30 Απρ 2024
READING

Πώς ο Κρητικός έφτασε στον τζίρο των 500 εκατ. ευρώ

4 MIN READ

Πώς ο Κρητικός έφτασε στον τζίρο των 500 εκατ. ευρώ

Πώς ο Κρητικός έφτασε στον τζίρο των 500 εκατ. ευρώ

Αύξηση 18,6% σημείωσε ο κύκλος εργασιών κατά το 2022

Ο Άγγελος Κρητικός δεν έκρυψε ποτέ ότι ήθελε η φερώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ να ξεπεράσει την αγορά των μεσαίων παικτών της εγχώριας σκηνής. Κάθε κίνηση που αποφάσιζε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έδειχνε τη δυναμική που έκρυβαν τα περισσότερα από 800 καταστήματα, τα 8 κέντρα διανομής και οι περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι, που οδήγησε σε έναν κύκλο εργασιών ο οποίος αγγίζει πια το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η αλυσίδα των Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού, που ξεκίνησε πριν 75 χρόνια από ένα παντοπωλείο στην Αίγινα, επέλεξε συνειδητά την στρατηγική της επιθετικής ανάπτυξης μέσα από αποφάσεις που αφορούσαν πολλές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας από το 2017 μέχρι και σήμερα πρόσβαση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν τα τότε super market ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μετά από μια δεκαετή, πολύ επιτυχημένη και δημιουργική σύμπλευση με την οικογένεια του ΕΛΟΜΑΣ, ανακοίνωναν ότι θα συνεχίσουν την αυτόνομη πλέον πορείας τους ως ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με σκοπό να φτάσουν σε ακόμη περισσότερες γειτονιές σε όλη την Ελλάδα.

Ανάπτυξη μέσω εξαγορών

Τον Φεβρουάριο του 2017 η αλυσίδα μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ στα βορειοελλαδίτικα σούπερ μάρκετ ΥΠΕΡ Γρηγοριάδης, που δραστηριοποιούνταν με 40 σημεία στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών. Την ίδια χρονιά, προσέγγισε την αλυσίδα CRM-Αριάδνη αποκτώντας το 51%, γεγονός που τοποθέτησε την ΚΡΗΤΙΚΟΣ στην Κρήτη. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί, το 2021 προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49%, προσθέτοντας στο δίκτυό της πάνω από 140 καταστήματα.

Υλοποιώντας το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πλάνο, ένα χρόνο αργότερο η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πραγματοποίησε την εξαγορά της αλυσίδας Μέριμνα, η οποία διέθετε 11 καταστήματα στον νομό Αττικής, ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Περιστέρι και Ταύρο. Ενώ στις αρχές του 2019 επέκτεινε την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, εξαγοράζοντας τη θεσσαλονικιώτικη αλυσίδα ΜΑΚΟ που διέθετε ένα δίκτυο 11 καταστημάτων.

Πέρυσι ανακοίνωσε και επίσημα εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. και την ένταξη στο δυναμικό της, των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το δίκτυο των 350 περίπου φυσικών σημείων τους. Ενώ λίγο αργότερα, ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην Κρήτη με την εξαγορά της αλυσίδας Μαθιουδάκης και την προσθήκη 17 ακόμη καταστημάτων στο δίκτυό της σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Τον Μάρτιο η εξαγορά των 4 σημείων Katerina’s Market στην Πελοπόννησο, οδήγησε σε έναν αριθμό 833 καταστημάτων, εκ των οποίων 319 είναι εταιρικά και 514 έχουν αναπτυχθεί μέσω franchise και αντιπροσώπων.

Το μισό εκατομμύριο ευρώ

Η αλυσίδα κατάφερε να βρεθεί στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, διατηρώντας παράλληλα μια περίπου σταθερή κερδοφορία, παρά τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας αυξήθηκε το 2022 κατά 18,58%, φθάνοντας τα 497,81 εκατ. ευρώ, από 419,8 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια ώρα τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,72% φθάνοντας τα 21,39 εκατ. ευρώ, έναντι 19,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, τα προ φόρων κέρδη κατά 10,07% στα 3,54 εκατ. ευρώ, από 3,21 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους μειώθηκαν κατά 10,1%, στα 2,14 εκατ. ευρώ έναντι 2,37 εκατ. ευρώ. Τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του 2022 ήταν 12,55 εκατ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις συνολικά στα 50,51 εκατ. ευρώ (33,55 εκατ. ευρώ τα μακροπρόθεσμα και 16,96 εκατ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα).

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Για το 2023 η διοίκηση εκτιμά ότι θα υπάρχει σταθεροποίηση με τάση ανόδου όπως καταδεικνύει η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της εταιρείας και οι συνθήκες της αγοράς. Οι φετινές προοπτικές διαφαίνονται πολύ θετικές λαμβάνοντας υπόψη την πετυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων και το συνεχώς αυξανόμενο καταναλωτικό κοινό.

Γι’ αυτό και η αλυσίδα θα μείνει σταθερή στη στρατηγική ανάπτυξης της αλυσίδας που και για το 2023 έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία νέων καταστημάτων -ο προγραμματισμός αφορά 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ και 10 convenience stores σε γειτονιές ανά την Ελλάδα- καθώς και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων. Ο προγραμματισμός κάνει λόγο 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ και 10 convenience stores σε γειτονιές ανά την Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.