02 Μάι 2024
READING

Πώς οι ήχοι του γραφείου επηρεάζουν την παραγωγικότητα

4 MIN READ

Πώς οι ήχοι του γραφείου επηρεάζουν την παραγωγικότητα

Πώς οι ήχοι του γραφείου επηρεάζουν την παραγωγικότητα

Η υβριδική προσέγγιση της εργασίας μετά την πανδημία

Ο κόσμος της εργασίας έχει υποστεί ιστορικές αλλαγές στον απόηχο της πανδημίας, με αμέτρητους εργαζόμενους να προσαρμόζονται στην άνεση και την ησυχία των κατ’ οίκον γραφείων. Τώρα, καθώς οι εταιρείες παλεύουν με την απόφαση να επιστρέψουν στους παραδοσιακούς χώρους γραφείων, υπάρχει μια νέα πρόκληση στον ορίζοντα: ο εγκέφαλός μας μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος να ξαναβυθιστεί στο δυνατό μείγμα των ήχων του γραφείου.

Οι εγκέφαλοί μας προσαρμόζονται εξαιρετικά εύκολα. Το φαινόμενο της νευροπλαστικότητας καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αναδιαμορφώνεται ως απάντηση στο περιβάλλον του. Τα τελευταία χρόνια στο γαλήνιο περιβάλλον του σπιτιού μας έχουν προετοιμάσει τον εγκέφαλό μας να προτιμά το απαλό μουρμουρητό της φύσης, το βουητό των συσκευών ή απλώς τη βαθιά σιωπή. Τέτοιες προσαρμογές, ενώ είναι ευεργετικές σε ένα οικιακό περιβάλλον, καθιστούν το μυαλό μας πιο ευάλωτο στους περισπασμούς στην παραδοσιακή φασαρία της ζωής στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμα:

Η “παραφωνία” των ήχων του γραφείου

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε ανοιχτούς χώρους εργασίας δέχονται 29% περισσότερες διακοπές από εκείνους σε ιδιωτικά γραφεία, οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά εξάντλησης. Είναι ανησυχητικό ότι ο ημερήσιος παραγωγικός χρόνος μειώνεται κατά τρεις έως πέντε ώρες λόγω αδικαιολόγητων και μη παραγωγικών ενοχλήσεων. Το εντυπωσιακό 93% των εργαζομένων αντιμετωπίζει συχνές διακοπές.

Ενώ τα σχέδια ανοιχτών γραφείων ευνοούν την ομαδική εργασία, συνοδεύονται από προβλήματα. Οι αδιάκοποι ήχοι από τα τηλέφωνα που χτυπούν, τα χτυπήματα στα πληκτρολόγια και οι ανεπιθύμητες συνομιλίες διαταράσσουν τη συγκέντρωση. Έχοντας προσαρμοστεί στην απομακρυσμένη εργασία, πολλοί βρίσκουν τώρα αυτούς τους κάποτε φυσιολογικούς ήχους ενοχλητικούς, περιπλέκοντας περαιτέρω την επιστροφή τους στο περιβάλλον γραφείου.

Η ανάγκη για μια αρμονική λύση

Αν και πολλές εταιρείες προτείνουν να βουτήξουμε πίσω στο γραφείο για να “εκπαιδεύσουμε” τον εγκέφαλό μας να επανέλθει στους παλιούς του ρυθμούς, μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να μοιάζει με το να ρίχνουμε κάποιον ξαφνικά στα βαθιά. Μια καλύτερη λύση θα λάμβανε υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες της εργασίας και την άνεση των εργαζομένων.

Η λύση μπορεί να βρίσκεται στο υβριδικό μοντέλο εργασίας – ένα μείγμα της ηρεμίας του σπιτιού και του ενεργητικού ρυθμού του γραφείου. Αυτό το μοντέλο έχει τις ρίζες του στην κατανόηση των εργασιών που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε περιβάλλον:

– Το σπίτι: Ιδανικό για εργασίες που απαιτούν βαθιά συγκέντρωση και ελάχιστους περισπασμούς. Αυτό το περιβάλλον σέβεται τις προσαρμογές που έχει κάνει ο εγκέφαλός μας κατά τη διάρκεια της απομακρυσμένης εργασίας.

– Το γραφείο: Ιδανικό για συνεργατικές προσπάθειες, συνεδριάσεις καταιγισμού ιδεών και ρόλους που επωφελούνται από τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Το γραφείο μετατρέπεται σε κόμβο για δημιουργία ομάδων και live training.

Τα οφέλη του υβριδικού μοντέλου

– Ευελιξία: Επιτρέποντας στους εργαζόμενους να επιλέγουν το χώρο εργασίας τους με βάση τη φύση των καθηκόντων τους, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τους πιο παραγωγικούς ρυθμούς τους. Η βαθιά εργασία μπορεί να διεξαχθεί στο σπίτι, ενώ οι συνεδρίες καταιγισμού ιδεών μπορούν να φωτίσουν το γραφείο.

– Ενισχυμένη ικανοποίηση: Αυτό το μοντέλο με γνώμονα την επιλογή μπορεί να ενισχύσει την ικανοποίηση από την εργασία. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι οι προσωπικές και επαγγελματικές τους ανάγκες γίνονται κατανοητές και εξυπηρετούνται, γίνονται πιο πιστοί και αφοσιωμένοι.

– Μελλοντική προσαρμογή: Το υβριδικό μοντέλο είναι ρευστό και ανθεκτικό στο μέλλον. Μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα σε απρόβλεπτες προκλήσεις, είτε πρόκειται για άλλη μια κρίση υγείας είτε για προσαρμογές στην προσωπική ζωή.

Διαβάστε ακόμα:

Η πανδημία στάθηκε αφορμή να αποδειχθεί ότι η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από την φυσική παρουσία στο γραφείο, αλλά και ότι υπάρχει τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων πιο αποτελεσματικά και χωρίς να επιβαρυνθεί η επιχείρηση.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας δεν είναι μια απλή απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις, αλλά μια προοδευτική προσέγγιση της εργασίας που αναγνωρίζει τις πραγματικότητες του μεταβαλλόμενου κόσμου μας. Αγκαλιάζοντας τη σιωπή της απομακρυσμένης εργασίας και τον ήχο της συνεργασίας στο γραφείο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που είναι παραγωγικό, ικανοποιητικό και ανθεκτικό.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.