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο από τον δεύτερο ΑΒ Βασιλόπουλο, επιθυμεί να πετύχει κάτι ανάλογο και στην Κύπρο. Εκεί όπου κυριαρχoύν αμφότερες η Lidl και η Άλφα Μέγα με τζίρο περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία. Το στοίχημα του Σκλαβενίτη είναι δύσκολο, δεδομένου ότι ο τοπικός χαρακτήρας που σας προαναφέραμε απαιτεί πολλά βήματα και κυρίως να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων καταναλωτών και του ευρύτερου περιβάλλοντος και ανθρώπων της Μεγαλονήσου. Κάτι που έως αυτή τη στιγμή φάνηκε να πετυχαίνει. Άλλωστε και στην περίπτωση της Lidl το παράδειγμα έδειξε ότι ο κόσμος την εμπιστεύθηκε και κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της αγοράς, προχωρώντας με οργανική ανάπτυξη όπως άλλωστε προβλέπει και τηρείται απαρέγκλιτα, το επιχειρηματικό πλάνο της γερμανικών συμφερόντων αλυσίδας σούπερ μάρκετ. 

Σύντομα πάντως αναμένεται ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το πεδίο, δεδομένου ότι σε πολλές των περιπτώσεων αποδεικνύεται πως όταν ο Σκλαβενίτης επιθυμεί να προχωρήσει επιχειρηματικά με κάποιον τρόπο έχει τη θέληση, το εκτόπισμα και φυσικά τους πόρους για να το πετύχει. 

Συνεχίζεται με διψήφιο ποσοστό η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα πάντως συνεχίζει να μεγαλώνει, τρέχοντας με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο κατώφλι των 5 δισ. Η ανάπτυξη του Σκλαβενίτη έρχεται αποστομωτικά ως απάντηση σε όσους κατά καιρούς είχαν αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και την εξέλιξη της εξαγοράς Μαρινόπουλου πριν από μερικά χρόνια. Παρόλ’ αυτά η αλυσίδα κατάφερε με συνέπεια και σεβασμό σε καταναλωτές και συνεργάτες της να εξελιχθεί, να μεγαλώσει και να αποκομίσει τα οφέλη της εξαγοράς αυτής, μετεξελισσόμενη με διαφορά σε πρώτη δύναμη στο οργανωμένο λιανεμπόριο και διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα και την καλή έξωθεν μαρτυρία στο μυαλό των Ελλήνων καταναλωτών για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να συμβεί κάτι εξαιρετικά δραστικό με μία πιθανή συνένωση μεγάλων παικτών της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να ανατραπούν ή να παρουσιάστουν δείγματα εξισορρόπησης σε επίπεδο δυνάμεων μεταξύ μεγάλων αλυσίδων στη χώρα μας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.