02 Μάι 2024
READING

Η Ahold Delhaize, μητρική του ΑΒ Βασιλόπουλου, έκανε μεγάλη εξαγορά στην Ρουμανία

3 MIN READ

Η Ahold Delhaize, μητρική του ΑΒ Βασιλόπουλου, έκανε μεγάλη εξαγορά στην Ρουμανία

Η Ahold Delhaize, μητρική του ΑΒ Βασιλόπουλου, έκανε μεγάλη εξαγορά στην Ρουμανία

Για 1,3 δισ. ευρώ (1,37 δισ. δολάρια) εξαγοράζει η Ahold Delhaize, ο μητρικός όμιλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, τη ρουμανική εταιρεία λιανικής Profi Rom από την MidEuropa σε μια συμφωνία που θα υπερδιπλασιάσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Ρουμανία. 

Με 1.654 καταστήματα στην Ρουμανία, η Profi Rom έχει εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής τροφίμων της χώρας σε αριθμό καταστημάτων, ενώ το μερίδιο αγοράς της είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην χώρα, μετά την Lidl και την Carrefour. Η εξαγορά θα διευρύνει την εμβέλεια του βελγο-ολλανδικού ομίλου στην χώρα, και συγκεκριμένα σε περισσότερες ημι-αστικές  περιοχές, καθώς η σημερινή παρουσία του ομίλου μέσω της αλυσίδας σουπερμάρκετ Mega Image (με 969 καταστήματα) βρίσκεται κυρίως σε αστικές περιοχές.Για την εξαγορά αναμένεται η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών της Ρουμανίας.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι και στην Ρουμανία υπάρχει τάση συγκέντρωσης στην αγορά των σούπερ μάρκετ όπως στην Ελλάδα αλλά η αγορά εκεί έχει άλλα χαρακτηριστικά αφού οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά είναι πολυεθνικές εταιρείες και όχι τοπικές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Carrefour και η Lidl έχουν πολύ ισχυρή παρουσία στην χώρα και αποτελούν τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά.

Η Ρουμανία είναι μια ελκυστική αγορά λόγω της δυνατότητας λειτουργίας νέων σουπερμάρκετ, καθώς και των προτιμήσεων των αγοραστών, οι οποίοι ζητούν μια ευρύτερη γκάμα φρέσκων και premium προιόντων.Η δημιουργία μιας νέας μεσαίας τάξης στην χώρα τα τελευταία 20 χρόνια οδηγεί σε μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα ενώ και η κατανάλωση είναι σε υψηλό επίπεδο.

Η Ρουμανία είναι μεγάλη αγορά που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα , έχει διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, βρίσκεται πιο κοντά στην Κεντρική Ευρώπη και αρκετές Ελληνικές εταιρείες έχουν παρουσία στη χώρα. Η Mega Image είναι μέρος του ομίλου Ahold Delhaize o οποίος εξυπηρετεί 60 εκ. πελάτες την εβδομάδα, έχει πάνω απο 7.500 καταστήματα και 414.000 εργαζόμενους ενώ βρίσκεται σε 10 χώρες με 19 τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια την διοίκηση της εταιρείας στην Ρουμανία παρακολουθούσε η ΑΒ Βασιλόπουλος από την Ελλάδα και μάλιστα ο Βασίλης Σταύρου διοικούσε την τοπική αλυσίδα πριν μετακινηθεί στην Ελλάδα και αναλάβει τον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Η Profi είναι leader στην αγορά της Ρουμανίας, με περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίας αφού ιδρύθηκε το 2000. Εδρεύει στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα στη ρουμανική αγορά παντοπωλείων και λειτουργεί κάτω 4 τύπους καταστημάτων: Super, Loco, City και Go.

Η Mega Image ιδρύθηκε το 1995 και είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Ρουμανία με δίκτυο που περιλαμβάνει επί του παρόντος 969 καταστήματα στο Βουκουρέστι και μεγάλες πόλεις της χώρας, με τα εμπορικά σήματα Mega Image
και Shop&Go.

Αυτή η εξαγορά έχει ενδιαφέρον και από μια άλλη οπτική αφού αποτυπώνει την διάθεση της Ahold Delhaize να επενδύσει σε μια αγορά στην οποία θέλει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο ενώ στην Ελληνική αγορά διατηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση. Προφανώς αυτό έχει να κάνει και με την απόδοση κάθε τοπικού brand σε κάθε χώρα ξεχωριστά, στην Ρουμανία επενδύει με μια πολύ “επιθετική κίνηση” σε αντίθεση με την Ελλάδα που διατηρεί μια πιο “αμυντική στάση” τα τελευταία χρόνια.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.