01 Μάι 2024
READING

Πόσο κατανοούν οι CEOs το σύγχρονο marketing;

3 MIN READ

Πόσο κατανοούν οι CEOs το σύγχρονο marketing;

Πόσο κατανοούν οι CEOs το σύγχρονο marketing;

Επαναπροσδιορισμός των ρόλων

Πρόσφατη έρευνα της McKinsey αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των διευθύνοντων συμβούλων (CEOs) και των επικεφαλής marketing (CMO) όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σήμερα. Το χάσμα αυτό οφείλεται κυρίως στη δυσκολία των πρώτων να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το σύγχρονο marketing.

Παραδοσιακά, το marketing αφορούσε τα “4Ps” – “product, price, place and promotion” (προϊόν, τιμή, τόπος και προώθηση), για τα οποία ήταν υπεύθυνοι οι CMOs. Όμως, σήμερα, το marketing έχει αλλάξει και ξεπερνά κατά πολύ αυτά τα θέματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, μόνο το ένα τρίτο περίπου των εταιρειών (32,7%) έχουν έναν ρόλο marketing που αναφέρεται απευθείας στον CEO, ενώ το 30,7% έχει δύο και το 36,6% έχει τρεις ή περισσότερους τέτοιους ρόλους.

Και εδώ εντοπίζεται το “σφάλμα” των CEOs – περιμένουν αναφορά για ό,τι έχει σχέση με το marketing από τους CMOs. Γεγονός που δείχνει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο marketing. Πολύ λίγοι (10%) CEOs μεγάλων εταιρειών έχουν εμπειρία στο marketing, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν κατανοούν πλήρως τους νέους και τεχνικούς τρόπους με τους οποίους γίνεται το marketing σήμερα. Και ενώ εννέα στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι ο ρόλος του marketing είναι καλά καθορισμένος, μόνο τα μισά ζευγάρια CEO-CMO έδωσαν την ίδια απάντηση στο θέμα.

Το χάσμα αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις της αγοράς και στις συμπεριφορές των καταναλωτών. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 100 ανώτατα στελέχη και 21 CEOs επιχειρήσεων διαφόρων τομέων.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως τελικά οι CEOs δεν παίρνουν όλες τις αποφάσεις;

Διαφορετικές προτεραιότητες: CEOs vs CMOs

Η μελέτη δείχνει ότι οι CEOs και οι CMOs συχνά επικεντρώνονται σε διαφορετικά πράγματα. Ενώ οι CEOs τείνουν να εστιάζουν σε απτά αποτελέσματα όπως η αύξηση των εσόδων και η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, οι CMOs φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στην προβολή και την αναγνωρισιμότητα της μάρκας. Αυτή η διαφορά στην εστίαση μπορεί να τους δυσκολεύει να επικοινωνούν και συνεργάζονται αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την επιτυχία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Closing the Gap

Η McKinsey δίνει ορισμένες ιδέες για τη βελτίωση της ομαδικής εργασίας στα ανώτατα επίπεδα μιας εταιρείας. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι διευθυντές marketing χρειάζεται να κατανοούν και να συμφωνούν απολύτως για το τι πρέπει να κάνει η ομάδα marketing. Είναι απαραίτητο να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν το πώς θα αναπτύξουν την κερδοφορία της επιχείρησης, θα εστιάσουν περισσότερο στους πελάτες και θα γίνουν περισσότερο δημιουργικοί. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει επίσης να αφιερώνουν χρόνο για να μαθαίνουν περισσότερα για τις νέες μεθόδους marketing και για το πώς αλλάζουν οι ανάγκες και οι επιθυμίες των καταναλωτών.

Η αβέβαιη θητεία των CMOs

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επικεφαλής marketing δεν παραμένουν στη θέση τους όσο παλαιότερα, με τον μέσο χρόνο παραμονής τους στο ρόλο να μειώνεται στα 4,2 χρόνια το 2022, σε σύγκριση με 4,5 χρόνια προηγουμένως.

Διαβάστε ακόμα: Είναι ξεπερασμένες οι παραδοσιακές εταιρικές κλίμακες;

Η τάση αυτή σηματοδοτεί πιθανή αστάθεια και αβεβαιότητα στους ηγετικούς ρόλους του marketing και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της αποσύνδεσης στη C-suite για την προώθηση μιας πιο αρμονικής και αποτελεσματικής σχέσης εργασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα ανώτατα στελέχη πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στο marketing. Με τη βελτίωση της επικοινωνίας, τον καθορισμό κοινών στόχων και την ενίσχυση της ομαδικής εργασίας, οι εταιρείες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις προκλήσεις του σημερινού marketing, υποστηρίζοντας τη σταθερή επιχειρηματική ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.