02 Μάι 2024
READING

Ποιες διαφημίσεις “ανοίγουν” τα πορτοφόλια μας

4 MIN READ

Ποιες διαφημίσεις “ανοίγουν” τα πορτοφόλια μας

Ποιες διαφημίσεις “ανοίγουν” τα πορτοφόλια μας

Μυστικά επιτυχημένης διαφήμισης

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, οι διαφημιστές ανταγωνίζονται όλο και πιο έντονα για να τραβήξουν την προσοχή -και το διαθέσιμο εισόδημα- των καταναλωτών. Αλλά τι πραγματικά κάνει μια διαφήμιση να μείνει στο μυαλό μας και να μας πείσει να ψωνίσουμε;

Συναίσθημα πάνω από την προώθηση

Το 2011, η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης John Lewis έκανε μια χριστουγεννιάτικη διαφήμιση με τίτλο “The Long Wait” (Η μεγάλη αναμονή), που έκανε τη διαφορά εκείνη την εποχή. Παρέλειψε τη συνηθισμένη εστίαση στην πώληση και αντ’ αυτού αφηγήθηκε μια ιστορία που χτύπησε μια συναισθηματική χορδή στους θεατές.

Αυτή η διαφήμιση ήταν τόσο διαφορετική από ό,τι οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να βλέπουν, ώστε τράβηξε την προσοχή όλων και έμεινε στο μυαλό τους. Έγινε τεράστια επιτυχία και άλλαξε ριζικά τη βρετανική διαφήμιση, με κάθε μάρκα να στοχεύει στη δημιουργία της πιο εντυπωσιακής και δημιουργικής διαφήμισης.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει ένα σλόγκαν αξιομνημόνευτο;

Αυτό μας δείχνει ότι οι διαφημίσεις που είναι διαφορετικές και μας προκαλούν συναισθήματα είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο. Εξετάζοντας τις αποτελεσματικές διαφημίσεις, συχνά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αγγίζουν τα συναισθήματά μας με γνήσιο και ισχυρό τρόπο.

Κάνοντας διαφημίσεις που μένουν

Σε έναν κόσμο που βομβαρδίζεται από διαφημίσεις, το ξεχωριστό είναι κάτι περισσότερο από μια επιλογή – είναι μια στρατηγική επιβίωσης. Οι διαφημίσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές που ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να χρησιμοποιούν χαρακτήρες που δεν θα περίμενε κανείς ή να μας λένε κάτι εντελώς καινούργιο με εκπληκτικό τρόπο.

Όμως, δεν αρκεί απλώς να είναι μοναδικές. Οι επιτυχημένοι διαφημιστές δημιουργούν ξεχωριστές διαφημίσεις κατανοώντας σε βάθος το κοινό τους και βρίσκοντας μοναδικούς τρόπους για να έχουν απήχηση σε αυτό. Όταν μια διαφήμιση πετυχαίνει το στόχο, δεν τραβάει μόνο την προσοχή, αλλά και ενισχύει την ανάκληση και την αναγνώριση της μάρκας.

Απλές λέξεις κάνουν δυνατές διαφημίσεις

Η απλότητα στη διαφήμιση συχνά αποδίδει τα πιο συναρπαστικά αποτελέσματα. Όταν οι διαφημίσεις περιγράφουν κάτι με τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να το καταλάβουν ή να το συσχετίσουν, τότε μένουν καλύτερα στο μυαλό τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι πρώτες διαφημίσεις του iPod που δεν μπέρδεψαν τους ανθρώπους με τεχνολογικές πληροφορίες. Δεν έλεγαν πόσα megabytes είχε, αλλά ότι είχε “1,000 songs in your pocket” (χίλια τραγούδια στην τσέπη μας). Αυτή η εύκολα κατανοητή ιδέα βοήθησε στην εκτόξευση της δημοτικότητας της συσκευής στα ύψη.

Η δύναμη της ομοιοκαταληξίας

Ένα πιασάρικο σλόγκαν μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για μια μάρκα. Οι ομοιοκαταληξίες ήταν πάντα ένα έξυπνο τέχνασμα για να κάνουν τις διαφημίσεις αξιοπρόσεκτες και να μένουν στη μνήμη. Αλλά παρόλο που λειτουργούν καλά, δεν τις ακούμε πια τόσο συχνά στις διαφημίσεις. Η τάση μπορεί να αλλάζει ή ίσως οι διαφημίσεις να θέλουν να ακούγονται πιο σοβαρές σήμερα. Ακόμα κι έτσι, οι ρίμες είναι πολύ καλές στο να κάνουν τα σλόγκαν να μένουν στο μυαλό μας.

Το χιούμορ πουλάει

Το χιούμορ είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους διαφημιστές. Οι αστείες διαφημίσεις μπορούν να κάνουν μια μάρκα να φαίνεται πιο προσιτή και να δημιουργήσουν δεσμό με το κοινό μέσω του γέλιου. Όμως, παρά τα πλεονεκτήματα της χρήσης του χιούμορ στις διαφημίσεις, σήμερα υπάρχει μια τάση προς πιο προσεκτική διαφήμιση, που οδηγεί σε λιγότερες αστείες διαφημίσεις.

Ισορροπία στο Ad Marketing

Στη διαφήμιση, υπάρχει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του να είναι τολμηρά δημιουργική και να τηρεί τα καθιερωμένα. Οι διαφημιστές θέλουν να τραβήξουν την προσοχή με μοναδικές ιδέες, αλλά ανησυχούν για τους κινδύνους που ενέχουν. Όμως, το να παίζουν με ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε διαφημίσεις που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και δεν αφήνουν καμία εντύπωση. Ωστόσο, οι πιο επιτυχημένες μάρκες είναι συχνά εκείνες που τολμούν να είναι διαφορετικές, που παίρνουν το ρίσκο για κάτι ασυνήθιστο και στο τέλος ξεχωρίζουν πραγματικά στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει τελικά μια τηλεοπτική διαφήμιση αποτελεσματική;

Καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και οι διαφημίσεις ανταγωνίζονται σκληρά για την προσοχή, η γνώση της ψυχολογίας πίσω από την επιτυχημένη διαφήμιση είναι καθοριστικής σημασίας για τους διαφημιστές. Πρέπει να αγγίζουν τα συναισθήματα, να ξεχωρίζουν με αξιομνημόνευτο περιεχόμενο, να επικοινωνούν με σαφή, απλά μηνύματα και περιστασιακά να προσθέτουν μια δόση χιούμορ.

Όσοι χρησιμοποιούν επιδέξια αυτές τις τακτικές, θα διαπιστώσουν ότι τα μηνύματά τους όχι μόνο ακούγονται αλλά και γίνονται πράξη, μετατρέποντας τους θεατές σε αγοραστές και τα προϊόντα σε must-haves. Για να δούμε – ποια χριστουγεννιάτικη διαφήμιση θα ξεχωρίσει φέτος;

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.