29 Απρ 2024
READING

Amazon, Prada και Microsoft στη μάχη κατά των απομιμήσεων

3 MIN READ

Amazon, Prada και Microsoft στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Amazon, Prada και Microsoft στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Συμμαχία κατά των “μαϊμούδων”

Το Amazon εστιάζει τις δράσεις του για να απαλλαγεί από τα πλαστά προϊόντα και τις απάτες που πλήττουν την πλατφόρμα του, ιδίως στην Ασία. Σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και πολυτελείς μάρκες όπως η Prada, το Amazon κατάφερε πρόσφατα να σταματήσει την πώληση πλαστών προϊόντων και να κλείσει τα ψεύτικα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών στην Κίνα και την Ινδία.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην υποστήριξη των αυθεντικών προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών.

Διαβάστε ακόμα: Ο οίκος Louis Vuitton αποκάλυψε πλαστά προϊόντα χάρη στην υψηλή τεχνολογία

Η στάση του ομίλου Prada κατά των απομιμήσεων

Ο όμιλος Prada, μαζί με άλλες μάρκες πολυτελείας, συνεργάστηκε με την ειδική μονάδα του Amazon (Counterfeit Crimes Unit ή CCU) για να δώσει σημαντικές πληροφορίες και αποδείξεις στην αστυνομία της Κίνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ομολογία της ενοχής ενός παραχαράκτη που πουλούσε πλαστά είδη πολυτελείας.

Η CCU εντόπισε την απόπειρα παραχάραξης του κατηγορουμένου το 2021 και, μετά από εσωτερικές έρευνες, το Amazon τον παρέπεμψε στις Κινεζικές Αρχές προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, θα καταβάλει πρόστιμο και θα παραδώσει όλα τα χρήματα που απέκτησε από την πώληση παραποιημένων προϊόντων. Το απόθεμα πλαστών προϊόντων που έχει στην κατοχή του θα κατασχεθεί επίσης, προκειμένου να καταστραφεί.

Η απόδοση δικαιοσύνης έναντι του κατηγορουμένου αποτελεί μεγάλη νίκη για το Amazon και όλους όσοι θέλουν να σταματήσει η πώληση πλαστών αντικειμένων. Η συνεργασία μεταξύ Amazon, ομίλου Prada και αρμόδιων αρχών φανερώνει πως έχει γίνει πρόοδος στη μάχη κατά της πώλησης πλαστών προϊόντων πολυτελείας.

Η συνεργασία με τη Microsoft

Αντίστοιχα, το Amazon σε συνεργασία με τη Microsoft και τις τοπικές αρχές στην Ινδία, έχει αναλάβει δράση κατά των παράνομων τηλεφωνικών κέντρων. Αυτές οι παραπλανητικές επιχειρήσεις παρίσταναν τα κέντρα υποστήριξης πελατών του Amazon και της Microsoft, επηρεάζοντας περισσότερους από 2.000 πελάτες κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δυο εταιρείες άσκησαν από κοινού ποινική δίωξη έναντι των παράνομων τηλεφωνικών κέντρων καθώς στόχευαν τους πελάτες και των δύο.

Το 2022, η CCU του Amazon μήνυσε ή παρέπεμψε για έρευνα περισσότερους από 1.300 παρανομούντες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ε.Ε. και την Κίνα. Η εταιρεία συνέχισε να συνεργάζεται με εμπορικά σήματα και τις αρμόδιες αρχές για να σταματήσει την εξαπάτηση των καταναλωτών, ενώ εργάστηκε επίσης για τον εντοπισμό και την κατάσχεση περισσότερων από 6 εκατομμυρίων πλαστών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς προσπαθεί το Amazon να περιορίσει τις πωλήσεις απομιμήσεων

Η πρωτοβουλία Anti-Counterfeiting Exchange

Το Amazon επινόησε έναν νέο τρόπο για την καταπολέμηση των πλαστών προϊόντων, ξεκινώντας τον Απρίλιο του 2023 το Anti-Counterfeiting Exchange (ACX). Το ACX επιτρέπει στα ηλεκτρονικά καταστήματα να συνεργάζονται ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που αφορούν τα πλαστά προϊόντα. Αυτή η προσπάθεια βοηθά τους e-retailers να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μοιραστούν σημαντικές πληροφορίες για να σταματήσουν την πώληση πλαστών προϊόντων σε ιστότοπους ηλεκτρονικών αγορών.

Συνεχίζοντας τον αγώνα για γνήσια και καλής ποιότητας προϊόντα

Οι συνεχείς προσπάθειες και οι στρατηγικές συνεργασίες του Amazon δείχνουν την μεγάλη προσπάθεια του να διατηρεί την γνησιότητα και ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στην πλατφόρμα του. Η συμμαχία με ισχυρούς παίκτες, όπως η Microsoft και η Prada, καταδεινύει την πρόθεση τους στην αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές θα λάβουν γνήσια προϊόντα και αξιόπιστες υπηρεσίες. 

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.