02 Μάι 2024
READING

Comic podcasts: Είναι ο ήχος ο νέος καμβάς για τα κόμικς;

3 MIN READ

Comic podcasts: Είναι ο ήχος ο νέος καμβάς για τα κόμικς;

Comic podcasts: Είναι ο ήχος ο νέος καμβάς για τα κόμικς;

Επαναπροσδιορίζοντας τα κόμικς

Το σύμπαν των κόμικς εισέρχεται σε ένα νέο πεδίο, όπου τα οπτικά στοιχεία επισκιάζονται από τη γοητεία του ήχου, καθώς αυτός αναλαμβάνει την αφήγηση. Με τις κινηματογραφικές κυκλοφορίες να βρίσκονται σε παύση και την κόπωση της οθόνης να γίνεται κοινό “σύμπτωμα”, οι λάτρεις των κόμικς βρίσκουν παρηγοριά στα podcast, στρέφοντας την προσοχή τους στη μελωδία των διαλόγων, των ηχητικών εφέ και των μουσικών συνθέσεων.

Με την παύση των κινηματογραφικών παραγωγών λόγω απεργιών και άλλων καθυστερήσεων, τα comic podcasts έχουν εμφανιστεί ως ένα νέο μέσο για τη συνέχιση της αφήγησης. Το είδος δεν είναι εντελώς καινούργιο – αναβιώνει τη vintage γοητεία των ραδιοφωνικών εκπομπών, αλλά με μια σύγχρονη πινελιά.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο των podcast και 3 προκλήσεις

Το άνοιγμα της Marvel στον ήχο

Η Marvel, πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, συνεργάστηκε με το Stitcher και αργότερα με το SiriusXM -δύο αμερικανικές εταιρείες πολυμέσων που ειδικεύονται στη δημιουργία, τη διανομή και τη δημιουργία εσόδων από podcast-, παρουσιάζοντας μια σειρά επιτυχημένων podcasts. Η σειρά Wolverine απέσπασε την αναγνώριση των κριτικών, ενώ η πρόσφατη εβδομαδιαία σειρά Wastelanders έχει προσελκύσει φανατικούς θαυμαστές, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες των comic podcasts.

Η Warner Brothers και η DC Comics έχουν επίσης συνεργαστεί με το Spotify Studios, ξεδιπλώνοντας τις αφηγήσεις τους μέσα από σειρές όπως το Batman Unburied και το The Riddler: Secrets in the Dark, υποδεικνύοντας μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των μεγάλων δημιουργών κόμικς.

Η άνοδος των Podcast

Η έκθεση της Nielsen για το 2022 υπογράμμισε μια αδιαμφισβήτητη αύξηση της ακροαματικότητας των podcast, με τις πληροφορίες του 2021 να υποδηλώνουν ότι τα podcasts αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο πεδίο του marketing. Παρέχουν στους δημιουργούς την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντες της αφήγησής τους, παντρεύοντας τα ακουστικά στοιχεία με το απεριόριστο πεδίο της φαντασίας σε ένα ξεχωριστό μείγμα. Η καθηλωτική φύση του ήχου επιτρέπει μια πιο στενή σύνδεση με το κοινό, αφήνοντας τους ακροατές να δημιουργούν τις δικές τους εικόνες στον αφηγηματικό ρυθμό.

Επιπλέον, το χαμηλό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εκδόσεις κόμικς ή τις κινηματογραφικές διασκευές καθιστά το podcasting ένα ελκυστικό μέσο τόσο για ανεξάρτητους δημιουργούς , αλλά και για καθιερωμένους οίκους κόμικς.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το YouTube δοκιμάζει επιλογές διαχείρισης podcast

Επιπλέον, οι συνεργασίες μεταξύ των πλατφορμών podcast και των δημιουργών κόμικς ανοίγουν νέους δρόμους προς την κερδοφορία, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μοντέλο για την αφήγηση ιστοριών κόμικς στον ηχητικό τομέα. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ευκολία πρόσβασης στα podcasts, καθιστώντας τα comic podcasts έναν πολλά υποσχόμενο τομέα τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους λάτρεις των κόμικς.

Αγκαλιάζοντας τις ηχητικές αφηγήσεις

Η κίνηση προς τα comic podcasts δείχνει μια αλλαγή στην αφήγηση και στον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τις ιστορίες. Καθώς μεγάλοι παίκτες, όπως η Marvel, η DC και η Image Comics, μπαίνουν σε αυτό το ηχητικό πεδίο, ατελείωτες δημιουργικές δυνατότητες περιμένουν τόσο τους ίδιους όσο και το κοινό τους. Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο οπτικός, ίσως ήρθε η ώρα να κλείσουμε τα μάτια μας και να αφήσουμε τους ήχους να δημιουργήσουν τις εικόνες.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.