02 Μάι 2024
READING

Ζεσταίνεται η αγορά παγωτού με ΔΕΛΤΑ και άλλους

3 MIN READ

Ζεσταίνεται η αγορά παγωτού με ΔΕΛΤΑ και άλλους

Ζεσταίνεται η αγορά παγωτού με ΔΕΛΤΑ και άλλους

Η εξαγορά της Cold Sin του Γιώργου Γιαννίτση από την Δέλτα βάζει την εταιρεία ξανά στο παιχνίδι των παγωτών ύστερα από απουσία 17 ετών. 

Με την εξαγορά της Cold Sin, η ΔΕΛΤΑ επιστρέφει στην βιομηχανία παγωτού, μετά από 17 χρόνια απουσίας ύστερα από την εξαγορά της Δέλτα Παγωτού από την Nestle το 2006. Ο στόχος του ομίλου δεν είναι η επαναφορά του σήματος Δέλτα, το οποίο κυριαρχούσε για πάνω από 50 χρόνια στην ελληνική αγορά, αλλά μία ισχυρότερη παρουσία στον χώρο των γαλακτοκομικών. 

Το 2006, η τότε Δέλτα Συμμετοχών είχε πουλήσει τη Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού στη Nestle Ελλάς, δημιουργώντας έτσι την Nestle Ελλάς Παγωτά, η οποία συγχωνεύθηκε αργότερα με τη Nestle Ελλάς, ενώ η Cold Sin ιδρύθηκε από τον Γιώργο Γιαννίτση στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, έπειτα από την διακοπή συνεργασίας του με την Algida-ΕΒΓΑ, των οποίων ήταν περιφερειακός διανομέας στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

Ευνοϊκές συνθήκες για επέκταση

Η συμφωνία έρχεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα κερδοφόρα για την βιομηχανία παγωτού. Η ζήτηση παγωτού σε χώρους εστίασης, σουπερμάρκετ και περίπτερα έχει αυξηθεί τόσο λόγω των τουριστών σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά και λόγω των ιστορικά υψηλών θερμοκρασιών που πλήττουν την χώρα. Η αύξηση τιμών στα σουπερμάρκετ έφτασε περίπου το 5,7% την περσινή χρονιά, με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις το 2023. 

Στόχος της Δέλτα αποτελεί η ανάπτυξη του δικτύου διανομής των προϊόντων Cold Sin (Haagen-Dazs, Mars, Snickers, M&Ms, Twix, Bounty), που διανέμονται μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου στο οποίο ανήκουν 12.000 ψυγεία. Συγκριτικά, τα προιοντα της Δέλτα φέρεται να διανέμονται σε διπλάσιο αριθμό σημείων. 

Η στρατηγική της ΔΕΛΤΑ είναι να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της πέρα από το γάλα και να εκμεταλλευθεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει και είναι το τεράστιο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα.

Σκληρός ανταγωνισμός στο πεδίο παγωτού

Η κίνηση του ομίλου προβλέπεται να εντείνει τον ανταγωνισμό σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχουν επιστροφές παλαιότερων “παικτών” στον χώρο του παγωτού. Συγκεκριμένα, η οικογένεια Φιλίππου επιχειρεί την δική της επιστροφή στην αγορά με 1.000 ψυγεία και το σήμα Menne, με πλήρη γκάμα ατομικών και οικογενειακών παγωτών και μία ιστορία 100 ετών στην Ιταλία. 

Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο προβλέπεται και από άλλους παλαιούς και νεοεισερχόμενους αντιπάλους, όπως ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης της Βενέτης. Η Βενέτης έχει αναλάβει την εξυγίανση της Παγωτά Δωδώνη με 12 καταστήματα. Επιπλέον, η ΑΓΝΟ της οικογένειας Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Όλυμπος) ενδέχεται να επιστρέψει το 2024.

Διάφοροι παράγοντες “ζεσταίνουν” ξανά την αγορά παγωτού όπως οι ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού όσο και η ζήτηση από τους ξένους επισκέπτες νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών της χώρας και αυξάνουν τη ζήτηση παγωτού σε χώρους εστίασης, καταστήματα σούπερ μάρκετ και μικρά σημεία πώλησης, ψιλικατζίδικα και περίπτερα, καλλιεργώντας προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

H αγορά τυποποιημένου παγωτού στην Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση και έντονο ανταγωνισμό. Η Unilever (EBΓΑ και Algida) βρίσκεται σταθερά στην κορυφή, με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς και για τα δύο brands άνω του 35% (στοιχεία 2022). Στη δεύτερη θέση σε όγκο πωλήσεων στην αγορά παγωτού, με μερίδιο αγοράς 15,2%, βρίσκεται η ΚΡΙ-ΚΡΙ και ισότιμος διεκδικητής στην πρώτη τριάδα είναι η Froneri Hellas (κοινοπραξία Nestle &RR).

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.