01 Μάι 2024
READING

Τζούλη Χαϊδά | Η σιδηρά κυρία του ελληνικού μαρμάρου

3 MIN READ

Τζούλη Χαϊδά | Η σιδηρά κυρία του ελληνικού μαρμάρου

Τζούλη Χαϊδά | Η σιδηρά κυρία του ελληνικού μαρμάρου

Στα επιτυχημένα παραδείγματα γυναικών σε θέσης ευθύνης, κατατάσσεται η Τζούλη Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής μαρμάρων, Ικτίνος, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την εταιρεία ίδρυσε ο πατέρας της, Ευάγγελος Χαϊδάς και εκείνη είναι το νέο πρόσωπο στην κεφαλή της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι με τον δυναμισμό και τις ικανότητες που την χαρακτηρίζουν μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του διοικείν μίας επιχείρησης μεγάλου βεληνεκούς με σημαντική εξαγωγική παρουσία όπως είναι η Ικτίνος. 

Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης με κατεύθυνση «Διεθνής Εταιρική Χρηματοδότηση» από το Πανεπιστήμιο του Salford στο Μάντσεστερ και International Corporate Finance από το  Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Η παρουσία της στα πεπραγμένα της εταιρείας χρονολογείται ήδη από το 1987, ενώ έχει περάσει από αρκετές θέσεις ευθύνης της Ικτίνος, όπως οικονομική και εμπορική διευθύντρια αλλά διευθύντρια πωλήσεων. Από το 2004 μέχρι και σήμερα κατέχει τον τίτλο της αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Θεσμικά καθήκοντα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης

Η Τζ.Χαϊδά σήμερα εκτός από τη θέση της στην εταιρεία, διατηρεί και θεσμικά καθήκοντα εκπροσώπησης στον κλάδο του μαρμάρου, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της προέδρου στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την καθιέρωση του ελληνικού μαρμάρου  στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα στηρίζει, μέσα  από διάφορα σωματεία και οργανισμούς, τη  γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στο επίκεντρο  της στρατηγικής της είναι η εξωστρέφεια, αλλά  και η πράσινη ανάπτυξη.

Η ίδια είναι υπέρμαχος της ενιαίας ταυτότητας του ελληνικού μαρμάρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο προϊόν δηλώνει την άρρηκτη σχέση του πολιτισμού, της τέχνης αλλά και της κατασκευής με το ελληνικό μάρμαρο. Μάλιστα σε μία από τις συνεντεύξεις της έκανε λόγο για μία σχέση διαχρονική, που διατηρείται από την αρχαιότητα έως σήμερα και ταυτόχρονα εξασφαλίζει λαμπρή πορεία και στο μέλλον.

Η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας

Αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας έχει αναφέρει ότι «όλο και περισσότερες γυναίκες στέκονται με αυτοπεποίθηση στο προσκήνιο. Πιστεύω ότι, εκτός από τη σκληρή δουλειά που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στην επιτυχία, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η δέσμευση στο επάγγελμά της από το οποίο αντλεί ικανοποίηση. Όσο για τις ευκαιρίες που παρέχονται στις γυναίκες στον κλάδο του μαρμάρου, μπορώ να πω ότι είναι πολλές, καθώς προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και δίνουμε μεγάλη αξία στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου».

Η Ικτίνος ιδρύθηκε το 1974 και από τότε έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του μαρμάρου εξάγοντας προϊόντα που παράγονται στα ιδιόκτητα λατομεία και εργοστάσια της, σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα αποτελεί μία από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον κλάδο του ελληνικού μαρμάρου με κύκλο εργασιών 33 εκατομμύρια ευρώ το 2022 από 34,97 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Μεγάλο μέρος των εξαγωγών της κατευθύνεται σήμερα στην αγορά της Κίνας. Ωστόσο το

Ο κλάδος Μαρμάρου εξάγει περίπου το 76% της παραγωγής μαρμάρου σε περισσότερες από 120 χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές μαρμάρων και στη 2η θέση στην ΕΕ σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2021. Η συνεισφορά του κλάδου στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται σε 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,33% του ΑΕΠ της χώρας και το 2% των εθνικών εξαγωγών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.