03 Μάι 2024
READING

Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο Σαράντη

5 MIN READ

Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο Σαράντη

Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο Σαράντη
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Αύξηση 66,34% στα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς

Οι επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα και στην περιβαλλοντική εστίαση κατά την προηγούμενη διετία, έφεραν τον όμιλο Σαράντη σε θέση σήμερα να μετρά θετικές αποδόσεις. Γεγονός που του επιτρέπει να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του μέχρι τα τέλη της χρονιάς, δίνοντας έμφαση στις βασικές κατηγορίες προϊόντων φροντίδας σπιτιού και περιποίησης δέρματος, με ιδιοπαραγόμενα προϊόντα και διανομές.

Προϊόντα premium και ευρείας διανομής

Στην κατηγορία των καλλυντικών ο όμιλος Σαράντη αποτελεί τον ισχυρότερο αυτή τη στιγμή παίκτη στα προϊόντα επιλεκτικής διανομής στην εγχώρια αγορά, αντιπροσωπεύοντας αποκλειστικά οίκους όπως οι Balenciaga, Bottega Veneta, Bourjois, Cartier, Calvin Clein, Davidoff, Escada, Gucci, Lancaster, Marc Jacobs, Paco Rabanne, Pupa Milano, Tiffany & Co και αρκετούς ακόμη.

Ισχυρή δραστηριοποίηση όμως παρουσιάζει και στον τομέα των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, οικιακής φροντίδας, υγείας και φροντίδας και επαγγελματικής χρήσης με μάρκες όπως Noxzema, Orzene, Wella, Wash & Go, bioten, Carroten, αλλά και προϊόντων όπως το κωδικολόγιο περιποίησης παπουτσιών, Camel και Sanitas.

Η δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα των καλλυντικών επικεντρώνεται τόσο σε ιδιοπαραγόμενα, όσο και στα διανεμόμενα προϊόντα και συνολικά εντός του 2020 ο τζίρος που έφερε η συγκεκριμένη κατηγορία στην επιχείρηση ανήλθε στα 166,27 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 4,17% σε σύγκριση με το 2019.

Μάλιστα, τα ιδιοπαραγόμενα καλλυντικά κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,35% και τα καλλυντικά διανομής κατά 3,87%. Επί της ουσίας η ανοδική πορεία του ομίλου στα καλλυντικά οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό το τελευταίο διάστημα και στην αυξημένη ζήτηση που παρουσίασαν οι κατηγορίες προϊόντων ατομικής υγιεινής με κύριο κανάλι πώλησης τα σούπερ μάρκετ, τα οποία παρέμειναν εν λειτουργία όλο το χρονικό διάστημα εξάπλωσης της Covid-19. Ενδεικτικό είναι ότι η συνεισφορά των καλλυντικών ευρείας διανομής στις πωλήσεις του ομίλου το 2020 ήταν 42,27%.

Οι επενδύσεις

Ο όμιλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ενέργειες που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της συσκευασίας και υιοθέτηση πρακτικών αποβλήτων κυκλικής οικονομίας, στην προάσπιση της βιώσιμης και κυκλικής προμήθειας πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Στο πλαίσιο αυτό το εργοστάσιο παραγωγής καλλυντικών και προϊόντων οικιακής χρήσης στα Οινόφυτα έχει αναβαθμιστεί καταλυτικά αυξάνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα της παραγωγής του ομίλου. Ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου, είναι συμβατός με τα Good Manufacturing Practices (GMPs), κατέχοντας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, το ISO 22716 στην παραγωγή καλλυντικών και τα ISO 9001 & FSSC 22000 στην παραγωγή προϊόντων οικιακής χρήσης.

Επιπλέον, η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών μέσα στο 2022 ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω την βελτίωση του ήδη εφαρμοζόμενου προτύπου ISO 50001- Energy Management Systems, στην εγκατάσταση Οινοφύτων, αναβαθμίζοντας το ενεργειακό αποτύπωμα της παραγωγής.

Η περίπτωση της Polipak

Επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Pοlipak, θυγατρική του ομίλου που εξειδικεύεται στην παραγωγή σακουλών απορριμμάτων. Στο νέο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 2022 έχει δοθεί έμφαση σε εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής και αναβαθμισμένο R&D, στοχεύοντας αφενός στην δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, βελτιωμένων από άποψη οικολογικού προφίλ, ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας και αφετέρου στην μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα και αυξημένη απόδοση.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, εξάλλου, ο όμιλος εξαγόρασε τα υπολειπόμενα δικαιώματα μειοψηφίας της Polipak ύψους 20% για το ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ και αποπλήρωσε στο σύνολό τους τα δάνεια προς τρίτους της Polipak ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Η είσοδος στα φαρμακεία με το Clinea

Απέναντι στις εδραιωμένες Apivita και Korres στα φυσικά και ηλεκτρονικά φαρμακεία, ο όμιλος Σαράντη λάνσαρε τον Μάρτιο τη σειρά προϊόντων Clinea. Το brand αναπτύχθηκε από το τμήμα R&D του ομίλου και παράγεται στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, όπου έχει μεταφερθεί η παραγωγή καλλυντικών που διέθετε και σε άλλες χώρες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Elmiplant (Ρουμανία), Kolastyna (Πολωνία) και Indulona (Σλοβακία, Τσεχία), σημάτων δηλαδή που έχουν εξαγοραστεί από τον όμιλο και συνεχίζει την παραγωγή τους για τις αγορές του εξωτερικού.

Ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας, αλλά και την τάση που παρατηρείται σε πολλά beauty brands του εξωτερικού που είναι δημοφιλή στα social media -όπως τα Drunk Elephant που χρησιμοποιούνται από το 10% των καταναλωτών για περιποίηση προσώπου στις Η.Π.Α.- τα προϊόντα Clinea αναπτύχθηκαν και παράγονται στις σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου στα Οινόφυτα, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, vegan friendly, με άρωμα χωρίς αλλεργιογόνα και βιώσιμες πρώτες ύλες. Η σειρά περιλαμβάνει προϊόντα καθαρισμού προσώπου, ενυδάτωσης, αντιγήρανσης, ορούς προσώπου και refills.

Αποτελεί, δε, την επίσημη πρώτη του ομίλου Σαράντη στη συγκεκριμένη αγορά, όπου έχει παρουσία μέσω της κατηγορίας συμπληρωμάτων διατροφής με τα σήματα Lanes και Ortisan.

Ισχυρές αποδόσεις

Οι πωλήσεις το α΄ εξάμηνο 2023 ανήλθαν σε 232,35 εκατ. ευρώ έναντι 212,72 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξημένες κατά 9,23% ως αποτέλεσμα της προσήλωσης του ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και της ορθής διαχείρισης των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων.

Τα καθαρά κέρδη το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2023 αυξήθηκαν κατά 66,34% και διαμορφώθηκαν στα 19,18 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτιωμένο περιθώριο καθαρού κέρδους στα 8,25% έναντι 5,42% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τη φετινή χρονιάζοντας το ενδιαφέρον του στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης με βάση τρεις πυλώνες: ισχυρή και συνεπή ανάπτυξη της επιχειρησιακής βάσης με τη συμπληρωματική διερεύνηση των ευκαιριών ανάπτυξης μέσω εξαγορών να ακολουθεί, απλοποίηση εσωτερικών διαδικασιών και λειτουργιών και αποτελεσματικότητα, ώστε να δημιουργείται αξία και να απελευθερώνεται ενέργεια στον οργανισμό, περαιτέρω ενίσχυση της οργανωσιακής ικανότητας του ομίλου με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων του και την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.