02 Μάι 2024
READING

Fast Fashion και resale: Ο ιδανικός συνδυασμός για τη βιωσιμότητα, ή όχι;

3 MIN READ

Fast Fashion και resale: Ο ιδανικός συνδυασμός για τη βιωσιμότητα, ή όχι;

Fast Fashion και resale: Ο ιδανικός συνδυασμός για τη βιωσιμότητα, ή όχι;

Πλατφόρμες μεταπώλησης: Μια σταγόνα στον ωκεανό των περιβαλλοντικών προκλήσεων της fast fashion

Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους πιο σπάταλους κλάδους, κυρίως λόγω της έμφυτης έμφασής της στην καινοτομία για να προσελκύσει τους καταναλωτές. Είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050. Αυτό το ανησυχητικό σενάριο θέτει τις βάσεις για το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις πρακτικές μεταπώλησης. Μάρκες όπως η H&M, η Zara και η Shein μπήκαν στο παιχνίδι του resale σε μια προσπάθεια να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί να κάνουν μόνο μια μικρή διαφορά, με ελάχιστο αντίκτυπο στον ευρύτερο στόχο της μείωσης των εκπομπών.

Ελάχιστος αντίκτυπος στις εκπομπές

Η μελέτη που διεξήχθη από την πλατφόρμα ανταλλαγής και μεταπώλησης, Trove, και την τεχνολογική πλατφόρμα, Worldly, ρίχνει φως στην αναποτελεσματικότητα των πλατφορμών μεταπώλησης όσον αφορά τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των fast-fashion retailers. Παρά τις καλές τους προθέσεις, οι πρωτοβουλίες μεταπώλησης από αυτές τις μάρκες προβλέπεται να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά μόλις 0,7%.

Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επείγουσα ανάγκη για ουσιαστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εναλλακτικά μέτρα

Τα fast-fashion brands θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη διαφορά, αν επικεντρώνονταν περισσότερο στη βελτίωση των εφοδιαστικών τους αλυσίδων. Η επένδυση σε νέες μεθόδους ανακύκλωσης, η χρήση βιώσιμων υλικών και η υιοθέτηση άλλων φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών υποδεικνύονται ως καλύτεροι τρόποι για να γίνουν αυτά τα brands πραγματικά πιο βιώσιμα. Με τη στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσαν να σημειώσουν πραγματική πρόοδο στη μείωση της βλάβης που προκαλούν στο περιβάλλον.

Οι premium μάρκες ενδυμάτων δείχνουν το δρόμο

Από την άλλη πλευρά, premium μάρκες, όπως η Ralph Lauren, και outdoor brands, όπως η Patagonia, έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές μέσω πλατφορμών resale. Η μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές κατά 14,8% και 15,8% αντίστοιχα, πιθανότατα επειδή τα προϊόντα τους διαρκούν περισσότερο και έχουν υψηλότερη αξία μεταπώλησης.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας

Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για πραγματική δράση προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Υποδηλώνει ότι οι πλατφόρμες μεταπώλησης μπορεί να είναι περισσότερο ένα τέχνασμα marketing παρά ένα σοβαρό βήμα προς τη βιωσιμότητα. Το εύρημα αυτό ζητά μια σοβαρή επανεξέταση εντός της fast-fashion βιομηχανίας για την υιοθέτηση ισχυρότερων δράσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα Zara & H&M επαναπροσδιορίζουν τη fast fashion

H&M και Zara στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές

Τόσο η H&M όσο και η Zara στοχεύουν στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2040. Μοιράστηκαν, μάλιστα, κάποιες βελτιώσεις στην εξοικονόμηση νερού και στη χρήση πιο βιώσιμων υλικών. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση στον κλάδο σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για πραγματικές αλλαγές για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Καθώς οι μάρκες θέτουν υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναλάβουν ουσιαστικές και ισχυρές δράσεις για να οδηγήσουν τη βιομηχανία της μόδας προς ένα πραγματικά βιώσιμο μονοπάτι.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.