01 Μάι 2024
READING

Θα αγοράζουμε αυτοκίνητα από το Amazon;

4 MIN READ

Θα αγοράζουμε αυτοκίνητα από το Amazon;

Θα αγοράζουμε αυτοκίνητα από το Amazon;

Το Amazon ετοιμάζεται για online πωλήσεις αυτοκινήτων – ξεκινώντας με τη Hyundai

Το Amazon, ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών, πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε αυτοκίνητα. Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, ο e-retailer ανακοίνωσε ότι από το 2024 θα επιτρέψει στους εμπόρους αυτοκινήτων να πωλούν αυτοκίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του, αρχής γενομένης από τη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία, Hyundai.

Αυτή η νέα προσέγγιση συνδυάζει την ευκολία των ηλεκτρονικών αγορών με την αγορά αυτοκινήτων, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στη διαδικασία αγοράς αυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμα: Θα αλλάξει τα δεδομένα η συνεργασία μεταξύ Meta και Amazon;

Σταδιακή είσοδος στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Τα τελευταία χρόνια, το Amazon έχει κάνει βήματα προόδου στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εταιρεία εισήγαγε αρχικά ψηφιακές εκθέσεις, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ερευνούν και να συγκρίνουν οχήματα. Ωστόσο, αυτά τα αρχικά βήματα δεν περιλάμβαναν τη δυνατότητα αγοράς αυτοκινήτων απευθείας μέσω της πλατφόρμας. Επιπλέον, το Amazon προσέφερε μια σειρά από προϊόντα αυτοκινήτου, όπως ανταλλακτικά, χτίζοντας σιγά σιγά την παρουσία του στην αγορά αυτοκινήτου.

Η διαδικτυακή διαδικασία αγοράς αυτοκινήτων

Από το 2024, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν καινούργια αυτοκίνητα online μέσω του Amazon. Θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών μοντέλων, χρωμάτων και χαρακτηριστικών και να πληρώνουν με τον τρόπο που προτιμούν. Μετά την αγορά, μπορούν είτε να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους από μια τοπική αντιπροσωπεία είτε να τους το παραδώσουν.

Ενσωμάτωση τεχνολογίας στο όχημα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Hyundai, από το 2025, τα αυτοκίνητα της Hyundai θα διαθέτουν τη φωνητική βοηθό Alexa του Amazon. Η προσθήκη αυτή αναδεικνύει την αυξανόμενη χρήση χαρακτηριστικών υψηλής τεχνολογίας και συνδεσιμότητας στα αυτοκίνητα, βελτιώνοντας την οδηγική εμπειρία για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί της Hyundai μπορούν να χρησιμοποιούν την Alexa για να ακούν μουσική, podcast ή ηχητικά βιβλία. Μπορούν επίσης να ελέγχουν από το αυτοκίνητό τους τις οικιακές συσκευές τους, όπως να ανοίγουν τη θέρμανση στο σπίτι, να ελέγχουν αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες και να σβήνουν τα φώτα. Επιπλέον, μπορούν να λαμβάνουν ενημερώσεις για την κυκλοφορία και τον καιρό και να ελέγχουν το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου τους χρησιμοποιώντας την Alexa, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Επιπτώσεις στην αγορά αυτοκινήτων

Η είσοδος του Amazon στις πωλήσεις αυτοκινήτων επηρέασε ήδη τη χρηματιστηριακή αγορά – ιδιαίτερα τις μετοχές των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπως η Carmax και η Carvana, καθώς και μεγάλων εμπόρων καινούργιων αυτοκινήτων, όπως η Lithia Motors και η AutoNation. Οι εταιρείες αυτές είδαν πτώση των μετοχών τους μετά την ανακοίνωση του Amazon δείχνοντας ότι η αγορά περιμένει ότι το Amazon θα αναστατώσει τον κλάδο.

Οι παραδοσιακοί έμποροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό, καθώς η τεράστια εμβέλεια πελατών και η διαδικτυακή ευκολία του Amazon προσελκύουν μια σημαντική πελατειακή βάση. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να πιέσει τις αντιπροσωπείες να καινοτομήσουν και να ενσωματώσουν περισσότερα ψηφιακά στοιχεία στη διαδικασία των πωλήσεών τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι κέρδισε η Hyundai από την επιμονή της να μας μάθει να προφέρουμε σωστά το όνομά της

Για την αυτοκινητοβιομηχανία, η κίνηση του Amazon θα μπορούσε να επιταχύνει τη στροφή προς την αγορά αυτοκινήτων μέσω διαδικτύου, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα προωθούνται και πωλούνται. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες συνεργασίες μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών και αυτοκινητοβιομηχανιών, συνδυάζοντας ακόμη περισσότερο την τεχνολογία με τα αυτοκίνητα.

Μια νέα εποχή στην αγορά αυτοκινήτων

Η απόφαση του Amazon να πουλάει αυτοκίνητα online πρόκειται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Συνδυάζοντας την ευκολία των ηλεκτρονικών αγορών με την παραδοσιακή διαδικασία αγοράς αυτοκινήτων, το Amazon είναι έτοιμο να προσφέρει μια νέα, επαναστατική εμπειρία για τους καταναλωτές. Η κίνηση αυτή δεν σηματοδοτεί μόνο την επέκταση του retailer σε νέες αγορές, αλλά αντανακλά επίσης την εξελισσόμενη φύση των πωλήσεων αυτοκινήτων και της τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo & Video: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.