02 Μάι 2024
READING

Τα wearables με τα μάτια της μόδας

3 MIN READ

Τα wearables με τα μάτια της μόδας

Τα wearables με τα μάτια της μόδας

Μπορεί η πολυτέλεια να φέρει τα τεχνολογικά wearables στη μόδα;

Ο διαρκώς εξελισσόμενος κόσμος της τεχνολογίας διευρύνει τα όρια και τα wearables έχουν γίνει σήμερα κεντρικό σημείο καινοτομίας. Από τα smartwatches μέχρι τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, οι συσκευές αυτές υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική πρόκληση με την οποία οι εταιρείες τεχνολογίας παλεύουν εδώ και χρόνια: να κάνουν αυτά τα wearables όχι μόνο λειτουργικά αλλά και μοντέρνα.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Meta, έχουν προσπαθήσει να συνδυάσουν την τεχνολογία με τη μόδα, αλλά δεν τα κατάφεραν πάντα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Vision Pro της Apple. Παρά τα προηγμένα χαρακτηριστικά του, όπως ο προσανατολισμένος στο χώρο ήχος και το AI eye-tracking, αντιμετώπισε επικρίσεις για το σχεδιασμό του, καθώς χαρακτηρίστηκε ως “uncool”. Ομοίως, το Oculus Quest είχε μια παρόμοια αντιμετώπιση, αποτυγχάνοντας να προσελκύσει καταναλωτές που έχουν συνείδηση της μόδας.

Διαβάστε ακόμα: Eίναι τα wearables το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης;

Το παιχνίδι αλλάζει

Παρά τις αστοχίες αυτές, το τοπίο αλλάζει. Η τεχνολογία και η μόδα αναμειγνύονται περισσότερο από ποτέ, χάρη στην άνοδο του Web3, της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας. Τα fashion brands μπαίνουν στο παιχνίδι και χρησιμοποιούν την τεχνολογία τόσο στο design, όσο και στην προώθησή τους.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Coperni – οι συνεργασίες της γαλλικής μάρκας μόδας με εταιρείες τεχνολογίας όπως η Boston Dynamics και η Transparent Speaker είδαν μεγάλη επιτυχία, με τις πωλήσεις να διπλασιάζονται κάθε σεζόν από το 2021.

Οι συνεργασίες πολυτελείας-τεχνολογίας

Το πάντρεμα μεταξύ της πολυτελούς μόδας και της τεχνολογίας δεν είναι καινούργιο, αλλά αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Από το ρολόι χειρός Omega Seamaster που φορούσε ο James Bond το 1995 μέχρι τη συνεργασία της LG και με την Prada το 2007, η τεχνολογία έχει κάνει κάποιες εμφανίσεις στον κόσμο της υψηλής μόδας. Ωστόσο, υπήρξαν και αστοχίες στην πορεία. Για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη συνεργασία της Apple με την Hermès, η οποία παρουσίασε πρόσφατα ένα λουράκι για το Apple Watch, δεν έχει κερδίσει πλήρως τους καταναλωτές που εστιάζουν στο στυλ.

Ο ρόλος των τεχνολογικών startups

Για να προσελκύσουν καταναλωτές που ενδιαφέρονται για το στυλ και όχι μόνο για την τεχνολογία, οι νέες εταιρείες χρησιμοποιούν στρατηγικές προσανατολισμένες στη μόδα. Μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ονομάζεται Nothing, έχει προωθήσει έξυπνα τα προϊόντα της μέσω δημοφιλών streetwear και lifestyle influencers. Αυτή η προσέγγιση έχει εξασφαλίσει στο brand τον τίτλο της “αγαπημένης τεχνολογικής μάρκας της μόδας” (fashion’s favorite tech brand).

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι πελάτες δίνουν ώθηση στο retail των luxury brands;

Το μέλλον των wearables

Ενώ τα wearables, όπως τα γυαλιά AR και τα smartwatches, έχουν αρχίσει να γίνονται μόδα, υπάρχει ακόμα ανάγκη να γίνουν πιο φιλικά προς το χρήστη και λιγότερο ογκώδη για να μην τραβούν την ανεπιθύμητη προσοχή.

Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας και οι εταιρείες μόδας συνεχίζουν να συνεργάζονται και να καινοτομούν, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερα μοντέρνα και λειτουργικά wearables στις πασαρέλες, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. O συνδυασμός μόδας και τεχνολογίας είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει, προσφέροντας συναρπαστικές δυνατότητες για το μέλλον.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.