29 Απρ 2024
READING

Μαθήματα ηγεσίας από την Patagonia

4 MIN READ

Μαθήματα ηγεσίας από την Patagonia

Μαθήματα ηγεσίας από την Patagonia

Η σύχρονη ηγεσία κινείται μεταξύ πολιτικής και εμπορίου

Σε μία εποχή όπου ο πολιτικός λόγος και οι επιχειρηματικές θέσεις είναι συνυφασμένες περισσότερο από ποτέ, οι ηγέτες των επιχειρήσεων βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Η επιλογή να εμπλακούν σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα ή να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αφήγηση μιας μάρκας και τη δημόσια αντίληψη που έχει σχηματιστεί για αυτήν.

Τι εμποδίζει, όμως, τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε πολιτικούς διαλόγους; Η απάντηση αφορά το φόβο – ο φόβος είναι που τις κάνει να διστάζουν, ειδικά όταν έρχονται αντιμέτωπες με τις αφηγήσεις “κατά της αφύπνισης” που επικρατούν σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους. Και αυτό είναι το σημείο που η Patagonia χαράζει μια διαφορετική πορεία, ανεπηρέαστη από τους εξωτερικούς πολιτικούς στροβίλους, επιδεικνύοντας ένα μείγμα σταθερών αξιών και επιχειρηματικής οξυδέρκειας που πολλοί δυσκολεύονται να ισορροπήσουν.

Διαβάστε ακόμα: Η Patagonia κλείνει τα 50 και αναρωτιέται “what’s next;”

Η Patagonia είναι μια μάρκα που δεν μπήκε ποτέ στο δίλημμα – να εμπλακεί ή όχι σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα- επιδεικνύοντας ένα μοναδικό μείγμα πρωτοβουλιών με γνώμονα την αξία και την επιχειρηματική διορατικότητα.

Πάνω απ όλα η συνέπεια

Ανάμεσα σε μια πληθώρα εμπορικών σημάτων, η Patagonia ξεχωρίζει, υποστηρίζοντας ένα αποφασιστικό ήθος με γνώμονα τις αξίες, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Η μακροχρόνια δέσμευση της μάρκας να δωρίζει το 1% των πωλήσεών της σε περιβαλλοντικούς σκοπούς από το 1985 υπογραμμίζει μια σταθερή στάση στις αξίες, δημιουργώντας ένα αξιέπαινο προηγούμενο.

Αντίθετα, αρκετές εταιρείες έσπευσαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τις εκστρατείες Pride φέτος, υποκύπτοντας σε αντιδράσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που τροφοδοτήθηκαν κυρίως από τη θέρμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η αμφιταλαντευόμενη στάση αποκαλύπτει μια πιθανή έλλειψη ξεκάθαρων αξιών ή την αδυναμία διατήρησής τους εν μέσω εξωτερικών πιέσεων.

Καπιταλισμός και βασικές αξίες

Ενώ η ασυμφωνία μεταξύ των στόχων με γνώμονα το κέρδος και των πρωτοβουλιών με επίκεντρο τις αξίες έρχεται συχνά στην επιφάνεια, το μοντέλο της Patagonia αναδεικνύει μια πιθανή αρμονική συνύπαρξη. Η μάρκα, παρά τον ακτιβισμό της με μεγάλη απήχηση, παραμένει αδιαμαρτύρητα ριζωμένη στις καπιταλιστικές αρχές. Αυτή η διπλή στάση όχι μόνο προωθεί τον ακτιβισμό της, αλλά της εξασφαλίζει επίσης μια σημαντική θέση σε σημαίνουσες συζητήσεις, διευκρινίζοντας πώς ένας κερδοσκοπικός χαρακτήρας μπορεί να συνυπάρξει με σταθερές κοινωνικοπολιτικές θέσεις.

Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης βρίσκεται στο dna της Patagonia

Η Patagonia είναι γνωστή για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο ιδρυτής της, Yvon Chouinard, και η οικογένειά του αποφάσισαν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας -η οποία αποτιμάται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια- σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της μη ανεπτυγμένης γης σε όλο τον κόσμο.

Το σύνολο κερδών της Patagonia διατίθεται πλέον στη νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία Holdfast Collective – στην οποία ανήκει το σύνολο των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της εταιρείας. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι είναι δυνατόν μία επιχείρηση να είναι επιτυχημένη, ενώ παράλληλα ενεργεί για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Η φήμη είναι το κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο της Patagonia

Προχωρώντας με καθορισμένες αξίες

Η προσέγγιση της Patagonia αναδεικνύει ένα ευρύτερο μήνυμα για τις επιχειρήσεις. Διαθέτοντας καλά διατυπωμένες αξίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να περιηγηθούν στους πολιτικούς διαλόγους, να λάβουν αποφασιστική θέση και να συνεχίσουν να ευημερούν στις εμπορικές τους επιδιώξεις.

Το παράδειγμά της προωθεί μια συναρπαστική αφήγηση για τις επιχειρήσεις όχι μόνο να συμμετέχουν αυθεντικά σε κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις αλλά και να το κάνουν με ένα καθορισμένο σύνολο αξιών. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε ένα πιο ευσυνείδητο εταιρικό τοπίο, όπου οι επιχειρήσεις δεν καθοδηγούνται μόνο από τα κέρδη, αλλά από αρχές που συντονίζονται με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.