02 Μάι 2024
READING

Το Zoom μετά την πανδημία

3 MIN READ

Το Zoom μετά την πανδημία

Το Zoom μετά την πανδημία

Το επόμενο κεφάλαιο του Zoom

Το Zoom, που κάποτε ήταν κυρίως γνωστό ως η σανίδα σωτηρίας για τις τηλεδιασκέψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναδείχθηκε σε βασικό πυλώνα για την απομακρυσμένη εργασία και επικοινωνία. Τις πρώτες ημέρες του Covid-19 η μετοχή του εκτοξεύτηκε στο ιστορικό υψηλό των 540 ευρώ. Ωστόσο, καθώς η πανδημία υποχώρησε και ο κόσμος άρχισε να προσαρμόζεται σε νέα εργασιακά δεδομένα, η αποτίμησή του σημείωσε σημαντική πτώση και κυμάνθηκε κοντά στα 66 ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Eric Yuan, το πρόσωπο πίσω από την επιτυχία του Zoom, δεν αρκείται στο να επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος. Οραματίζεται ένα φωτεινότερο, πιο επεκτατικό ορίζοντα για το Zoom, με στόχο να το μετατρέψει από ένα απλό εργαλείο τηλεδιάσκεψης σε ένα ολοκληρωμένο κόμβο “επικοινωνίας και συνεργασίας”.

Διαβάστε ακόμα: Το Zoom εξελίσσεται σε έναν ευρύτερο κόσμο εταιρικής συνεργασίας

Zoom Chat και Zoom Docs: Το μέλλον της συνεργασίας

Μια από τις εμβληματικές προσπάθειες του προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Zoom Chat, μια πλατφόρμα που είναι έτοιμη να αμφισβητήσει κολοσσούς του είδους, όπως το Slack και το Microsoft Teams. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Zoom Docs πρόκειται να επαναπροσδιορίσει τη συνεργατική εργασία, με δυνατότητες που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν και να συμπληρώνουν έγγραφα μέσα στην εφαρμογή, με τη βοήθεια του δικού της AI companion της Zoom.

Υπόσχεται να υφάνει ένα περίπλοκο ιστό διασυνδεδεμένων εγγράφων, απηχώντας τη δομή ενός wiki – μια βάση δεδομένων που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να επεξεργάζονται και να συνδέουν σελίδες μεταξύ τους, επιτρέποντας την εύκολη δημιουργία και τροποποίηση περιεχομένου από πολλούς χρήστες.

Τεχνητή νοημοσύνη: Αλλαγή του παιχνιδιού για το Zoom

Η δέσμευση του Zoom στην καινοτομία είναι εμφανής στην ένθερμη ενσωμάτωση των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης. Το AI Companion έχει σχεδιαστεί για την αυτοματοποίηση εργασιών, όπως τη δημιουργία στιγμιότυπων και περιλήψεων συσκέψεων, την παροχή ψηφιακού πίνακα για έργα, ακόμη και την εξυπηρέτηση των συναντήσεων. Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη βελτίωση της ικανότητας του ΑΙ companion να θυμάται τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών και να παρέχει σχετικές πληροφορίες.

Η νέα κανονικότητα της υβριδικής εργασίας

Καθώς ο εταιρικός κόσμος έχει υιοθετήσει την υβριδική εργασία, το Zoom αναπτύσσεται αναλόγως. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πιο απλές, προσωπικές αλληλεπιδράσεις για τους υπαλλήλους, η εταιρεία εισάγει εργαλεία γραφείου, από το εύκολο check-in των επισκεπτών μέχρι την κράτηση γραφείου (desk booking), με στόχο την υποστήριξη μικτών περιβάλλοντων εργασίας, ακόμη και όταν πολλές άλλες εταιρείες προσφέρουν παρόμοιες λύσεις.

Προκλήσεις: Ανταγωνισμός και προστασία της ιδιωτικής ζωής

Το Zoom μπαίνει σε αρένες που κυριαρχούνται από τεχνολογικούς κολοσσούς  όπως η Microsoft, η Salesforce και άλλοι. Ωστόσο, ο Yuan πιστεύει στη δύναμη της επιλογής και της ευελιξίας. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, το Zoom στοχεύει να προσφέρει τις λειτουργίες του που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, τοποθετώντας το κόστος και την ποιότητα ως παράγοντες διαφοροποίησης.

Διαβάστε ακόμα: Ήρθε το τέλος του Zoom;

Ωστόσο, η προστασία της ιδιωτικής ζωής εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία. Παρεκκλίσεις του παρελθόντος, όπως ο φόβος για το απόρρητο της AI, υπογραμμίζουν τη σημασία της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας για τη μελλοντική ανάπτυξη του Zoom.

Το Zoom εκτιμά τα προηγούμενα επιτεύγματά του, αλλά αναγνωρίζει την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη. Φιλοδοξία της πλατφόρμας είναι να μεταβεί από ένα απλό εργαλείο συνεδριάσεων σε ένα κεντρικό κόμβο για όλες τις ανάγκες συνεργασίας στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.