01 Μάι 2024
READING

Πώς τα brands εκμεταλλεύθηκαν τη δημοτικότητα της Barbie

4 MIN READ

Πώς τα brands εκμεταλλεύθηκαν τη δημοτικότητα της Barbie

Πώς τα brands εκμεταλλεύθηκαν τη δημοτικότητα της Barbie

Οι ανεπίσημες “ροζ” συνεργασίες

Η κυκλοφορία της νέας ταινίας “Barbie” προκάλεσε μια φρενίτιδα marketing, με τις μάρκες να προσπαθούν να επωφεληθούν από την εμβληματική θέση και τον πολιτιστικό αντίκτυπο της εμβληματικής κούκλας. Και ενώ πάνω από 100 brands έχουν συνεργαστεί επίσημα με τη Mattel για διαφημιστικές συνεργασίες, μια πληθώρα άλλων εταιρειών γίνονται δημιουργικές με ανεπίσημες συνεργασίες. Από μεγαθήρια της fast fashion μέχρι κολοσσούς τροφίμων και ποτών, ακόμη και νεοφυείς επιχειρήσεις – φαίνεται ότι όλοι θέλουν ένα μερίδιο από τη μαγεία της Barbie.

Οι επίσημες συνεργασίες

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων έσπευσαν να αγκαλιάσουν την τάση της Barbie, με τις Gap, Aldo, Forever 21, Primark, Hot Topic και Spirit Halloween να λανσάρουν συλλογές για τον εορτασμό της κυκλοφορίας της ταινίας. Τα DTC brands, όπως η Béis και η MeUndies, ακολουθούν επίσης την τάση προσφέροντας συλλογές περιορισμένης έκδοσης με θέμα την Barbie.

Διαβάστε ακόμα: Η Barbie είναι εξαιρετικό παράδειγμα μάρκας

Εμφάνιση ανεπίσημων συνεργασιών

Καθώς η πολυαναμενόμενη ταινία θριάμβευσε στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο, πολλές μάρκες βρήκαν έξυπνους τρόπους για να ευθυγραμμιστούν με την Barbie χωρίς να χρησιμοποιούν απευθείας το όνομα της κούκλας. Η Victoria’s Secret, για παράδειγμα, διαθέτει μια σειρά από ροζ ρούχα και αρώματα που ενσωματώνουν διακριτικά τη θεματολογία της ταινίας χωρίς να αναφέρουν ρητά τη Barbie. Ομοίως, άλλα brands, όπως η εταιρεία παραγωγής κεριών Boy Smells και η startup εταιρεία στοματικής φροντίδας Quip, προωθούν ροζ προϊόντα για να συνδέσουν την πρώτη live-action ταινία της κούκλας.

Ο δημοφιλής αμερικανικός e-retailer, Zappos, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας ένα “μυστικό” κατάστημα με την ονομασία “Barbie’s Dream Closet”. Με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών οι καταναλωτές μπορούν να ξεκλειδώσουν την πρόσβαση σε μία βιτρίνα, όπου ο Zappos προσφέρει μια σειρά από προϊόντα με ροζ θέμα που συντονίζονται με την αισθητική της Barbie. Παρόλο που αυτές οι μάρκες δεν έχουν επίσημες συμφωνίες αδειοδότησης, εκμεταλλεύονται την απήχηση της Barbie, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και δημιουργώντας αίσθηση γύρω από τις προσφορές τους.

Εκδηλώσεις και πάρτι

Τα brands δεν σταματούν μόνο στις διακριτικές προωθητικές ενέργειες προϊόντων. Eνισχύουν το παιχνίδι του marketing, διοργανώνοντας επίσης εκδηλώσεις με θέμα τη Barbie για να προσελκύσουν περαιτέρω το κοινό τους. Οι εκδηλώσεις αυτές προσφέρουν μια τέλεια ευκαιρία στις μάρκες να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό περιβάλλον. Δημιουργώντας μια καθηλωτική εμπειρία με επίκεντρο την αισθητική και τα θέματα της Barbie, οι μάρκες μπορούν να συνδεθούν με το κοινό-στόχο τους σε βαθύτερο επίπεδο.

Η δύναμη των memes και των social media

Στην εποχή των social media, τα memes έχουν γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της μάρκας. Το γνωστό beauty brand, Glossier, γνωστό για τις ροζ συσκευασίες του, χρησιμοποίησε έξυπνα το ηχητικό κλιπ της ταινίας “Hi Barbie” σε αναρτήσεις στο TikTok που παρουσίαζαν τα προϊόντα ομορφιάς της. Αυτή η πνευματώδης και ανάλαφρη προσέγγιση βρίσκει απήχηση σε ένα νεανικό, τεχνολογικά ενημερωμένο κοινό και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος συμμετοχής στο “Barbiecore”.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η τάση Barbiecore σαρώνει το retail

Χάνει η Mattel από όλα αυτά;

Για τη Mattel, η εξάπλωση των ανεπίσημων εκστρατειών Barbie δεν είναι “χασούρα”. Μπορεί να μην έχει επίσημες συμφωνίες αδειοδότησης με όλα τα brands, αλλά η φήμη και το εκτεταμένο marketing γύρω από την ταινία την ωφελεί έμμεσα. Η πανταχού παρούσα παρουσία της μάρκας Barbie στην αγορά ενισχύει την πολιτιστική της συνάφεια και απήχηση, ακόμη και χωρίς επίσημες χορηγίες.

Η φρενίτιδα του “Barbiecore” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις μάρκες να αξιοποιούν δημιουργικά προϊόντα και εκδηλώσεις με ροζ θέμα για να συνδεθούν με την τεράστια βάση θαυμαστών της 64χρονης κούκλας. Είτε μέσω επιμελημένων βιτρινών καταστημάτων, είτε μέσω ελκυστικού περιεχομένου στα social media, αυτές οι ανεπίσημες συνεργασίες αυξάνουν αποτελεσματικά τον ενθουσιασμό για την ταινία “Barbie”. Μένει να δούμε πώς αυτές οι μάρκες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται το Barbie trend , ενώ παράλληλα θα πλοηγούνται στη λεπτή ισορροπία μεταξύ δημιουργικού marketing και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.