02 Μάι 2024
READING

Πόσο θα διαφέρουν οι καταναλωτές της Gen Alpha από τους Gen Z-ers;

3 MIN READ

Πόσο θα διαφέρουν οι καταναλωτές της Gen Alpha από τους Gen Z-ers;

Πόσο θα διαφέρουν οι καταναλωτές της Gen Alpha από τους Gen Z-ers;

Η άνοδος της γενιάς Alpha

Μια νέα γενιά καταναλωτών ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στην αγορά και, με τους μεγαλύτερους ηλικιακά εκπροσώπους της να είναι μόλις 13 ετών, το μέλλον αναμένεται ενδιαφέρον και η δουλειά των marketers, προς το παρόν τουλάχιστον, αναγκαστικά να κινείται ακόμα κάπως αναγνωριστικά. Πρόκειται, φυσικά, για την Gen Alpha.

Γεννημένη αποκλειστικά τον 21ο αιώνα, αρχής γενομένης από το 2010, η Gen Alpha προβλέπεται να είναι η πολυπληθέστερη γενιά στην ιστορία, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2025, που είναι και το καταληκτικό έτος για να θεωρηθεί κάποιος γεννημένος στη γενιά αυτή. Με αυτούς τους αριθμούς, η γενιά Alpha φαίνεται ότι θα έχει τεράστια αγοραστική δύναμη, οπότε οι εταιρείες αρχίζουν ήδη να προετοιμάζουν τις στρατηγικές marketing τους.

Διαβάστε ακόμα: Εάν η Gen Z άλλαξε το marketing, τι θα κάνει η Gen Alpha;

Οι πρώτοι Tech-Native

Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η Gen Alpha είναι πιο ψηφιακά εγγράμματη από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Μπορεί οι Gen Z-ers να χαρακτηρίστηκαν ως ψηφιακοί ιθαγενείς, έχοντας μεγαλώσει με smartphones, tablets και άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η γενιά Alpha υιοθετεί την τεχνολογία ακόμη πιο γρήγορα.

Μία πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας marketing, Razorfish, δείχνει ότι οι Alphas δίνουν μεγαλύτερη αξία στις πιο πρόσφατες τεχνολογικά gadgets, με το 63% αυτών να τονίζει τη σημασία τους σε σύγκριση με μόλις το 31% των Gen Z-ers. Την ίδια στιγμή το gaming, για την Gen Alpha, είναι κάτι περισσότερο από ψυχαγωγία – είναι ένα μέσο για αυτοέκφραση, σε πλήρη αντίθεση με την Gen Z που παίζει κυρίως για χαλάρωση.

YouTube αντί της τηλεόρασης

Η χρυσή εποχή της τηλεόρασης μπορεί πραγματικά να έχει τελειώσει. Για τη γενιά Alpha, το YouTube είναι το κύριο κανάλι ανακάλυψης. Από το να μαθαίνουν για τις τελευταίες τάσεις των παιχνιδιών μέσω βίντεο unboxing μέχρι το να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους streamers, οι Alphas επιλέγουν περιεχόμενο που μπορούν να ελέγξουν και να αλληλεπιδράσουν με αυτό. Δεν πρόκειται απλώς για παθητική προβολή αλλά για ενεργή εμπλοκή. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα της Razorfish, πάνω από το 51% της Gen Alpha ανακαλύπτει brands μέσω βίντεο στο YouTube, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της πλατφόρμας στην καθημερινή ψηφιακή τους κατανάλωση.

Μεγαλώνοντας σε μια εικονική πραγματικότητα

Μια μελέτη από το Harvard Business Review (HBR) υπογραμμίζει μια άλλη καθοριστική πτυχή της γενιάς Alpha: είναι η πρώτη γενιά που μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) δεν αποτελούν καινοτομίες αλλά κανόνες. Αυτή η έκθεσή τους προβλέπεται να επηρεάσει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν, εργάζονται και κοινωνικοποιούνται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καινοτόμες προσπάθειες της Walmart, όπως το “The Hidden World of Waffles + Mochi”, μια εμπειρία παιχνιδιού που διδάσκει στα παιδιά για την υγιεινή διατροφή, και το “Walmart Land”, τον προορισμό Roblox του retailer.

Διαβάστε ακόμα: Τι προσελκύει την Gen Alpha;

Ενισχυμένες αξίες

Αν και η Gen Alpha συντονίζεται με το πνεύμα της Gen Z για ψυχική ευημερία, σκοπό και αυθεντικότητα, φαίνεται να ενισχύει αυτές τις αξίες. Η σημασία της αποσύνδεσης για την ψυχική υγεία και η έμφαση στη γνήσια αυθεντικότητα αναδεικνύει μια γενιά βαθιά σκεπτόμενη και απαιτητική, ακόμη και στην τρυφερή της ηλικία.

Το κρίσιμο συμπέρασμα της Razorfish για τις επιχειρήσεις είναι σαφές: οι Alphas δεν είναι απλώς μια νεότερη επανάληψη των Gen Z-ers. Ενισχύουν τις τάσεις και τις συμπεριφορές της Gen Z, αλλά τις εξελίσσουν με νέους και απροσδόκητους τρόπους.

Με πληροφορίες από Retail Wire

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.