05 Μάι 2024
READING

Συνήθειες κλειδιά για μακροπρόθεσμη επαγγελματική επιτυχία

4 MIN READ

Συνήθειες κλειδιά για μακροπρόθεσμη επαγγελματική επιτυχία

Συνήθειες κλειδιά για μακροπρόθεσμη επαγγελματική επιτυχία
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ευημερίας

Η επιτυχία σε επαγγελματικό επίπεδο αφορά πολύ περισσότερα από τη σκληρή δουλειά και τη φιλοδοξία. Η μακροπρόθεσμη επαγγελματική αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την εξισορρόπηση της αφοσίωσης στην καριέρα και της προσωπικής ευημερίας. Αυτή η ισορροπία δεν είναι έμφυτη, μπορεί να αναπτυχθεί μέσω συγκεκριμένων συνηθειών.

Γεμίζοντας τις μπαταρίες

Μία απαραίτητη συνήθεια για την επαγγελματική -και όχι μόνο- επιτυχία είναι το recharging – το γέμισμα των μπαταριών. Για πολλούς επαγγελματίες, το recharging μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο χόμπι, για άλλους να κάνουν yoga ή να διαβάζουν ένα καλό βιβλίο. Αν και αυτές οι ασχολίες θεωρούνται ίσως λιγότερο παραγωγικές, στην πραγματικότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής υγείας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εταιρείες “geek” είναι πιο επιτυχημένες;

Το σημαντικό είναι να βρούμε τι είναι αυτό που αναπληρώνει την ενέργειά μας και να κάνουμε μια συνειδητή επιλογή για να τo ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

Φιλτράροντας τις πληροφορίες

Σε μια εποχή όπου υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες πληροφορίες, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προσεκτικά το περιεχόμενο που καταναλώνουμε. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των πηγών πληροφόρησης και την επιλογή του τι διαβάζουμε και τι παρακολουθούμε – από βιβλία και ειδήσεις μέχρι podcasts και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημιουργώντας ένα προσωπικό “φίλτρο πληροφοριών”, διασφαλίζουμε ότι τροφοδοτούμε το μυαλό μας με περιεχόμενο που είναι εποικοδομητικό, σχετικό και ευθυγραμμισμένο τόσο με τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα, όσο και με τους επαγγελματικούς μας στόχους.

Ευθυγραμμίζοντας τις πεποιθήσεις με τις πράξεις

Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει μια τακτική επαναξιολόγηση των προσωπικών αξιών και τη διασφάλιση ότι εξακολουθούν να ταιριάζουν με αυτό που πράττουμε. Συχνά, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν επαγγελματικές επιλογές επειδή αυτό που θεωρούν σημαντικό μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικές επιρροές.

Ένας ετήσιος έλεγχος των αξιών βοηθά στην κατανόηση των εσωτερικών κινήτρων και στη λήψη αποφάσεων που είναι “πιστές” στον εαυτό μας. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει ενδοσκόπηση, να καταγράφουμε τις σκέψεις μας και μερικές φορές να παίρνουμε συμβουλές από άλλους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων με μεγαλύτερη σαφήνεια και αυτοπεποίθηση.

Επιλέγοντας τους σωστούς ανθρώπους

Το είδος των ανθρώπων με τους οποίους περνάμε χρόνο μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτυσσόμαστε προσωπικά και στην καριέρα μας. Για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια καλή κοινότητα γύρω μας, είναι σημαντικό να βρίσκουμε και να συνδεόμαστε με ανθρώπους που μας παρακινούν και μας ωθούν να γινόμαστε καλύτεροι.

Αυτό προϋποθέτει να βγαίνουμε από το comfort zone μας, να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, αλλά και να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το ποιους βάζουμε στον στενό μας κύκλο. Στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας.

Δημιουργώντας μια προσωπική ρουτίνα

Τέλος, είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να βρούμε μια ρουτίνα που να ταιριάζει στις ανάγκες μας, καθώς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγικότητα και τη συνολική ευεξία μας. Πρέπει, δηλαδή, να βρούμε πώς εργαζόμαστε καλύτερα και να δημιουργήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε.

Κάποιους, τους βοηθάει να οργανώνουν τις εργασίες τους με στυλό και χαρτί, άλλοι κρατάνε το τηλέφωνό τους στην άκρη όταν πρέπει να συγκεντρωθούν κι άλλοι επιλέγουν να αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες εργασίες πρωί-πρωί. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος, η ύπαρξη μιας ρουτίνας που είναι προσαρμοσμένη στις προσωπικές μας προτιμήσεις μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά μας.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η συνταγή του Gordon Ramsay για την επιχειρηματική επιτυχία;

Χτίζοντας καλύτερες συνήθειες για μια ισορροπημένη ζωή

Αυτές οι πέντε συνήθειες δεν αφορούν μόνο για την αντιμετώπιση δύσκολων στιγμών, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών στη ζωή μας είναι μια σταδιακή διαδικασία, ξεκινώντας με μικρές και σταθερές αλλαγές.

Εστιάζοντας σε αυτούς τους τομείς, οι επαγγελματίες μπορούν όχι μόνο να επιτύχουν τους άμεσους στόχους τους, αλλά και να διατηρήσουν την απόδοση και την ευημερία τους μακροπρόθεσμα.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.