02 Μάι 2024
READING

Ελένη Βρεττού | Πώς έσπασε το Σινικό Τείχος των ανδρών τραπεζιτών

3 MIN READ

Ελένη Βρεττού | Πώς έσπασε το Σινικό Τείχος των ανδρών τραπεζιτών

Ελένη Βρεττού | Πώς έσπασε το Σινικό Τείχος των ανδρών τραπεζιτών

Έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική IBC Bank την άνοιξη του 2023 απέδειξε πως το 46% των εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι γυναίκες, αλλά μόλις το 15% αναλαμβάνει εκτελεστικούς ρόλους. Ακόμα πιο πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέγραψε πως το 1/3 των γυναικών που δουλεύουν σε τράπεζες είναι οικονομολόγοι ή managers. Κανόνας που στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται πανηγυρικά.

Τα τείχη αυτά ήρθε να γκρεμίσει η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank, η μοναδική σήμερα τραπεζίτισσα και η πρώτη γυναίκα που έχει εκτελέσει καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου ενός οργανισμού που διεκδικεί τη θέση υπολογίσιμου τραπεζικού πόλου. Η σημασία του διορισμού της Ελένης Βρεττού στη θέση της πρώτης CEO τράπεζας γίνεται αντιληπτή, αν μετρηθούν οι ελάχιστες γυναίκες που έχουν καταλάβει θέση ισχύος στον κλάδο: η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου ασκεί καθήκοντα υποδιοικήτριας στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 2021, θέση την οποία κατείχε από το 2008 έως το 2014 η Ελένη Λουρή, ενώ η πρόσφατα παραιτηθείσα Αθηνά Χατζηπέτρου διετέλεσε για τρία χρόνια πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Επίσης, η Αναστασία Σακελλαρίου, νυν CTO της Alpha Bank, ανέλαβε από τo 2017 έως το 2020 διευθύνουσα σύμβουλος της ηλεκτρονικής Praxia Bank, που, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ αν πάμε πίσω στο χρόνο, πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε διατελέσει η Ανδρονίκη Μπούμη και διευθύνουσα σύμβουλος του παραρτήματος της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα υπήρξε η Ρένα Ρουβιθά – Πάνου, τη δεκαετία του 2000.

Πώς επιλέχθηκε από τον διοικητή της ΤτΕ

Ωστόσο, την ευθύνη να βγάλει από το τέλμα μία τράπεζα που βρέθηκε στη δίνη διενέξεων των βασικών μετόχων δεν επωμίστηκε γυναίκα στέλεχος μέχρι σήμερα. Η Ελένη Βρεττού ήταν προσωπική επιλογή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα έδινε στην Attica Bank παράταση ζωής. Όπως λένε παράγοντες της τραπεζικής αγοράς αλλά και στενοί της συνεργάτες, οι διπλωματικές ικανότητές της ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τον διοικητή της ΤτΕ, αν και εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε η 20ετή εμπειρία της στον τραπεζικό κλάδο. Η Ελένη Βρεττού εργάστηκε στους τομείς διαχείρισης πιστώσεων και κινδύνων στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη,πριν διατελέσει επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της HSBC για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών, τη Μεσόγειο και την Υποσαχάρια Αφρική.

Συνολικά, θήτευσε για 14 χρόνια στην HSBC, στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Έπειτα, διετέλεσε ανώτερη γενική διευθύντρια – chief of Corporate and Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς. Πριν λάβει την κλήση του κ. Στουρνάρα, η ίδια είχε αναλάβει Chief Strategy και Investor Relations Officer στη Lamda Development, καθώς η διοίκηση είχε κρίνει πως ως νέο στέλεχος θα μπορούσε να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό κοινό, στην προσπάθεια αναβάθμισης της εμπορευσιμότητας της μετοχής. Ωστόσο, η τραπεζική κέρδισε την Ελένη Βρεττού.

Εν τέλει, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος κατάφερε μέσα σε 12 μήνες να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει να εισπράξει τα εύσημα από τη Moody’s, που  αναβάθμισε την Attica Bank σε Caa2 από Caa3 και τις καταθέσεις της σε B3 από Caa1.

Απόδειξη τα πρόσφατα ανακοινωθέντα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας. Το σημαντικότερο ήταν ότι Attica Bank έγραψε ιστορικό υψηλό κερδών προ φόρων, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 32,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, καθώς κι ότι κατάφερε να μειώσει κατά 19% τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα, χάρη στις ενέργειες της νέας διοίκησης για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τις επαναδιαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της τράπεζας.

Η νέα διοίκηση κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τριανδρίας των Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη. Η Thrinvest συμμετείχε με 64 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αποκτήσει το 10%. Επόμενο στοίχημα της Ελένης Βρεττού είναι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια και την HSBC, για τη δημιουργία της πέμπτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.