01 Μάι 2024
READING

Ποιος είναι ο όμιλος Sport Vision που εισχώρησε στην ελληνική αγορά αθλητικών

3 MIN READ

Ποιος είναι ο όμιλος Sport Vision που εισχώρησε στην ελληνική αγορά αθλητικών

Ποιος είναι ο όμιλος Sport Vision που εισχώρησε στην ελληνική αγορά αθλητικών

Ένας από τους σημαντικούς και υπολογίσιμους παίκτες που έχουν κάνει την είσοδό τους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι η σερβική Sport Vision. Ο όμιλος που τζιράρει ετησίως πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ αναπτύσσεται με ταχύτητα σε οργανική βάση έως τώρα, ιδρύοντας διαδοχικά καταστήματα και αποτελώντας ουσιαστικά το αντίπαλον δέος του έτερου ομίλου λιανικής αθλητικών, της JD Sports που εξαγόρασε την Cosmos Group και επίσης επεκτείνεται με ταχύ βηματισμό. Η Sport Vision στην Ελλάδα κινείται με διαφορετικά εμπορικά σήματα καταστημάτων, το κάθε ένα από τα οποία πρεσβεύει μία επιμέρους φιλοσοφία ως προς την προσέγγιση του κωδικολογίου της.

Συγκεκριμένα, υπό το brand Buzz βρίσκονται προϊόντα των μεγαλύτερων εταιρειών λιανικής πώλησης αθλητικών όπως Nike, Adidas, New Balance και άλλες, με πιο επιλεγμένες ωστόσο συλλογές και το βάρος να πέφτει στο “fashion” κομμάτι της αγοράς. Από την άλλη το φερώνυμο brand, Sport Vision, που επίσης βρίσκεται στην ταμπέλα αρκετών καταστημάτων της χώρας μας, έρχεται να ικανοποιήσει την καθαρά αθλητική ένδυση. Πρόσφατα, ένα ακόμα concept με την ονομασία tike! που έχει άκρως εξειδικευμένες συλλογές αθλητικών, εμπίπτοντας επίσης στον τομέα του “fashion”, έκανε την εμφάνισή του στην οδό Μητροπόλεως σε ένα διατηρητέο κτίριο δύο επιπέδων. Η επέκταση για τον σερβικό όμιλο στην Ελλάδα συνεχίζεται, ενώ για κάποια περίοδο βρισκόταν σε συζητήσεις με ελληνική αλυσίδα αθλητικών ειδών με σκοπό την εξαγορά της. Συζητήσεις οι οποίες ωστόσο δεν τελεσφόρησαν. 

Ένας από τους πέντε μεγάλους της ευρωπαϊκής αγοράς

Η Sport Vision αποτελεί σήμερα έναν από τους πέντε μεγάλους λιανεμπόρους αθλητικών ειδών στην Ευρώπη – μεταξύ αυτών είναι η Foot Locker αλλά και η JD Sports, όπου και οι τρεις αποτελούν βασικούς συνεργάτες και διανομείς των προϊόντων της Nike. Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός ότι η Nike καθορίζει την εξέλιξη στην αγορά αθλητικών ειδών διεθνώς και διαμορφώνει τη δυναμική των επιχειρήσεων που διακινούν τα προϊόντα της, επιλέγοντας ουσιαστικά σε ποιες από αυτές θα διαθέσει τις premium συλλογές της, γεγονός που αποτελεί και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και παράγοντα διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού. Σε διεθνές επίπεδο ο όμιλος της Sport Vision απασχολεί περισσότερα από 5.000 άτομα προσωπικό και δραστηριοποιείται σε 13 χώρες: Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Ιδρύθηκε το 1996 στην Bijeljina της Σερβίας, με κύριες δραστηριότητες το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο στον αθλητικό κλάδο. Διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τις Nike, New Balance, North Face και Helly Hansen, adidas, Reebok, Under Armour, Converse, Colmar, Timberland. Η Sport Vision έχει το δικό της τμήμα αδειών με άδεια και δικαιώματα διανομής για μάρκες όπως Champion, Umbro, Lotto, Ellesse και πολλούς άλλους.

Το στρατηγικό πλάνο εξάπλωσης στην Ελλάδα

Η στρατηγική εξάπλωσης του δικτύου της Sport Vision την Ελλάδα θα βασιστεί κυρίως στα καταστήματα με την ταμπέλα Sport Vision. Πρόκειται άλλωστε για την εμπορική επωνυμία με τα περισσότερα σημεία πώλησης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εμπορικά σήματα που διαχειρίζεται ο όμιλος διεθνώς. Μεταξύ αυτών είναι τα Run ‘n More, ΕxtraSports, Reality και Planeta, για τα οποία όμως δεν υπάρχει στο πλάνο να έρθουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. 

O κύκλος εργασιών της Sport Vision στην Ελλάδα για το 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του 2022 η Sport Vision διέθετε στη χώρα μας 8 καταστήματα, ενώ αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τα 15 σημεία πώλησης στη χώρα. Πρόσφατα ανοίγματα αποτελούν το tike! στο Σύνταγμα, ένα κατάστημα Sport Vision που λειτούργησε πρόσφατα στην Πάτρα και ένα ακόμη που άνοιξε στις αρχές φθινοπώρου στον Πειραιά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.