03 Μάι 2024
READING

Αγγελική Φράγκου | Από τη Χίο στις παγκόσμιες θάλασσες

3 MIN READ

Αγγελική Φράγκου | Από τη Χίο στις παγκόσμιες θάλασσες

Αγγελική Φράγκου | Από τη Χίο στις παγκόσμιες θάλασσες

Στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κόσμο του ναυτιλιακού εμπορίου, μια Ελληνίδα ξεχωρίζει, όχι μόνο για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο αλλά και ως υπόδειγμα γυναικείας υπεροχής. Η Αγγελική Φράγκου, που συχνά παρομοιάζεται με τον θρυλικό Αριστοτέλη Ωνάση, έχει χαράξει τη δική της πορεία στις ανοιχτές θάλασσες του ναυτιλιακού κόσμου.

Η κα Φράγκου κατάγεται από το νησί της Χίου και προέρχεται από οικογένεια εφοπλιστών – ήταν κόρη του εφοπλιστή Νίκου Φράγκου, ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει μια σημαντική παρουσία στον τομέα. Πήρε το πτυχίο της στη μηχανολογία από το Πανεπιστήμιο Farleigh Dickinson και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό τον ίδιο τομέα στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Ένα τολμηρό ξεκίνημα

Το 1990, η 25χρονη Αγγελική Φράγκου έκανε την πρώτη της τολμηρή κίνηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία αγοράζοντας το εγκαταλελειμμένο φορτηγό πλοίο 14.000 τόνων “Fulvia” έναντι 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτό το βήμα ήταν η αρχή μιας αυτοκρατορίας που θα την οδηγούσε να συγκαταλέγεται στις 50 ισχυρότερες γυναίκες επιχειρηματίες του Fortune μέχρι το 2011.

Χτίζοντας μια αυτοκρατορία

Από την απόκτηση του “Fulvia”, η πορεία της Φράγκου προς την κορυφή επιταχύνθηκε. Ίδρυσε τη Navios Maritime Holdings, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικά ελεγχόμενες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως. Μέχρι το 2011, ο όμιλος Navios, που περιλάμβανε τρεις εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, διέθετε έναν εντυπωσιακό στόλο 119 πλοίων, μαζί με επιπλέον 300 φορτηγά πλοία και μικρότερα δεξαμενόπλοια.

Στρατηγική επέκταση

Το στρατηγικό όραμα της Αγγελικής Φράγκου έγινε εμφανές το 2004, όταν επιχείρησε να δραστηριοποιηθεί σε εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού, χρησιμοποιώντας τις χρηματοοικονομικές γνώσεις που απέκτησε στη Wall Street από το 1987 έως το 1989. Αυτή η χρηματοοικονομική ευστροφία την οδήγησε στην εξαγορά της International Shipping Enterprises και αργότερα της διακεκριμένης ναυτιλιακής εταιρείας, Navios. Οι κινήσεις αυτές όχι μόνο διεύρυναν την αυτοκρατορία της, αλλά την έκαναν και την πρώτη Ελληνίδα γυναίκα στέλεχος ναυτιλιακής επενδυτικής εταιρείας που εισήχθη στο χρηματιστήριο Nasdaq.

Παρά την οικονομική κρίση του 2008, ο όμιλος Navios διατήρησε τη σταθερότητά του, χάρη στην ασφάλεια των μακροπρόθεσμων συμβάσεων, την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους και την έξυπνη απόκτηση κατασχεμένων πλοίων. Κοιτάζοντας μπροστά, η κα Φράγκου προβλέπει ανάκαμψη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και σχεδιάζει να επικεντρωθεί στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στη ναυτιλία στην Ελλάδα.

Εκτός θάλασσας

Η Αγγελική Φράγκου ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Φράγκου που ασχολείται με την ναυτιλία. Έχει ένα γιο, τον Νικόλα, ενώ οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις την οδηγούν συχνά σε ταξίδια μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας. Πέρα από τις επαγγελματικές της ασχολίες, η κα Φράγκου είναι λάτρης του πολιτισμού. Αγαπάει την όπερα, ενώ συλλέγει ελληνικά, βυζαντινά και κινέζικα έργα τέχνης.

Ο “θηλυκός Ωνάσης”

Η Αγγελική Φράγκου αντιπροσωπεύει τη δύναμη του οράματος, της ανθεκτικότητας και της καινοτομίας στον ανταγωνιστικό κόσμο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η πορεία της από την αγορά ενός εγκαταλελειμμένου φορτηγού πλοίου μέχρι το τιμόνι μιας παγκόσμιας ναυτιλιακής αυτοκρατορίας αποτελεί παράδειγμα αποφασιστικότητας, στρατηγικής σκέψης και της ικανότητας να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες.

Καθώς συνεχίζει να κατευθύνει τον στόλο της στις παγκόσμιες θάλασσες, η Αγγελική Φράγκου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της γυναικείας δυναμικής στον επιχειρηματικό κόσμο, συνδυάζοντας το ένστικτο με την εκτίμηση για τον πολιτισμό και τις τέχνες. Η ιστορία της είναι μια ισχυρή απόδειξη πως οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν σε κλάδους που συνήθως κυριαρχούνται από άνδρες, ενθαρρύνοντας τις μελλοντικές γενιές να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ακολουθήσουν τα πάθη τους με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.