29 Απρ 2024
READING

Γιατί τα μουσεία συνεργάζονται με brands

3 MIN READ

Γιατί τα μουσεία συνεργάζονται με brands

Γιατί τα μουσεία συνεργάζονται με brands

Μάρκες και μουσεία συναντιούνται σε καλλιτεχνικές συνεργασίες

Έχουν μεσολαβήσει περίπου δεκαοκτώ αιώνες, από τη δημιουργία του αρχαίου ρωμαϊκού αγάλματος «Το Κεφάλι Ενός Αθλητή», μέχρι την άνοδο της κουλτούρας του surf και του skate στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ τους: παρουσιάζονται σε μια συνεργασία μεταξύ του The Met (Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης) και της Pacsun.

Η co-branded συλλογή που κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου, περιλαμβάνει περισσότερα από 60 είδη που κυμαίνονται από puffer jackets και t-shirts, μέχρι boyfriend jeans και crew κάλτσες. Όλα τα προϊόντα αντλούν έμπνευση από τη συλλογή ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης του The Met και χρησιμοποιούν εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις αγαλμάτων όπως το «Group of the Three Graces» και άλλα κλασικά αριστουργήματα. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 25 έως 90 δολάρια και πολλά έχουν ήδη εξαντληθεί.

Αυτή η νέα συλλογή αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνεργασίας μουσείων τέχνης και εταιρειών μόδας. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Uniqlo κυκλοφόρησε μια σειρά από μπλουζάκια και φούτερ εμπνευσμένα από δημοφιλή έργα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, όπως το «Water Lilies» του Claude Monet και το «Composition No. II, with Red and Blue» του Piet Mondrian. Η Vans συνεργάστηκε με το Μουσείο Βαν Γκογκ και το MoMA σε συλλογές υποδημάτων το 2018 και το 2020 αντίστοιχα, ενώ η Swatch κυκλοφόρησε μια συλλογή με το Rijksmuseum το 2018. Οι συνεργασίες με μουσεία, είναι ένας τρόπος που οι μάρκες χρησιμοποιούν, για να δημιουργήσουν «πολιτιστικές» συλλογές και να φέρουν τα προϊόντα τους σε επαφή με κόσμο που μπορεί να μην είχε σταματήσει σε κάποιο από τα καταστήματά τους.

Οι υπεύθυνοι και επικεφαλής των επιχειρήσεων και των μουσείων, συχνά διαφημίζουν αυτές τις συνεργασίες ως ένα μέσο για να κινήσουν το ενδιαφέρον του νεότερου κοινού τους. Το Μουσείο Βαν Γκογκ ήταν πρόθυμο να συνεργαστεί με τη Vans, καθώς όπως δήλωσε ο Adriaan Dönszelmann, Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου “η κίνηση αυτή συνδέεται με την αποστολή μας να κάνουμε τη ζωή και το έργο του Vincent van Gogh προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους”.

Η Pacsun και το The Met έχουν συνεργαστεί ήδη σε τρεις συλλογές που χρονολογούνται από το φθινόπωρο του 2022. Για να αντλήσουν έμπνευση για τη νέα τους συλλογή, οι σχεδιαστές της Pacsun “χτένισαν” τη βιβλιοθήκη περιουσιακών στοιχείων του Μουσείου και περιηγήθηκαν στις γκαλερί του, ενώ στη συνέχεια διαβουλεύτηκαν με τις ομάδες του για σχόλια και περαιτέρω οδηγίες.

Οι πωλήσεις είναι εξαιρετικές μέχρι στιγμής, ειδικά όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα των προηγούμενων συνεργασιών.

Το κοινό τους είναι διαφορετικό, αλλά τους ένωσε η ιδέα να το φέρουν κοντά. Το νόημα αυτής της συνεργασίας είναι να ανοίξει τις πόρτες σε νέους πελάτες, αυτούς που μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί με την Pacsun ή να μην έχουν αγοράσει από την εταιρεία εδώ και χρόνια.

Το The Met, από την πλευρά του, ελπίζει να έχει πρόσβαση στο μεγάλο κοινό της Pacsun, Gen Z και Millennials”. Οι δύο εταιρείες φέρνουν τέχνη, ιστορία, πολιτισμό και δημιουργικότητα σε ένα νεανικό κοινό με επίγνωση του στυλ που θα διαμορφώσει το μέλλον της τέχνης και του design.

Αναλυτές της λιανικής και του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν επισημάνει ότι υπάρχει μια «φυσική συγγένεια» μεταξύ της τέχνης και της ένδυσης που έχει νόημα για συνεργασίες, καθώς πρόκειται για δύο εξαιρετικά δημιουργικά, εκφραστικά και οπτικά προσανατολισμένα πεδία.

Η πρόκληση έγκειται στο να πετύχεις τη σωστή προσαρμογή του προϊόντος στην αγορά. Οι μάρκες χρειάζεται να διασφαλίσουν ότι κάνουν περισσότερα από το να βάζουν μια εικόνα σε ένα μπλουζάκι και τα μουσεία να λαμβάνουν υπόψιν τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική αδειοδότηση των έργων τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.