01 Μάι 2024
READING

Ευκαιριακή ή στρατηγική η επένδυση της Μαριάννας Λάτση στο real estate;

4 MIN READ

Ευκαιριακή ή στρατηγική η επένδυση της Μαριάννας Λάτση στο real estate;

Ευκαιριακή ή στρατηγική η επένδυση της Μαριάννας Λάτση στο real estate;

Σε σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ αποτιμά το family office της Μαριάννας Λάτση την οσονούπω εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία ακινήτων του ομίλου Φουρλή.

Αυτό δείχνει το deal που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, στην οποία γίνεται επενδυτής – άγκυρα (anchor investor) το Latsco Family Office, αποκτώντας το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου αντί 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μαριάννα Λάτση γίνεται κοινωνός στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων της Trade Estates, η οποία είναι η μοναδική ελληνική ΑΕΕΑΠ που προσανατολίζεται σε δύο συγκεκριμένους κλάδους ακινήτων, τα ανοιχτά εμπορικά πάρκα και οι εμπορικές αποθήκες που προορίζονται για μεγάλους λιανέμπορους. 

Η Trade Estates «επισπεύδει» τις επενδύσεις της, αφού, αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την επίσης εισηγμένη Reds του ομίλου Ελλάκτωρα για την απόκτηση του Smart Park, θα έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της ένα περιουσιακό στοιχείο, που αποτιμάται, κατά πληροφορίες σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Για την εστίαση της Trade Estates σε νέες επενδύσεις υπερθεμάτισε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Παπούλης, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης. «Η εταιρεία  επικεντρώνεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε assets που παράγουν έσοδα νωρίτερα από όσο προέβλεπε το επενδυτικό πλάνο, προκειμένου να αντισταθμίσει και την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, αξιοποιώντας και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης». Με βάση τις νεότερες πληροφορίες, η εταιρεία έχει στο κάδρο αναπτύξεις ακινήτων κόστους 180 εκατομμυρίων ευρώ και αξιολογεί νέες ευκαιρίες, που ισοδυναμούν με επενδύσεις 200 εκατομμυρίων.

Πρόκειται για μία κίνηση, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, βασίστηκε «στην αναγνώριση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων και των συμβάσεων της εταιρείας και αντανακλά την πλήρη εμπιστοσύνη μας προς τον Βασίλη Φουρλή και την διοίκηση της εταιρείας».

Εξάλλου, η πορεία των ΑΕΕΑΠ προβλέπεται αλματώδης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών ΑΕΕΑΠ αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 5 χρόνια, με την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων και των εσόδων να υπερδιπλασιάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η εκτιμώμενη αξία τους έφτασε το 2022 τα 4,4 δισ. από 2,1 δισ. το 2018 και τα έσοδα τους διαμορφώθηκαν σε 292,3 εκατ. από 140 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκιά τους, ξεκινώντας από 471 ακίνητα το 2018, αυξάνονταν σταθερά κάθε χρόνο, φτάνοντας τα 655 ακίνητα το 2022, σημειώνοντας συνολική άνοδο 38,4%.

Επενδύσεις κι αποεπενδύσεις

Γιατί όμως η είσοδος της Μαριάννας Λάτση στην Trade Estates έγινε νωρίτερα από την ΙΡΟ της εταιρείας, που αναμένεται έως τα μέσα Νοεμβρίου; Πηγές με γνώση της συμφωνίας αναφέρουν πως δεν υπήρχε λόγος καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του deal, ενώ αναφέρονται και στη στρατηγική του Βασίλη Φουρλή να μειώσει το ποσοστό του στην ΑΕΕΑΠ, ενόψει της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Στο track record του Latsco Family Office ανήκουν μία επένδυση και μία αποεπένδυση από εταιρείες του κλάδου, με τη δεύτερη να λογίζεται ως πιο ηχηρή. Ο λόγος για την αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development και κατ’ επέκταση από το έργο του Ελληνικού, που, πάντως, δε φέρεται να συνδέεται με την επενδυτική στρατηγική του family office της κ. Λάτση, αλλά με προσωπικές αποφάσεις της ίδιας.

Δύο χρόνια μετά την πώληση των μετοχών του στη Lamda Development – από την οποία εισέπραξε περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ – το family office της Μαριάννας Λάτση εισήλθε ως anchor investor στη Dimand. Η κ. Λάτση απέκτησε το 5,35% της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων έναντι 15 εκατομμυρίων, επένδυση που είχε ανακοινωθεί πως «θα διαμορφώσει και το συνολικό χαρτοφυλάκιο του Family Office σε αυτόν τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας». Στην ίδια ανακοίνωση, το family office εξήρε την πρωτοπορία της διοίκησης Ανδριόπουλου και την εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή δύο δεκαετιών της εταιρείας. 

Αξιόλογα βήματα έχει κάνει το family office και στον τομέα διαχείρισης ακινήτων, αποδεικνύοντας την ολιστική στρατηγική που ακολουθεί για την επέκταση στον ευρύτερο κλάδο του real estate. Το 2018 το  Latsco Family Office ανακοίνωσε την είσοδό του στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας ESA Security, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας εξαγοράστηκε από την Cordia, καθιστώντας τη Μαριάννα Λάτση συνέταιρο του πρώην τραπεζίτη, Νίκου Καραμούζη. Ο ίδιος ηγείται του SΜΕRemediumCap, που χτίζει όμιλο εταιρειών στο facility management μέσω κι άλλων εξαγορών, όπως αυτή της Skymar Services.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.