01 Μάι 2024
READING

Επιμένει ελληνικά η Mytilineos – Το σημείο-κλειδί που «ξεκλείδωσε» την παραμονή στη χώρα

5 MIN READ

Επιμένει ελληνικά η Mytilineos – Το σημείο-κλειδί που «ξεκλείδωσε» την παραμονή στη χώρα

Επιμένει ελληνικά η Mytilineos – Το σημείο-κλειδί που «ξεκλείδωσε» την παραμονή στη χώρα

Κλείνει οριστικά τη συζήτηση που άνοιξε στις αρχές του καλοκαιριού σχετικά με μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία του δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη χώρα, άφησε όμως ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για dual listing, δηλαδή την είσοδο παράλληλα και σε χρηματιστήριο του εξωτερικού.

«Δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάρουμε δέκα εργοστάσια στην πλάτη και να φύγουμε», ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών, ξεκαθάρισε όμως: «Είναι άλλο αυτό και άλλο το dual listing. Η Πολιτεία και η αγορά πρέπει να είναι ευχαριστημένες όταν επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλουργούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεξηγείται».

Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου Mytilinaios εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι: «Έχουμε μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, για όσα χρόνια θυμάμαι. Έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απολύτως το κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα και έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα υπάρξει ξανά αυτή η ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα, μεταρρυθμίσεις σοβαρές και επώδυνες πρέπει να γίνουν σε 12 με 18 μήνες. Γιατί στη δεύτερη διετία το πράγμα αρχίζει και δυσκολεύει, παίζουν πιο πολύ ρόλο οι δημοσκοπήσεις παρά η άσκηση πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας. Την 1η Ιουνίου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απλό ζήτημα, όμως το σκεφτόμαστε. Σίγουρα δεν είναι πολιτικό και δεν θα απαντήσω τώρα, γιατί φοβάμαι ότι θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».

Ο παράγοντας που διαμόρφωσε τις εξελίξεις

Όπως είχε διευκρινίσει τότε, δέχεται έντονες πιέσεις από μεγάλους μετόχους να μεταφέρει την έδρα εκτός Ελλάδας. Βασικό τους επιχείρημα ήταν η άποψή του ότι οι αξίες της εταιρείας διαπραγματεύονται στην Ελλάδα σε «εξευτελιστικά» επίπεδα. Ίσως άλλωστε γι’ αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εισόδου και σε κάποιο χρηματιστήριο στο εξωτερικό.

Ο παράγοντας όμως που φαίνεται ότι «έσβησε» οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, δεν είναι άλλος από την επενδυτική βαθμίδα. Στις αρχές Ιουνίου ο κ. Μυτιληναίος είχε δηλώσει ότι η Mytilineos Energy & Metal στερείται επενδυτικής βαθμίδας επειδή η έδρα της είναι σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Όπως είχε εξηγήσει τότε, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας στις ανεπτυγμένες αγορές. Εξέλιξη που θα «άνοιγε την πόρτα» για την εισροή τεράστιων κεφαλαίων, τα οποία «δεσμεύονταν» από καταστατικά που δεν επέτρεπαν επενδυτικές κινήσεις σε αναδυόμενες αγορές.

Πλέον, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει άρδην. Η χώρα μας από τις 8 Σεπτεμβρίου έχει επιστρέψει, ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια, στην επενδυτική βαθμίδα, με την DBRS να γίνεται ο πρώτος από τους 4 αναγνωρισμένους επενδυτικούς οίκους από την ΕΚΤ που προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ (high) με σταθερές προοπτικές.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα εννιαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία για το 2023, οδήγησε μεγάλους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η Mytilineos βρίσκεται μια ανάσα από την αναβάθμισή της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Morgan Stanley, Citi, Axia, Alpha, Eurobank, Beta συμφωνούν, στις αναλύσεις τους, ότι ο Όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά στην επιβεβαίωση της πρόβλεψης της διοίκησης για €1 δισ. EBITDA για το οικονομικό έτος 2023.

«Εκτίναξη» των καθαρών κερδών στα 462 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη «εκτινάχθηκαν» στα 462 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 48% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 723 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mytilineos το Γ’ τρίμηνο του 2023, κατέγραψε την ιστορικά υψηλότερή της επίδοση τριμήνου σε επίπεδο κερδοφορίας, με οδηγό τον κλάδο Ενέργειας, παρά τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας και μετάλλων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η ανάκαμψη της δραστηριότητας παραγωγής ενέργειας, βοηθούμενη από τη συνεισφορά της νέας μονάδας H-CLASS 826MW στη θερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ζήτηση.

Υπογράφει 3 νέα μεγάλα έργα 460 εκατ. ευρώ

Η MYTILINEOS αποτελεί κορυφαία διεθνή βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους με δύο επιχειρηματικούς Κλάδους, τον Κλάδο Ενέργειας και τον Κλάδο Μεταλλουργίας.

Η MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο και ολοκληρωμένο «πράσινο» utility, με διεθνή παρουσία, ενώ καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής «πράσινης» μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό τοπίο.

Η MYTILINEOS Energy & Metals έχει αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να υπογράψει 3 συμφωνίες 460 εκατ. ευρώ. Η πρώτη είναι για τον προαστιακό δυτικής Αττικής, με το έργο να αφορά την εκ νέου ενεργοποίηση τμήματος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Κόρινθος και κόστος 132 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο έργο αφορά 17 σχολεία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και κόστος 159 εκατ. ευρώ. Η Μυτιληναίος έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος μαζί με την εταιρεία ΑΤΕΣΕ, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η ΚΤΥΠ.

Τέλος, η MYTILINEOS αναδείχθηκε προσωρινή ανάδοχος μαζί με τις ROVER MARITIME SL – HDK SA. στο έργο για την ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με κόστος 170 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.