02 Μάι 2024
READING

Υποστήριξε ποτέ πραγματικά το Facebook τη δημοσιογραφία;

3 MIN READ

Υποστήριξε ποτέ πραγματικά το Facebook τη δημοσιογραφία;

Υποστήριξε ποτέ πραγματικά το Facebook τη δημοσιογραφία;

Τα βήματα της Meta στη δημοσιογραφία

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Meta (πρώην Facebook) προσέφερε πολλά εργαλεία για τα μέσα ενημέρωσης που παράγουν δημοσιογραφικό περιεχόμενο, όπως οι κοινωνικοί αναγνώστες (social readers) και τα άμεσα άρθρα (instant articles). Ωστόσο, καθώς περνούσαν τα χρόνια, όλα αυτά τα εργαλεία τελικά ξεθώριασαν.

Με αφορμή δύο πρόσφατα πρωτοσέλιδα του διακεκριμένου Αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, Axios, προκύπτουν αμφιβολίες: Ήταν η Meta πραγματικά αφοσιωμένη στη δημοσιογραφία; Το ένα δημοσίευμα αφορούσε στην αποχώρηση του Campbell Brown, του επικεφαλής των ειδησεογραφικών συνεργασιών, ο οποίος προσελήφθη από τον τομέα της δημοσιογραφίας το 2017, ενώ το άλλο ανέδειξε μια σημαντική πτώση της κίνησης παραπομπών της Meta σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Διαβάστε ακόμα: Οι τελευταίες εξελίξεις στις πλατφόρμες των social media

Η μετατόπιση του News Feed του Facebook

Το 2011, όταν η Washington Post παρουσίασε την εφαρμογή Social Reader στο Facebook, φάνηκε ότι ξημέρωνε μια χρυσή εποχή της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Οι χρήστες κατανάλωναν με ενθουσιασμό ειδησεογραφικά άρθρα που πρότειναν οι φίλοι τους. Ωστόσο, μόλις εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ενδιαφερθεί, το Facebook άλλαξε τη διάταξη του News Feed, προκαλώντας δραστική πτώση της επισκεψιμότητας τέτοιων εφαρμογών.

The Video era

Το 2015, το Facebook κήρυξε την αυγή της “εποχής των βίντεο”. Τα μέσα ενημέρωσης, εμπιστευόμενα την πλατφόρμα, διέθεσαν σημαντικούς πόρους για την παραγωγή περιεχομένου βίντεο. Οι δυνατότητες φαίνονταν τεράστιες. Όμως, σε μια συγκλονιστική εξέλιξη, το Facebook ομολόγησε ότι διόγκωσε τις μετρήσεις βίντεο, αφήνοντας τα μέσα ενημέρωσης με λάθος κατανεμημένους πόρους και ανεκπλήρωτες προσδοκίες.

Instant Articles

Αργότερα την ίδια χρονιά, η Meta (ακόμα ήταν Facebook) παρουσίασε τα Instant Articles, ισχυριζόμενη ότι θα αντιμετώπιζε τις αργές ταχύτητες φόρτωσης στα κινητά τηλέφωνα. Και ενώ προσέφερε μια λύση στην αργοπορία του mobile web, δεν αποδείχθηκε ούτε επικερδής ούτε ιδιαίτερα επωφελής για την αύξηση του κοινού. Μεγαθήρια όπως οι New York Times και το Fox News σύντομα υποχώρησαν, βελτιώνοντας αντ’ αυτού τις δικές τους εφαρμογές για κινητά.

Το σύντομο πέρασμα στην καρτέλα News Tab

Η καρτέλα News Tab εμφανίστηκε ως η προφανής λύση του Facebook στις ανησυχίες των μέσων ενημέρωσης για την απόσπαση εσόδων. Η λειτουργία ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη. Αλλά ακριβώς όταν τα μέσα ενημέρωησης άρχισαν να το συνηθίζουν, το Facebook άλλαξε και πάλι την εστίασή του, αυτή τη φορά για να καταπολεμήσει την αυξανόμενη δημοτικότητα του TikTok.

Bulletin : Ένας μικρής διάρκειας αντίπαλος της Substack

Το 2021, ελπίζοντας να προσελκύσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους μακριά από πλατφόρμες όπως η Substack, το Facebook εγκαινίασε το Bulletin. Παρά τον πρώιμο ενθουσιασμό, και αυτή η πλατφόρμα γνώρισε πρόωρο τέλος, καθώς προοριζόταν για κλείσιμο το 2023.

Τεχνολογικοί κολοσσοί και δημοσιογραφία

Η Meta δεν είναι ο μοναδικός τεχνολογικός κολοσσός που παρουσίασε και στη συνέχεια απέσυρε ευκαιρίες για τα μέσα ενημέρωσης. Η Apple και η Google έχουν παρουσιάσει και στη συνέχεια μειώσει τις δημοσιογραφικές τους πρωτοβουλίες, αφήνοντας συχνά τους οργανισμούς σε δύσκολη θέση.

Διαβάστε ακόμα: Τι άλλαξε στα social media το 2023;

Ωστόσο, εν μέσω της κριτικής, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη συμβολή της Meta στη δημοσιογραφία. Έχουν εκδώσει επιχορηγήσεις για τη στήριξη της δημοσιογραφίας και έχουν διαδραματίσει ρόλο στην εξέλιξη της ψηφιακής κατανάλωσης ειδήσεων.

Η αλληλεπίδραση της Meta με τον τομέα της δημοσιογραφίας χαρακτηρίστηκε από απρόβλεπτη συμπεριφορά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρέθηκαν συχνά στο έλεος των μεταβαλλόμενων προτεραιοτήτων του τεχνολογικού μεγαθηρίου. Αναλογιζόμενοι δέκα χρόνια αστάθειας, είναι προφανές ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοδυναμία και να διαφοροποιήσουν τις ψηφιακές στρατηγικές τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.