02 Μάι 2024
READING

Ποια είναι τα κλειδιά για την αποτελεσματική επιλογή ηγετών

3 MIN READ

Ποια είναι τα κλειδιά για την αποτελεσματική επιλογή ηγετών

Ποια είναι τα κλειδιά για την αποτελεσματική επιλογή ηγετών

Αποκαλύπτοντας εξαιρετικούς ηγέτες

Η επιλογή των κατάλληλων ηγετών αποτελεί κρίσιμη ευθύνη για κάθε οργανισμό, ιδίως στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, η οικονομική αβεβαιότητα και οι κοινωνικές αναταραχές, η αναζήτηση αποτελεσματικών ηγετών έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ.

Ήρθε η ώρα για τον κλάδο του HR να ξεπεράσει τα επιφανειακά σλόγκαν και να επικεντρωθεί στον εντοπισμό υποψηφίων που διαθέτουν τόσο ευαίσθητες στο χρόνο όσο και διαχρονικές ηγετικές ιδιότητες. Πώς θα το καταφέρει αυτό; Θέτοντας στους υποψήφιους τις κατάλληλες ερωτήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το “threat rigidity” και πώς εμφανίζεται στους σύγχρονους ηγέτες;

Έχουν το σωστό βιογραφικό σημείωμα;

Το βιογραφικό σημείωμα ενός υποψηφίου θεωρείται συχνά ως μια απλή τυπική διαδικασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου. Ωστόσο, κρύβει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες, τα επιτεύγματά τους και την πιθανή καταλληλότητα για τον οργανισμό σας. Η ενδελεχής εξέταση του βιογραφικού ενός υποψηφίου και η αίτηση για συστάσεις μπορεί να αποκαλύψει κρίσιμες λεπτομέρειες που υπερβαίνουν τους τίτλους εργασίας και τα επιφανειακά επιτεύγματα.

Θέτοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες, τα επιτεύγματά τους και τα διδάγματα από προηγούμενους ρόλους, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση των ικανοτήτων τους. Η ερώτηση αυτή είναι απαραίτητη όχι μόνο για άμεσες αποφάσεις πρόσληψης αλλά και για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο το ιστορικό ενός υποψηφίου ευθυγραμμίζεται με την υπάρχουσα ηγετική ομάδα και τις πιθανές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει στον οργανισμό που θα ενταχθεί.

Χρησιμοποιούν την “δεξιότητα” της ηγεσίας με υπευθυνότητα;

Η λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα έχει καταστεί θεμελιώδης πτυχή της ηγεσίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι υποψήφιοι κατανοούν και εφαρμόζουν πραγματικά την έννοια της “επιστήμης” στην ηγετική τους προσέγγιση, αντί να μιλούν απλώς επιφανειακά γι’ αυτήν. Οι υπεύθυνοι του HR είναι καλό να αναζητούν υποψηφίους που συνδυάζουν τη λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα με μια ευέλικτη επιχειρηματική νοοτροπία, καθώς είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρειάζεται να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους ισχυρίζονται ότι έχουν λύσεις γρήγορης διόρθωσης ή υπόσχονται να μεταμορφώσουν το στυλ ηγεσίας τους εν μία νυκτί. Η γνήσια ηγετική ανάπτυξη απαιτεί συνεχή πείνα για μάθηση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Διαχειρίζονται τον εγωισμό τους;

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες διαθέτουν αυτοπεποίθηση, αλλά κατανοούν επίσης τη σημασία της διαχείρισης του εγώ τους. Ένας υπέρμετρος εγωισμός μπορεί να αποβεί επιζήμιος για τις ομάδες και να εμποδίσει την πρόοδο. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογηθεί η ικανότητα ενός υποψηφίου να πλοηγείται σε δύσκολες καταστάσεις διατηρώντας τον εγωισμό του υπό έλεγχο.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι εσωστρεφείς χαρακτήρες να γίνουν καλοί ηγέτες;

Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση υποθετικών σεναρίων και ασκήσεων, ώστε οι υπεύθυνοι προσλήψεων να μετρήσουν τις στιγμιαίες αντιδράσεις τους και να παρατηρήσουν πώς οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους. Ένας ηγέτης που μπορεί να επιτύχει ισορροπία μεταξύ αυτοπεποίθησης και ταπεινότητας αποτελεί ανεκτίμητο πλεονέκτημα για κάθε οργανισμό. Οι εταιρίες θέλουν άτομα που είναι ανοιχτά στην ανατροφοδότηση, πρόθυμα να συνεργαστούν και επιδεικνύουν ευπάθεια όταν είναι απαραίτητο. Αυτές οι ιδιότητες προάγουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον και εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα ενός ηγέτη.

Στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας και των γρήγορων αλλαγών, οι οργανισμοί χρειάζονται ηγέτες που διαθέτουν ένα μοναδικό μείγμα ιδιοτήτων. Θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις κατά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, οι υπεύθυνοι μπορούν να εντοπίσουν εξαιρετικά άτομα που μπορούν να πλοηγηθούν στις τρέχουσες προκλήσεις, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Η εξεύρεση εξαιρετικών ηγετών απαιτεί μια προσεκτική και επιμελημένη προσέγγιση, αλλά η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη για το μέλλον του οργανισμού στον οποίο θα ενταχθεί.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.