30 Απρ 2024
READING

Πώς η Creta Farms ανέκτησε τη χαμένη της αίγλη

3 MIN READ

Πώς η Creta Farms ανέκτησε τη χαμένη της αίγλη

Πώς η Creta Farms ανέκτησε τη χαμένη της αίγλη

Οι στοχευμένες επενδύσεις οδήγησαν σε αύξηση πωλήσεων 26% το 2022

Ήταν το 2020 όταν ο Δημήτρης Βιντζηλαίος μέσω του oμίλου Bella Bulgaria και της Impala Invest ανέλαβε να δώσει νέα πνοή στην πολύπαθη Creta Farms. Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, δημιουργήθηκε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακο πλάνο που μέσα σε τρία χρόνια έφερε επενδύσεις τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ και μια σαρωτική αλλαγή στο κρητικό brand.

Όμιλος τροφίμων με ηγετική θέση

Η καλή πορεία της εταιρείας το 2021 αποτέλεσε την αρχή για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2022, ενώ επηρέασε θετικά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς με τις εκτιμήσεις να είναι ευοίωνες και για τη συνέχεια, κάνοντας λόγο για ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων που κυμαίνονται μεταξύ 18%-20%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις να ανέλθουν σε 124,8 εκατ. ευρώ από 98,6 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας μια αύξηση που αγγίζει το 26%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν σε 7,44 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Τι συνέβη το 2022

Κατά την περσινή χρονιά η Creta Farms Τροφίμων ενδυνάμωσε περαιτέρω την παρουσία των προϊόντων της, τόσο στο κανάλι της λιανικής, σε αλυσίδες μικρού και μεσαίου μεγέθους, όσο και στο HoReCa όπου έχει ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό το μερίδιο αγοράς που κατείχε προ της πανδημίας.

Χάρη σε νέες επενδύσεις 3,3 εκατ. ευρώ, με βασικό στόχο την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της παραγωγικής μονάδας στο Ρέθυμνο, ο στρατηγικός επενδυτής κατάφερε πράγματι να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στην κρητική πόλη στους 600 τόνους την εβδομάδα και να δουλεύει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα.

Ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκαν και επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Λακωνικής Τροφίμων στη Σπάρτη, η οποία απορροφήθηκε από την Creta Farms, ώστε εκτός από σαλάμια αέρος να παράγει και χωριάτικα λουκάνικα.

Προϊοντικό χαρτοφυλάκιο

Η εταιρεία εμπλούτισε την κατηγορία των προψημένων κρεατοσκευασμάτων και κατέκτησε μερίδιο πλέον του 70% στην αναπτυσσόμενη κατηγορία του κατεψυγμένου γύρου. Mε κύρια οχήματα τα brands “Εν Ελλάδι” και “Tostaki”, η Creta Farms επιβεβαίωσε την ηγετική της θέση στα αλλαντικά ενισχύοντας το μερίδιο της τόσο στην premium κατηγορία με τα Εν Ελλάδι και Gourmet προϊόντα όσο και στην price sensitive κατηγορία με τη γκάμα προϊόντων Tostaki και Λακωνική. Ως αποτέλεσμα, η Creta Farms κατέγραψε στο τέλος του 2022 μερίδιο αγοράς 24%, από 18,7% το 2021.

Τα μελλοντικά σχέδια

Το πλάνο περιλαμβάνει σκέψεις για εξαγορές εταιρειών -μια εταιρεία κρεάτων από τη Βόρεια Ελλάδα και μια ακόμη από το χώρο της κατεψυγμένης ζύμης- με στόχο να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχήμα με την Creta Farms Τροφίμων.

Η επέκταση και σε νέες κατηγορίες τροφίμων δεν θα γίνει μόνο μέσω εξαγορών αλλά και οργανικά. Μετά τη δοκιμαστική παραγωγή στο εργοστάσιο του Ρεθύμνου των vegan προϊόντων, αναμένονται και νέες σειρές προϊόντων με κωδικούς που στηρίζονται στο ελληνικό ελαιόλαδο και τα ντόπια λαχανικά. Σε περίπτωση, μάλιστα, ζήτησης για μεγάλους όγκους, στόχος είναι η παραγωγή των vegan προϊόντων να μεταφερθεί και να γίνεται στο εργοστάσιο της πρώην Λακωνικής Τροφίμων, στη Σπάρτη.

Την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι, στην Αττική, προστέθηκαν και νέα ψυγεία προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της εταιρείας από τρίτους συνεργάτες (3PL).

Τόσο για το 2023 όσο και για την επόμενη χρονιά οι επενδύσεις σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό θα ξεπεράσουν τα 7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτυχθούν και οι εξαγωγές με βασικό όχημα το Γύρο εν Ελλάδι, αλλά και να δημιουργηθεί ένας όμιλος τροφίμων με ηγετική θέση στην Ελλάδα και σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.