01 Μάι 2024
READING

Φρεσκούλης: Ο κυρίαρχος της σαλάτας στην Ελλάδα

4 MIN READ

Φρεσκούλης: Ο κυρίαρχος της σαλάτας στην Ελλάδα

Φρεσκούλης: Ο κυρίαρχος της σαλάτας στην Ελλάδα

Δικαίως μπορεί κανείς στο πρόσωπο του Μάκη Μαυρόπουλου, ιδρυτή της γνωστής εταιρείας προϊόντων έτοιμης σαλάτας, «Φρεσκούλης» ή Eurocatering όπως είναι η εταιρικής της επωνυμία, να αναγνωρίσει έναν πρωτοπόρο της συγκεκριμένης μεταποιητικής βιομηχανίας.

Η διαδρομή του επιχειρηματία ξεκίνησε το 1999 όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητα του στο χώρο της διανομής και της τροφοδοσίας εστιατορίων, διατηρώντας τότε ένα μικρό εργαστήριο στο Ρέντη, το οποίο διέθετε ορισμένες μικρές γραμμές επεξεργασίας, ενώ η παραγωγή ήταν βασισμένη κατά 70% στη χειρωνακτική εργασία. Ο έντονος ανταγωνισμός όμως ώθησε τον Μάκη Μαυρόπουλο να σκεφτεί πρωτοπόρα, προβαίνοντας στην παραγωγή έτοιμων κομμένων λαχανικών.

Σταδιακά η επιχείρησή του άρχισε να μεγαλώνει, κατακτώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Κομβικού χαρακτήρα για τον ίδιο και την εταιρεία ήταν η δημιουργία του «Φρεσκούλη» το 2004 και η κατασκευή μίας νέας σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας υψηλής παραγωγικής δυναμικής στις Αχαρνές Αττικής. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει παραγωγικές μονάδες εκτός από την Αθήνα και στη Λιβαδειά, κέντρα logistics, διανομής και πωλήσεων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Ανοίγοντας τον βηματισμό ως πρωτοπόρος στην κατηγορίας της έτοιμης σαλάτας

H Eurocatering ή ευρύτερα γνωστή ως Φρεσκούλης, είναι η εταιρεία που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία της έτοιμης, κομμένης σαλάτας στην Ελλάδα και την έβαλε στα ψυγεία μαναβικής των σούπερ μάρκετ. Ο επικεφαλής και ιδρυτής της Μάκης Μαυρόπουλος, είναι το πρόσωπο εκείνο που κατάφερε να αναπτύξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, διατηρώντας στενή συνεργασία και ενίοτε προσωπικές σχέσεις με παραγωγούς ανά την Ελλάδα, με τους οποίους συνεργάζεται.

Σήμερα πλέον η επιχείρηση αποτελεί κυρίαρχη στον τομέα της έτοιμης σαλάτας, αυξάνοντας διαρκώς τα κέρδη της και ουσιαστικά αναπτύσσοντας τα μερίδιά της χρόνο με το χρόνο. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επένδυση της EOS Capital Partners, του fund στο οποίο ηγείται ο εμπειρότατος και διορατικότατος πρώην τραπεζικός, Απόστολος Ταμβακάκης. Άλλωστε, θα θυμίσουμε ότι ο Ταμβακάκης ήταν εκείνος που επένδυσε σε μειοψηφικό ποσοστό και στην Cosmos Sport και εκ του αποτελέσματος βγήκε κερδισμένος, πουλώντας το μερίδιό του λίγο αργότερα στη JD Sports και κάνοντας exit νωρίτερα του αναμενομένου λόγω της εκρηκτικής πορείας που είχε η επιχείρηση που είχε επενδύσει το fund.

Κυρίαρχη δύναμη ο Φρεσκούλης στην Ελλάδα

Η εταιρεία σήμερα είναι ιδιαίτερα εύρωστη οικονομικά και μπορεί να κοιτάζει νέες επενδύσεις. Φιλοσοφία του Μάκη Μαυρόπουλου είναι να διατηρεί συνεργασίες πολλών ετών. Κάτι που φαίνεται από τις περιπτώσεις εργαζομένων, παραγωγών ή προμηθευτών με πάνω από 20 χρόνια κοινής πορείας. Βαθιά πεποίθησή του αποτελεί ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό να συμβεί χωρίς τη συμβολή των εργαζομένων και συνεργατών της επιχείρησής του. Στρατηγική της Eurocatering όπως είναι η εταιρική επωνυμία του Φρεσκούλη, είναι να επενδύει τα χρήματα που εισέρχονται στα ταμεία της είτε πρόκειται από την επιχειρηματική της δραστηριότητα, είτε από τα επενδυτικά κεφάλαια της EOS Capital Partners, fund που τελεί υπό την ηγεσία του Απόστολου Ταμβακάκη και έχει αποκτήσει μειοψηφία των μετοχών της εταιρείας του Μ. Μαυρόπουλου. Αυτή τη στιγμή η Eurocatering βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας, είτε με επώνυμο προϊόν, είτε με προϊόν ιδιωτικής ετικέτας. Το 2022  ο Φρεσκούλης κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του  κατά 13,5% φτάνοντας στα 56,2 εκατ. ευρώ ωστόσο η κάτω γραμμή του ισολογισμού άλλαξε πρόσημο καθώς έγραψε ζημιές 770.619 ευρώ σε επίπεδο ομίλου από κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση του 2021.

Η κίνηση εξαγοράς στον κλάδο των βιολογικών

Θα θυμίσουμε όμως ότι ο Μαυρόπουλος έκανε μία νέα επιχειρηματική κίνηση μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τότε ήταν που προχώρησε στην εξαγορά μέρους των μετοχών της εταιρείας εμπορίας βιολογικών προϊόντων, Βιουγεία ΕΠΕ, με το τίμημα της εξαγοράς να φτάνει στα επίπεδα των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Συμμετέχους στο συγκεκριμένο εγχείρημα έχει την οικογένεια Ταμβακάκη, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Goody’s και πρώην αντιπρόεδρο της Παλίρροια, Σωτήρη Σεϊμανίδη αλλά και τον senior partner της EOS Capital Partners, Γιάννη Παπαδόπουλο.

Στο σχήμα συμμετέχει επίσης ο Νίκος Μήλιος ένας στέλεχος με πολυετή εμπειρία σε γνωστές επιχειρήσεις όπως η Lion Rental και η Teomoto. Η Βιουγεία είναι η εταιρεία που δημιούργησε πριν από αρκετά χρόνια ο διορατικός επιχειρηματίας Λεωνίδας Στρατιδάκης, ο οποίος διατήρησε το 20% στην επιχείρηση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.