02 Μάι 2024
READING

Γιατί η LEGO εγκαταλείπει τα σχέδιά της για ανακυκλωμένα παιχνίδια;

3 MIN READ

Γιατί η LEGO εγκαταλείπει τα σχέδιά της για ανακυκλωμένα παιχνίδια;

Γιατί η LEGO εγκαταλείπει τα σχέδιά της για ανακυκλωμένα παιχνίδια;

Το σχέδιο της LEGO για την όχι τελικά και τόσο μεγάλη αλλαγή

Ο δανέζικος κολοσσός κατασκευής παιχνιδιών αναγκάστηκε να επανεξετάσει τους πράσινους στόχους του λόγω ενός απροσδόκητου εμποδίου. Παρόλο που η LEGO σχεδίαζε να αντικαταστήσει τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο με ένα πιο “πράσινο” υλικό από ανακυκλωμένα μπουκάλια, η ιδέα αντιμετώπισε προβλήματα. Η εταιρεία αποφάσισε να κάνει πίσω όταν διαπίστωσε ότι το νέο υλικό στην πραγματικότητα αύξανε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πηγαίνοντας ενάντια στους αρχικούς οικολογικούς στόχους της.

Η απροσδόκητη πρόκληση

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η LEGO είχε παρουσιάσει σχέδια το 2021 για την αντικατάσταση του πλαστικού με βάση το πετρέλαιο (ABS) – το οποίο αποτελεί περίπου το 80% των σημερινών τούβλων της – με ανακυκλωμένο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (RPET), αξιοποιώντας πλαστικό από μπουκάλια που μέχρι πρότινος ήταν απλώς σκουπίδια. Ο στόχος ήταν να βρεθεί ένα υποκατάστατο που όχι μόνο θα ικανοποιούσε τους οικολογικούς της στόχους αλλά και θα διατηρούσε την ανθεκτικότητα για την οποία φημίζονται τα τούβλα.

Διαβάστε ακόμα: Χάνει το παιχνίδι τη θέση του στη ζωή των παιδιών;

Ωστόσο, τα νέα τούβλα από ανακυκλωμένο πλαστικό δεν πέτυχαν τον στόχο τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι η χρήση RPET απαιτούσε νέα μηχανήματα και περισσότερη ενέργεια, γεγονός που στην πραγματικότητα θα αύξανε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, το RPET δεν ήταν τόσο σκληρό όσο το ABS, απαιτώντας επιπλέον υλικά και πολλή ενέργεια για να είναι έτοιμο προς χρήση.

Εξερευνώντας “πράσινες” εναλλακτικές λύσεις

Χωρίς να αποθαρρύνεται από την οπισθοδρόμηση, η LEGO δεν έχει εγκαταλείψει τους πράσινους στόχους της. Τώρα, η εταιρεία στοχεύει στη σταδιακή βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα των ABS με την ενσωμάτωση περισσότερων βιολογικών και ανακυκλωμένων υλικών. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο του Ομίλου LEGO να κατασκευάζει όλα τα τουβλάκια από βιώσιμα υλικά μέχρι το 2032.

Παράλληλα με τη βελτίωση της σύνθεσης των υλικών, η LEGO αναζητά και άλλους τρόπους για να ενισχύσει τη φιλικότητά της προς το περιβάλλον. Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα Replay, που λειτουργεί προς το παρόν στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, το οποίο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δώσουν τα παλιά τους τουβλάκια. Αυτά στη συνέχεια ταξινομούνται, καθαρίζονται και δίνονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η εταιρεία σχεδιάζει μάλιστα να φέρει αυτό το πρόγραμμα και στην Ευρώπη το επόμενο έτος.

Επένδυση στη βιωσιμότητα

Επιπλέον, η LEGO έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Με τη δέσμευση αυτή η LEGO θα τριπλασιάσει τις επενδύσεις της στη βιωσιμότητα, διοχετεύοντας 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε διάφορες πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η LEGO επενδύει 1,3 δισ. ευρώ στη βιωσιμότητα

Στο πλαίσιο της επένδυσης ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το δημοφιλές brand παιχνιδιών δεσμεύτηκε ότι θα σχεδιάσει εργοστάσια και κτίρια που θα λειτουργούν με ουδέτερο τρόπο ως προς τον άνθρακα και θα αυξήσει την παραγωγή και την απόκτηση ανανεώσιμης ενέργειας στα εργοστάσια, τα γραφεία και τα καταστήματά της. Επιπλέον, η εταιρεία θα λάβει υπόψη τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις εταιρικές αποφάσεις, είτε πρόκειται για νέες επενδύσεις είτε για αεροπορικά ταξίδια των εργαζομένων, και θα συνεργαστεί με τους προμηθευτές της ώστε να μειώσουν συλλογικά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Μαθήματα από την εμπειρία της LEGO

Η εμπειρία της LEGO αναδεικνύει τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κατά τη μετάβασή τους προς τη βιωσιμότητα. Δείχνει ότι για να γίνουν “πράσινες” μπορεί να χρειαστεί ένα μείγμα καινοτόμων λύσεων υλικών, κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων και σημαντικών οικονομικών δεσμεύσεων, ενώ παράλληλα διατηρείται μια λεπτή ισορροπία με πρακτικές κατασκευαστικές και οικονομικές εκτιμήσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.