29 Απρ 2024
READING

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός την αγορά;

5 MIN READ

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός την αγορά;

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός την αγορά;

Ενίσχυση της ιδιωτικής ετικέτας, αυξημένα κέρδη και μειωμένοι όγκοι πωλήσεων

Πιεσμένη συνεχίζει να εμφανίζεται η κατανάλωση λόγω των πληθωριστικών αυξήσεων, γεγονός που οδηγεί τους καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερα προϊόντα και PL, προσφορές, εκπτώσεις αλλά κυρίως, να αγοράζουν λιγότερα. Την ίδια στιγμή στα ράφια βλέπουν τις ποσότητες των προϊόντων ανά συσκευασία να μειώνονται με διατήρηση ή και αύξηση της τιμής, εκφράζοντας την τάση του shrinkflation.

Την τάση που παρατηρήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ήρθε να πιστοποιήσουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana (πρώην IRI) o όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτι που φαίνεται πως οφείλεται στις ανατιμήσεις.

Το κόστος ενέργειας, το κόστος των πρώτων υλών αλλά και των μεταφορών είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην αυξητική επίδραση στις τιμές των προϊόντων, ενώ συνυπολογίζονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας αλλά και τα επίσης αυξημένα κόστη δανεισμού και εργασίας.

Τι συμβαίνει στα ταχυκίνητα προϊόντα

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι αυτός που κρατάει σε ανοδική τροχιά τις πωλήσεις των ταχυκίνητων αγαθών στα σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει τη μικρότερη αύξηση της αξίας πωλήσεων σε σχέση με τις άλλες δύο βασικές κατηγορίες. Ωστόσο είναι η κατηγορία αγαθών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, σε ποσοστό 81,7%, στο σύνολο του τζίρου των ταχυκίνητων προϊόντων.

Στο σύνολο της αγοράς ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) η αύξηση πωλήσεων 8,6% που σημειώνεται στο α’ τρίμηνο του 2023 προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων τυποποιημένων προϊόντων (fixed barcode) κατά 8,5% και την αύξηση κατά 8,8% των χύμα. Το μερίδιο των τυποποιημένων προϊόντων ανήλθε σε 76,1% και των χύμα σε 23,9%.

Το φαινόμενο shrinkflation

Η τάση να μειώνεται η ποσότητα του προϊόντος ανά συσκευασία με διατήρηση ή και αύξηση της τιμής που είχε παρατηρηθεί και πριν την εκδήλωση της πληθωριστικής κρίσης, φαίνεται πως ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να έχει παγιωθεί σε αρκετές κατηγορίες και να έχει αποτυπωθεί ήδη στην καταναλωτική συνείδηση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ελαιολάδου που πλέον πωλείται σε μικρότερες συσκευασίες, οι μαργαρίνες, τα γιαούρτια, το βούτυρο, τα χαρτιά υγείας, τα απορρυπαντικά, αλλά και τα παγωτά που ενώ εμφάνισαν μάλιστα αύξηση που άγγιξε ακόμη και το 85%, το περιεχόμενό τους μειώθηκε κατά τουλάχιστον 20%.

Η στροφή στην ιδιωτική ετικέτα

Οι αυξήσεις οδηγούν τον καταναλωτή να πράττει ασυναίσθητα αυτό που του επιβάλει η κατάσταση και ενστικτωδώς να προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες στο σπίτι του. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκρατούν τις πωλήσεις και τους όγκους των εταιρειών και των σούπερ μάρκετ, σε μία περίοδο γενικότερης συρρίκνωσης της αγοράς.

Στοιχεία της Circana καταδεικνύουν το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν κατά 2 μονάδες τη συμμετοχή τους στο τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, φτάνοντας από το 24,3 το 2020, στο 26,3 τον Ιούνιο του 2023. Αντίστροφη είναι η εικόνα στα επώνυμα προϊόντα, όπου η συμμετοχή τους στο τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών μειώθηκε επίσης μεριδιακά κατά 2 μονάδες από τις 75,7 του 2020 σε 73,7 τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν μερίδιο από τα branded.

Τι βλέπουν οι επιχειρηματίες

Το βαρύ κλίμα αποτυπώθηκε εύγλωττα και στην εξαμηνιαία κυλιόμενη Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) διεξήχθη την περίοδο 25 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2023 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 150 ανώτερα και ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων.

Με βάση τα ευρήματά της, τα στελέχη της αγοράς αναμένουν αύξηση της αξίας των πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μέχρι και 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022, αλλά και συνολικά το 2023 σε ποσοστό 2,3%. Η αύξηση αυτή δεν θα ακολουθηθεί ωστόσο από αντίστοιχη στον όγκο πωλήσεων, ο οποίος αναμένεται μειωμένος το ίδιο διάστημα κατά 1,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 56% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2023, ενώ 18% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος, είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Πρακτικά 2 στις 3 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένουν κάποια μικρή κερδοφορία το 2023, ενώ λίγο περισσότερες από 1 στις 10 αναμένει ζημιές. Από αυτές τις επιχειρήσεις που αναμένουν κέρδη, οι 2 στις 3 εταιρείες αναμένουν κέρδη άνω του 2%, ενώ 1 στις 3 σχεδόν οριακά κέρδη κάτω από 2%.

Ο ρόλος της Θεσσαλίας

Σε όλα αυτά όμως έρχεται να προστεθεί και ο αστάθμητος μέχρι πρότινος παράγοντας της καταστροφής ενός μεγάλου και σημαντικού μέρους της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, που θα επηρεάσει ακόμη και βραχυπρόθεσμα τις τιμές διάθεσης των προϊόντων. Η Θεσσαλία παράγει περίπου το 5,5–6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και ως αγροτική περιφέρεια, παράγει το 20-25% της αγροτικής παραγωγής

Σε πανελλήνιο επίπεδο, ο θεσσαλικός κάμπος κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή κριθαριού και του σκληρού σιταριού. Παράγει το 38% του βαμβακιού, και το 52% της βιομηχανικής ντομάτας. Η παραγωγή φρούτων και ξηρών καρπών, αχλάδια, μήλα, κάστανα, καρύδια, αποτελούν πολύ σημαντική παραγωγή με ποσοστά πολλές φορές πάνω από 50%.

Επίσης έχει σημαντική παράγωγή βοοειδών (πάνω από 18%), πολύ υψηλή θέση στη χοιροτροφία στα αιγοπρόβατα, και πρώτες θέσεις στην παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, παράγει το 40% των μαλακών τυριών όπως επίσης και το 25% των σκληρών τυριών με σημαντικές εξαγωγές.

Η έλλειψη των πρώτων αυτών υλών που θα παρατηρηθεί σύντομα στην αγορά, εκτιμάται ότι θα ωθήσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που ήδη τον περασμένο Ιούλιο έφτασε το 12,30%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.