02 Μάι 2024
READING

“Παζάρια” με τεχνητή νοημοσύνη

4 MIN READ

“Παζάρια” με τεχνητή νοημοσύνη

“Παζάρια” με τεχνητή νοημοσύνη

Διαπραγμάτευση με ΑΙ

Η ψηφιακή εποχή έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, από τις υπηρεσίες παράδοσης την επόμενη μέρα μέχρι τις εικονικές δοκιμές. Σήμερα, μια νέα εξέλιξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, φέρνει την αρχαία παράδοση του “παζαρέματος” στο προσκήνιο του ψηφιακού χώρου. Χάρη στο Nibble, ένα πρωτοποριακό chatbot τεχνητής νοημοσύνης, οι διαδικτυακοί αγοραστές μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τις τιμές, αναβιώνοντας μια παράδοση που σπάνια συναντάται στα δυτικά περιβάλλοντα λιανικής πώλησης.

Και εγένετο Nibble

Αντλώντας έμπνευση από τα πολυσύχναστα παζάρια της Κωνσταντινούπολης, όπου η διαπραγμάτευση των τιμών είναι καθεστώς, η Rosie Bailey και ο Jamie Ettedgui ίδρυσαν το Nibble το 2020. Αντιλήφθηκαν ένα κενό στην αγορά, όπου το οικείο παιχνίδι του παζαρέματος θα μπορούσε να χωρέσει άνετα στον απρόσωπο χώρο των ηλεκτρονικών αγορών. Το αποτέλεσμα είναι μια πλατφόρμα με τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι καταναλωτές μπορούν να διαπραγματεύονται τιμές χωρίς συναισθηματικές επιπτώσεις.

Η Iconic London, μία από τις πρώτες μάρκες που δοκίμασαν το Nibble, έδωσε στους πελάτες της την ευκαιρία να διαπραγματευτούν τις τιμές των προϊόντων που επιθυμούσαν. Η δοκιμή αυτή οδήγησε σε σημαντική αύξηση κατά 50% της μέσης αξίας των παραγγελιών, αναδεικνύοντας μια κρυφή κλίση των καταναλωτών προς την εξατομικευμένη τιμολόγηση.

Πέρα από τις απλές εκπτώσεις

Η εμφάνιση του Nibble δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου παλεύει εδώ και καιρό με τον κύκλο των ατελείωτων εκπτώσεων. Κι αυτό γιατί ενώ οι περιοδικές προσφορές μπορεί να προσελκύουν αρχικά τους καταναλωτές, θέτουν ακούσια ένα ανεφάρμοστο σημείο αναφοράς για συνεχείς μειώσεις τιμών. Το Nibble προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Αντί να καλύπτει όλους τους καταναλωτές με τις ίδιες εκπτώσεις, εξατομικεύει την εμπειρία αγορών.

Οι retailers αξιοποιούν διάφορες δυνατότητες αυτού του μοναδικού chatbot. Ορισμένοι το εκμεταλλεύονται ως μια διακριτική μέθοδο για την εκκαθάριση των πλεοναζόντων αποθεμάτων χωρίς να κάνουν μαζικές πωλήσεις. Άλλοι το χρησιμοποιούν για να πείσουν τους καταναλωτές κάνοντας μικρές τροποποιήσεις τιμών ή δίνοντας πρόσθετα μπόνους. Η ουσία έγκειται στην εξατομίκευση – κάθε retailer μπορεί να ορίσει τις παραμέτρους διαπραγμάτευσης του Nibble, διασφαλίζοντας ότι η ακεραιότητα της μάρκας παραμένει ανέπαφη.

Προσέλκυση του σύγχρονου καταναλωτή

Πέρα από το συναλλακτικό πλεονέκτημα, η πλατφόρμα του Nibble προσφέρει μια διαδραστική εμπειρία αγορών. Εταιρεία επίπλων στη Φλόριντα των ΗΠΑ που το χρησιμοποίησε, παρατήρησε την εξής ενδιαφέρουσα τάση: οι πελάτες δεν διαπραγματεύονταν μόνο τις τιμές με το Nibble. Αλληλεπιδρούσαν μαζί του, μερικές φορές με χιούμορ και ενίοτε με μια δόση απογοήτευσης. Αυτό το επίπεδο συναισθηματικής σύνδεσης, ακόμη και με μια οντότητα τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύει τη μετασχηματιστική δύναμη τέτοιων τεχνολογικών καινοτομιών.

Επιπλέον, οι μάρκες έχουν την ευελιξία να αναπτύξουν το Nibble με βάση τη στρατηγική τους. Ορισμένες μπορεί να επιλέξουν να ενεργοποιήσουν το chatbot αφού ένας αγοραστής παραμείνει για λίγο σε μια σελίδα ή επισκεφθεί ξανά ένα προϊόν. Η εταιρεία επίπλων, για παράδειγμα, πειραματίστηκε απευθυνόμενη σε προηγούμενους πελάτες, προσκαλώντας τους να επιστρέψουν με το δέλεαρ μιας διαπραγματευόμενης τιμής.

Το μέλλον των ηλεκτρονικών αγορών

Καθώς το Nibble συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, οι ιδρυτές του επενδύουν στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Τα επερχόμενα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν δυνατότητες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας ακόμα πιο φυσικές και ελκυστικές συνομιλίες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις μάρκες να εκπαιδεύσουν το Nibble να επικοινωνεί με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική πωλήσεών τους, κάνοντας κάθε συνομιλία διαπραγμάτευσης να μοιάζει μοναδική.

Αυτή η νέα πρωτοπόρος πλατφόρμα αναδιαμορφώνει το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και στην τεράστια έκταση του ψηφιακού κόσμου, υπάρχει χώρος για εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις. Αν και είναι μόλις η αρχή για τις διαπραγματεύσεις τιμών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξία και την τιμή στις ηλεκτρονικές αγορές.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo & Video: Nibble

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.