03 Μάι 2024
READING

Τι θέλουν τελικά οι καταναλωτές από τον καφέ;

3 MIN READ

Τι θέλουν τελικά οι καταναλωτές από τον καφέ;

Τι θέλουν τελικά οι καταναλωτές από τον καφέ;

Οι μεταβαλλόμενες τάσεις στη βιομηχανία του καφέ

Μπροστά στις οικονομικές προκλήσεις και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, ο τομέας του καφέ βλέπει πολλές αλλαγές. Οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών επηρεάζουν τόσο τις μάρκες καφέ όσο και τις καφετέριες, που αναγκάζονται να προσαρμοστούν για να παραμείνουν σχετικές και ανταγωνιστικές στην αγορά.

Επιλογές με γνώμονα την τιμή

Μπροστά στις πληθωριστικές πιέσεις, ένα μεγάλο τμήμα των καταναλωτών κλίνει προς τον στιγμιαίο καφέ. Αυτή η επιλογή εξοικονομεί χρήματα,, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί απειλή για τις καφετέριες, καθώς οι επισκέψεις γίνονται λιγότερο συχνές. Η γοητεία του στιγμιαίου καφέ δεν είναι μόνο η χαμηλότερη τιμή του, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει μια εμπειρία σαν της καφετέριας στο σπίτι, με ειδικά μείγματα που προσομοιάζουν με τον καφέ που φτιάχνει ο barista.

Δημιουργία μοναδικής εμπειρίας

Για να προσελκύσουν τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, οι καφετέριες χρειάζεται να προσφέρουν κάτι περισσότερο από τον απλό καφέ. Η έμφαση στις κοινωνικές και απολαυστικές πτυχές που συνδέονται με την απόλαυση ενός καφέ σε μια καφετέρια, μπορεί να φέρει τους επισκέπτες πίσω. Η προώθηση της μοναδικής εμπειρίας της επίσκεψης σε μία καφετέρια, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει να ξεχωρίσει από την εύκολη επιλογή του στιγμιαίου καφέ.

Η άνοδος του ντεκαφεϊνέ

Με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία και την ευεξία, η τάση μείωσης της καφεΐνης κερδίζει έδαφος μεταξύ των καταναλωτών καφέ. Αν και οι περισσότεροι προτιμούν να μειώσουν την κατανάλωση καφέ αντί να στραφούν στον decaf, υπάρχει μια εκρηκτική ευκαιρία για τις μάρκες καφέ να καινοτομήσουν στο τμήμα του decaf, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που περιβάλλουν τη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης και προσφέροντας μια ευρύτερη γκάμα επιλογών με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Ο ρόλος της βιωσιμότητας

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες διαπερνούν τη βιομηχανία καφέ, αν και αργά. Πρωτοβουλίες όπως η προώθηση συστημάτων επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών κερδίζουν κάποιο έδαφος, αλλά η ευκολία παραμένει καθοριστικός παράγοντας για πολλούς καταναλωτές. Μεγάλα brands, όπως η Nescafé της Nestlé, αρχίζουν να ενσωματώνουν μηνύματα βιωσιμότητας στο branding τους, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές με περιβαλλοντική συνείδηση.

Η προσωπική εμπειρία του καφέ

Οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να απολαμβάνουν τον καφέ σε καταστήματα, απολαμβάνοντας την κοινωνική πτυχή της κατανάλωσης καφέ με άλλους. Ακόμα και με πολλές νέες επιλογές online παραγγελιών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νεότεροι, βρίσκουν τη γοητεία των προσωπικών αλληλεπιδράσεων και των απρογραμμάτιστων στάσεων σε καφετέριες, πολύ ελκυστική για να την προσπεράσουν.

Οι Gen Z-ers διαμορφώνουν την αγορά καφέ

Καθώς οι καταναλωτές της Gen Z αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, οι προτιμήσεις τους για τον παγωμένο καφέ και τα κρύα ροφήματα αφεψήματα είναι πιθανό να επηρεάσουν την αγορά. Επιπλέον, η επιφυλακτική προσέγγιση απέναντι στις καινοτομίες βιώσιμου καφέ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τμήματος καφέ,  φιλικού προς το περιβάλλον.

Η προσαρμογή του καφέ σε μεταβαλλόμενους καιρούς

Ο κλάδος του καφέ βρίσκεται ανάμεσα στις κοινές συνήθειες των καταναλωτών και στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις τους που οδηγούνται από τις ανησυχίες για τα χρήματα, την υγεία και το περιβάλλον. Αναμειγνύοντας νέες ιδέες, μιλώντας για τη βιωσιμότητα και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των καφετεριών, υπάρχει η ευκαιρία να διατηρηθεί η αγάπη για τον καφέ ισχυρή και να αυξηθεί ακόμη και εν μέσω των μεταβαλλόμενων καιρών.

Με πληροφορίες από Mintel

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.