03 Μάι 2024
READING

Έρχεται το τέλος του plant-based meat;

3 MIN READ

Έρχεται το τέλος του plant-based meat;

Έρχεται το τέλος του plant-based meat;
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Πτώση της Beyond Meat στις ΗΠΑ. Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και ροφήματα φυτικής προέλευσης τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από μια παροδική τάση ή μόδα. Ωστόσο, η πτώση των πωλήσεων της Beyond Meat στις ΗΠΑ προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με την πιθανή παρακμή των τάσεων της χορτοφαγίας. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή αγορά δείχνει ότι οι plant-based πρωτεΐνες εξακολουθούν να έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα

Το 2019, η βιομηχανία κρέατος φυτικής προέλευσης γνώρισε μια άνευ προηγουμένου άνοδο. Οι παραγωγοί υποκατάστατων κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Beyond Meat, έγιναν δημοφιλείς και η κυκλοφορία των μετοχών τους πήγε εξαιρετικά καλά. Και, αναμενόμενα, αυτό υποδείκνυε ένα μέλλον όπου τα εναλλακτικά κρέατα θα μπορούσαν να είναι μεγάλη υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Ωστόσο, αυτή η αρχική ευφορία συνάντησε σύντομα μια απογοητευτική πραγματικότητα. Παρά την ισχυρή φάση ανάπτυξης από το 2018 έως το 2021, οι πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές. Με την Beyond Meat να σημειώνει σημαντική μείωση των καθαρών εσόδων και μια στασιμότητα στην αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ, κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται: Μήπως η αγορά είχε φτάσει στο “αποκορύφωμα του βιγκανισμού”;

Προκλήσεις στην ικανοποίηση των καταναλωτών

Μια πιο προσεκτική ματιά στη συμπεριφορά των καταναλωτών έδειξε ένα ενδιαφέρον μοτίβο. Ενώ πολλοί ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν αυτές τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις, το ποσοστό επαναλαμβανόμενων αγορών ήταν χαμηλό. Οι καταναλωτές θεωρούσαν ότι η γεύση και η υφή τους χρειάζονταν βελτίωση.

Το στίγμα των “εξαιρετικά επεξεργασμένων” προϊόντων

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, τα κρέατα φυτικής προέλευσης έπρεπε επίσης να ξεπεράσουν μια κρίση αντίληψης για την υγεία. Στοχοποιήθηκαν ως “εξαιρετικά επεξεργασμένα” τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αντίληψη του κοινού για τα οφέλη τους στην υγεία. Σε απάντηση, μάρκες όπως η Impossible Foods και η Beyond Meat προσάρμοσαν τις αφηγήσεις marketing τους. Ενώ ορισμένες υιοθέτησαν την ετικέτα “επεξεργασμένα”, άλλες τόνισαν τις πιο υγιεινές πτυχές των προϊόντων τους, αντιπαραβάλλοντάς τα με τα συμβατικά επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το “Plant-Based” αρέσει περισσότερο από το “Vegan”

Ευρώπη: Ο φάρος της ελπίδας

Ενώ η στασιμότητα της αμερικανικής αγοράς προκάλεσε εντύπωση, η Ευρώπη παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Με έναν αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων να χαρακτηρίζονται ως “flexitarians” -ακολουθούν, δηλαδή μία διατροφή που επικεντρώνεται σε φυτικές τροφές με περιορισμένη ή περιστασιακή προσθήκη κρέατος- και παράγοντες όπως ο πληθωρισμός των τροφίμων να επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις, η Ευρώπη μπορεί να είναι ακριβώς το σύνορο που χρειάζεται η βιομηχανία κρέατος με βάση τα φυτά.

Το μέλλον των plant-based κρεάτων

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, είναι πρόωρο να μην υπολογίζουμε τη βιομηχανία κρέατος φυτικής προέλευσης. Η ευρεία υιοθέτηση των φυτικών ροφημάτων γάλακτος αποδεικνύει ότι με το σωστό μείγμα καινοτομίας και marketing είναι δυνατή η μεγάλης κλίμακας αλλαγή των διατροφικών προτιμήσεων. Οι προκλήσεις του κλάδου, αν και τεράστιες, δεν είναι ανυπέρβλητες. Η Ευρώπη θα μπορούσε κάλλιστα να ανοίξει το δρόμο για αυτή την επόμενη φάση ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.