02 Μάι 2024
READING

Black Friday | Eκπαιδευμένοι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες

4 MIN READ

Black Friday | Eκπαιδευμένοι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες

Black Friday | Eκπαιδευμένοι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες

Σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να δούμε πιο χαμηλά επίπεδα δαπανών για τη Black Friday το 2023. Το ίδιο είχε εκτιμηθεί εν μέρει και πέρυσι, αν και οι καταναλωτές έδειξαν να επωφελούνται από τις πρώιμες εκπτώσεις ενόψει των Χριστουγέννων, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις στο τέλος του 2022.  

Αλλαγή στις συνήθειες

Οι καταναλωτές, αφού αντιλήφθηκαν ότι στη Black Friday δεν βρίσκουν απαραίτητα τις καλύτερες προσφορές της χρονιάς, άρχισαν να την αντιμετωπίζουν σαν μια ευκαιρία να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους σε καλύτερες τιμές, λίγο πριν τις γιορτές. Έτσι, η μέρα αυτή έχασε τη μαγεία της στα μάτια των καταναλωτών και αντιμετωπίζεται πλέον με ένα πιο “συναλλακτικό” τρόπο, αν μη τι άλλο, κυνικά.

Τα τελευταία χρόνια δε παρατηρείται ότι οι αγοραστές καταφεύγουν σε αγορές της τελευταίας στιγμής, την παραμονή των Χριστουγέννων, γεγονός που καθυστερεί τις καταναλωτικές δαπάνες και συρρικνώνει την αύξηση των πωλήσεων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κάποιες εταιρείες καταπολεμούν το φαινόμενο αυτό, κάνοντας εκπτώσεις και προσφορές πολύ νωρίτερα -ακόμη και σε ανύποπτες στιγμές του χρόνου – ώστε να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα και να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις τους. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, είναι μεγάλος ειδικά για τους μικρούς εμπόρους λιανικής, καθώς η αδιάκριτη χρήση εκπτώσεων και προσφορών μπορεί να είναι καταστροφική εάν οι καταναλωτές δεν ανταποκριθούν όπως προβλέπεται.

Amazon, o κυρίαρχος του παιχνιδιού

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Amazon αναμένεται να κυριαρχήσει. Περισσότερες από τις μισές πωλήσεις (54%) της Black Friday προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσω αυτού. Κι αυτό γιατί στα μάτια των καταναλωτών αποτελεί ένα one-stop-shop που προσφέρει ό,τι χρειάζονται σε ένα μέρος και υποστηρίζεται από γρήγορη παράδοση και κορυφαία υποστήριξη πελατών. Το 59% των αγοραστών απλώς προεπιλέγουν το Amazon χωρίς καν να σκέφτονται να ψάξουν για προσφορές, έναντι 32% που βρίσκουν προσφορές μέσω του διαδικτύου και μόλις 19% που αγοράζουν σε άλλα καταστήματα.

Το γεγονός αυτό είναι οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει ο πληθωρισμός, θα έπρεπε να κάνει τους καταναλωτές να αναζητούν καλύτερες τιμές. Έτσι, ανεξάρτητα από την εμπειρία πελάτη που προσφέρει ένα brand, το κλειδί για την επιλογή μιας εταιρείας έναντι του Amazon, θα έπρεπε να είναι η τιμή. Κάτι που φυσικά κάνει ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών που σκέφτεται έξυπνα -ή δεν μπορεί να ξοδέψει αλόγιστα τα χρήματά του.

Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται περισσότερα πλέον

Δυο ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των αγοραστών, είναι η διαθεσιμότητα και ο χρόνος παράδοσης των προϊόντων.  Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, επομένως οι αγορές νωρίτερα γίνονται κανόνας για πολλούς ώστε να αποφύγουν καθυστερήσεις και απογοήτευση.

Παράλληλα, όσο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται και εξοικειώνονται με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, γίνονται περισσότερο οξυδερκείς και δεν είναι πλέον πιστοί σε μια μάρκα, όταν πρόκειται να αποφασίσουν από ποιον θα αγοράσουν. Εάν δεν μπορούν να βρουν αυτό που θέλουν σε ένα online κατάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη θα συνδράμει ώστε να παρουσιαστεί γρήγορα ένα άλλο που έχει το προϊόν σε απόθεμα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης αφοσίωσης και με την περίοδο Black Friday και εορταστικών αγορών να είναι εδώ, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο ανταγωνιστική και κρίσιμη.

Για το λόγο αυτό, μια προσέγγιση από την πλευρά των εταιρειών που θα δίνει έμφαση στην ειλικρίνεια, έναντι άλλων τακτικών όπως είναι ο περιορισμένος αριθμός προϊόντων, δείχνει να είναι πιο αποτελεσματική. Το συναίσθημα που προκαλεί το γεγονός ότι μπορεί να μην προλάβεις να αγοράσεις ένα προϊόν, είναι η απογοήτευση και αυτό μόνο βραχυπρόθεσμο όφελος μπορεί να φέρει.

Αντίθετα, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια σχετικά με τα προϊόντα και τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομήσουν, μπορεί να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Άλλωστε, οι καταναλωτές έχουν πλέον τα μέσα για να διαπιστώσουν πότε μια εταιρεία τους λέει αλήθεια ή όχι.

Με πληροφορίες από E Consultancy

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.