02 Μάι 2024
READING

Γιατί η Ελληνικά Γαλακτοκομεία επενδύει κι άλλο στη Ρουμανία

3 MIN READ

Γιατί η Ελληνικά Γαλακτοκομεία επενδύει κι άλλο στη Ρουμανία

Γιατί η Ελληνικά Γαλακτοκομεία επενδύει κι άλλο στη Ρουμανία

Προχωρά σε κατασκευή logistics center ύψους 40 εκατ. ευρώ

Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία προχωρά σε μια νέα επένδυση στη ρουμανική αγορά μέσω της εταιρείας Olympus. Στόχος της νέας αυτής κίνησης με την κατασκευή νέου logistic center, είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης τόσο της τοπικής αγοράς όσο και των χωρών όπου εξάγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντω του ρουμανικού brand.

Παρά τη σημαντική παρουσία των προϊόντων της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην εγχώρια αγορά με τα brands Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη και εν αναμονή της επανεμφάνισης των ΑΓΝΟ, η δραστηριότητα του ομίλου στο εξωτερικό ενισχύεται διαρκώς. Χαρακτηριστικές είναι οι αναλογίες πωλήσεων που το 2021 κινήθηκαν σε ίσα μέρη με αυτά στην Ελλάδα, 50% – 50%, ενώ το 2022 ήταν 55% – 45% υπέρ του εξωτερικού και φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 60% -40%. Ο μεγαλύτερος όγκος προέρχεται από μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπως είναι αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η σημασία της Ρουμανίας

H αρχή για τους αδερφούς Σαράντη εκτός Ελλάδας έγινε το 1999 όταν εξαγόρασαν την Tyrom 1999 και ίδρυσαν το πρώτο τους εργοστάσιο στη Ρουμανία, ενώ το 2011 δημιούργησαν το νέο εργοστάσιο γάλακτος, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στη συγκεκριμένη χώρα με τη Fabrica de Lapte Brasov.

Πρόκειται μάλιστα για μία εταιρεία όπου οι συσσωρευμένες επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή έχει προγραμματιστεί και τρέχει μία ακόμα επένδυση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ με την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος και εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με τον τρόπο αυτό ανέπτυξαν την παρουσία της εταιρείας στη Ρουμανία, μια αγορά όπου ο τζίρος της το 2021 κυμάνθηκε στα 110 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 427 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία την ίδια χρονιά.

Το νέο logistics center

Η επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πλάνο στρατηγικής επέκτασης του ομίλου στη Ρουμανία και τις όμορες περιοχές. Το logistics center στο Brasov (Hălchiu) στην κεντρική Ρουμανία, θα εξυπηρετεί την τοπική αγορά καθώς και τις χώρες όπου εξάγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Olympus τα οποία παράγονται στη Ρουμανία, όπως την Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Την ίδια στιγμή θα διευκολύνει τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αποθήκευσης και διανομής, ώστε η εταιρεία να καταναλώνει λιγότερο χρόνο και ενέργεια.

Το νέο logistics center που αναμένεται να τεθεί σε μερική λειτουργία από τις αρχές του 2024 και να ολοκληρωθεί προς το τέλος της ίδια χρονιάς, κατασκευάζεται ήδη σε μία επιφάνεια δόμησης 13.500 τ.μ. και αποθήκη high-bay, σε 6.000 τ.μ., είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, με ελεγχόμενη θερμοκρασία μεταξύ 2 και 4 βαθμών Κελσίου, ενώ έχει χωρητικότητα πάνω από 32.000 παλέτες. Ενώ την ίδια στιγμή εναρμονίζεται με τις αρχές της βιωσιμότητας και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, της δημιουργίας φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών και της ανακύκλωσης.

Στρατηγική επέκτασης

Η ρουμανική δεν είναι η μόνο αγορά στην οποία επεκτείνεται ο όμιλος. Πέρυσι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εξαγόρασε την United Milk Company από την Vivartia και το τυροκομείο χαλουμιού Κουρουσίης. Η βουλγαρική αγορά είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για τα μεγέθη του ομίλου, καθώς, πέρα από τον εξαγωγικό προσανατολισμό που έχουν οι εκεί μονάδες, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία –μετά και από την εξαγορά– κυριαρχεί σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων μεταξύ των οποίων και οι χυμοί. Βάσει σχεδίου κινείται και η επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια όπου τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχουν παρουσία μέσω εμπορικών εταιρειών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.