01 Μάι 2024
READING

Ο Σκλαβενίτης συνεχίζει να κυριαρχεί και το 2023

3 MIN READ

Ο Σκλαβενίτης συνεχίζει να κυριαρχεί και το 2023

Ο Σκλαβενίτης συνεχίζει να κυριαρχεί και το 2023

Συνεχίζει να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ο Σκλαβενίτης, ο οποίος κατά πληροφορίες αγγίζει διψήφιο ποσοστό σε σχέση με πέρσι. Ο μεγαλύτερος retailer στην Ελλάδα έχει καταφέρει παρά το μεγεθός του να κινείται κάθε χρόνο ανοδικά, διατηρώντας την πιστότητα που τον χαρακτηρίζει και τη συνέπεια προς τους καταναλωτές, ενώ έχει καταφέρει και να εκπληρώνει το βασικό στοίχημα της περιόδου που διανύουμε, διατηρώντας σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα τις τιμές του σε σχέση με τον ευρύτερο ανταγωνισμό στα σούπερ μάρκετ.

Το ενδιαφέρον όμως στην περίπτωση του Σκλαβενίτη είναι ότι καταφέρνει να αναπτύσσεται και σε όγκο πωλήσεων, τη στιγμή που η αγορά κινείται οριακά θετικά στο εννεάμηνο με 0,5% και ο Σκλαβενίτης καταφέρνει να υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσοστό αγγίζοντας ποσοστό ενίοτε και άνω του 3%. 

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του δικτύου της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων σούπερ μάρκετ, προς το παρόν δεν προβλέπεται η δημιουργία νέων σημείων πώλησης στην Ελλάδα εντός του 2023 μετά την έναρξη λειτουργίας των σημείων πώλησης στη Μυτιλήνη και στη Γλυφάδα στις παλιές εγκαταστάσεις του κινηματογράφου Νovacinema Odeon, που άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι που μας πέρασε. Το ενδιαφέρον ωστόσο στο απώτερο μέλλον επικεντρώνεται στη νησιωτική Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση να αποτελούν τα Επτάνησα όπου ο Σκλαβενίτης δεν διαθέτει έως τώρα ισχυρή παρουσία με εξαίρεση την Κέρκυρα όπου διατηρεί δύο καταστήματα.

Ανοιχτό το «μέτωπο» της Κύπρου

Σε εκκρεμότητα όμως παραμένει και το πλάνο επέκτασης στην Κύπρο. Θυμίζουμε ότι στην κυπριακή αγορά κληρονόμησε 18 καταστήματα κατά την απορρόφηση – εξαγορά του Μαρινόπουλου η οποία ολοκληρώθηκε το 2017, ενώ αποτελεί αυτή τη στιγμή τον τρίτο παίκτη στην εν λόγω αγορά. Τα καταστήματα που έχει στο δίκτυό του βρίσκονται σε Λευκωσία (8), Λεμεσό (5), Πάφο (2), Λάρνακα (2) και Παραλίμνι (1). Συνολικά απασχολεί περί τα 1.500 άτομα προσωπικό, ενώ υπολογίζεται ότι στα καταστήματά της μπαίνουν καθημερινά περίπου 20.000 άτομα. Βασικοί ανταγωνιστές του στη Μεγαλόνησο είναι η Άλφα Μέγα του ομίλου Παπαέλληνα και η Lidl, που κρατούν την πρώτη θέση της αγοράς με περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο, τη στιγμή ο Σκλαβενίτης τζιράρει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι προοπτικές

Στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου ο Σκλαβενίτης προτίθεται να διατηρήσει την ισχυρή συνεργασία που έχει με την efood και προς το παρόν δεν φαίνεταιι να «βλέπει» την επέκτασή της παρουσίας σε αυτόν τον τομέα και με άλλους παίκτες της αγοράς των διανομών. Αυτό όμως που φαίνεται να εξετάζει είναι η ενδυνάμωσή του στο ecommerce με δικούς του πόρους. Ήδη διαθέτει τρία darkstores –φυσικά σημεία που λειτουργούν για την τροφοδοσία των ηλεκτρονικών παραγγελιών– τα δύο εκ των οποίων στην Αττική και το ένα στη Θεσσαλονίκη. Επί του παρόντος οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του Σκλαβενίτη αντιστοιχούν στο 3% του συνολικού του τζίρου, ο οποίος το 2022 ανήλθε στα 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτίμηση πάντως στην ευρύτερη αγορά είναι ότι στο άμεσο μέλλον το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο τζίρος του στην Ελλάδα θα ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό κοντά στο 10% έναντι του συνολικού κύκλου εργασιών που καταγράφουν τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το emarket του «Σκλαβενίτη» εξυπηρετεί σήμερα τους καταναλωτές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.

Ήδη στη διάρκεια του 2022 ο Σκλαβενίτης επένδυσε συνολικά περί τα 50 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων μέσω του νέου Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια και της απόκτησης 9 καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την SEP Markets Παπαδόπουλος. Επίσης προχώρησε στη δημιουργία του νέου darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική και προέβη στην ανακαίνιση 20 Καταστημάτων

Ο τομέας του προσωπικού όμως παραμένει βασική προτεραιότητα της αλυσίδας καθότι ήδη από την 1η  Νοεμβρίου 2022, προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των εργαζομένων αλλά και στην παροχή έκτακτης ενίσχυσης συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προσωπικού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.