29 Απρ 2024
READING

Τι οδήγησε στην ανοδική τροχιά του τζίρου του efood

4 MIN READ

Τι οδήγησε στην ανοδική τροχιά του τζίρου του efood

Τι οδήγησε στην ανοδική τροχιά του τζίρου του efood

Η εταιρεία διατήρησε τα ιδιαίτερα μεγάλα περιθώρια κέρδους που είχε και το 2022

Πέρυσι, το efood συμπλήρωσε δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, με μια σειρά από κινήσεις και επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη του efood market και η εξαγορά του ομίλου Μούχαλη, που έδειξαν τις προθέσεις για το μέλλον που φαίνεται πως θα ανήκει στην τεχνολογία. Η συνολική αύξηση των παραγγελιών, η μεγαλύτερη χρήση υπηρεσιών B2B και η άνοδος των online αγορών οδήγησαν σε ένα ράλι ανόδου για το efood, που φαίνεται πως θα συνεχιστεί και φέτος.

Τι συνέβη το 2022

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Online Delivery, θυγατρικής της Delivery Hero στην Ελλάδα όπου ανήκει ουσιαστικά το efood, ο κύκλος εργασιών πέρυσι σημείωσε άνοδο της τάξεως του 20,21% διαμορφούμενος στα 135,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα με τα 112,8 εκατ. ευρώ το 2021. Ενισχυμένα κατά 27,35% στα 36,77 εκατ. ευρώ εμφανίζονται τα ΕΒΙΤDA, με τα καθαρά κέρδη να εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερη θετική μεταβολή της τάξεως του 42,6% στα 25,2 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της προήλθε από τις προμήθειες των συνεργαζόμενων καταστημάτων, καθώς έφθασαν στα 88,2 εκατ. ευρώ, από 77,15 εκατ. ευρώ το 2021. Αισθητά βελτιωμένα και τα έσοδα από τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της πλατφόρμας, τα οποία το 2022 διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ από 24,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε και λόγω της χρήσης των υπηρεσιών προώθησης στην πλατφόρμα, όπως premium placement, προτεινόμενα πιάτα κ.λπ. (7,6 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2021).

Το efood έκλεισε το 2022 με κύκλο εργασιών 135,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20,2%, ΕΒΙΤDA 36,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27%, και καθαρά κέρδη 25,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42,6% σε σχέση με το 2021. Τα έσοδα από λοιπές υπηρεσίες ανήλθαν στα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 3,8 εκατ. ευρώ προήλθαν από προσφερόμενες υπηρεσίες σε συνδεδεμένες οντότητες.

Μάλιστα, η Online Delivery χορήγησε δάνειο στη μητρική ύψους 20 εκατ. ευρώ διάρκειας πέντε ετών με βάση το Euribor τριών μηνών, συν πιστωτικό όριο στο ποσοστό των 5,75% ετησίως.

Πού οφείλεται η ανάπτυξη

Κατά το τελευταίο έτος, το efood κατέγραψε εκθετική αύξηση των καταστημάτων στην ελληνική επικράτεια, που ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του, τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 21.000. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο αριθμός αυτός είχε διαμορφωθεί στα 19.000 από 13.000 το 2020. Την ίδια στιγμή κατέγραψε μια αύξηση κατά 62% των τοπικών καταστημάτων -όπως κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία- που πλέον ανέρχονται σε 4.000, καθώς και άνοδο κατά 18,5% όσων αξιοποιούν την υπηρεσία delivered by efood (7.500 καταστήματα), πιστοποιώντας τη δυναμική του own delivery που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή το efood market αποτέλεσε την υπηρεσία με την υψηλότερη ανάπτυξη, με τριπλασιασμό των παραγγελιών σε σχέση με το 2021. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος οφείλεται τόσο στη γενικότερη αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, όσο και στην ίδια την εξέλιξη της υπηρεσίας, η οποία ενσωμάτωσε 61,7% περισσότερα προϊόντα σε επίπεδο χαρτοφυλακίου ενσωμάτωσε κατά 61,7% περισσότερα προϊόντα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι η αύξηση των εσόδων βασίζεται στη συνολική αύξηση των παραγγελιών, στη μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών της εταιρείας από τα καταστήματα (B2B), που αφορούν τις δυνατότητες προβολής των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στην πλατφόρμα, και στη συνολική αύξηση των online αγορών από τους καταναλωτές.

Πώς διαμορφώνεται η πρώτη εικόνα για το 2023

Η Online Delivery διατήρησε την ανοδική τροχιά και κατά το α’ εξάμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα ο καθαρός κύκλος εργασιών έφθασε τα 78,06 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ τόκων και φόρων τα 19,34 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους 13,87 εκατ. ευρώ. Ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα έφτασαν τα 32,3 εκατ. ευρώ.

Υπό τη διοίκηση του Παμίνου και του Κωνσταντίνου Κυρκίνη, στόχος είναι η μετάβαση της efood από τη μεγαλύτερη εταιρεία delivery στην Ελλάδα σε μια δυναμική τεχνολογική εταιρεία που στηρίζει την υπηρεσία της στις τεχνολογικές εφαρμογές τόσο για τη διαδικασία logistics, κάνοντας εφικτό πλέον το quick commerce στην Ελλάδα όσο και για την εμπειρία του πελάτη, προσφέροντάς του μια εύχρηστη δυνατότητα αγορών και απολύτως προσωποποιημένες υπηρεσίες και προϊόντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.