29 Απρ 2024
READING

Amazon-Hyundai: μια αναπάντεχη συνεργασία

4 MIN READ

Amazon-Hyundai: μια αναπάντεχη συνεργασία

Amazon-Hyundai: μια αναπάντεχη συνεργασία

Amazon και Hyundai έγιναν πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι από το 2024, το Αmazon θα πουλά και αυτοκίνητα, κάτι που καθιστά τη Hyundai την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Η ανακοίνωση της συνεργασίας έγινε στην έκθεση αυτοκινήτων του Λος ‘Αντζελες.

Σύμφωνα με τη Statista, 14 εκατ. αυτοκίνητα και φορτηγά πωλούνται στις ΗΠΑ ετησίως με τα συνολικά έσοδα από το εμπόριο οχημάτων και ανταλλακτικών να ξεπερνά τα $1,53 τρις. Κι αυτό είναι που κάνει την ανακοίνωση της συνεργασίας τόσο ενδιαφέρουσα.

Γιατί η Hyundai είναι ο τέλειος συνεργάτης για την Amazon

Η νοτιοκορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία, είναι γνωστή για την αξία και την αξιοπιστία της. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς, και αυτό δεν είναι διόλου ασήμαντο, για το Amazon και την εμπειρία που προσφέρει στους πελάτες του -το να βρίσκεις αυτά που χρειάζεσαι γρήγορα και εύκολα δημιουργεί αξία.

Από αυτή την άποψη, Hyundai και Amazon είναι φτιαγμένες η μία για την άλλη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ιδανικός συνεργάτης για το Amazon, για να ξεκινήσει να πουλάει αυτοκίνητα, είναι μια μάρκα τόσο πιστή στον ωφελιμισμό όσο και το ίδιο. Μια μάρκα προσιτή στο ευρύ κοινό, που δεν απαιτεί προσαρμογές και τεχνικές ρυθμίσεις. Με άλλα λόγια, το να συμπεριλάβει το Amazon στα προϊόντα του, για παράδειγμα, αυτοκίνητα Mercedes και BMW, μάρκες αυτοκινήτων δηλαδή περισσότερο «αναβαθμισμένες» δεν θα ήταν η πιο σοφή κίνηση που θα μπορούσε να κάνει. Το “όμοιος ομοίω αεί πελάζει”, βρίσκει και εδώ την εφαρμογή του.

Amazon, διαφάνεια και ευκολία

Αυτό που δυσκολεύει τους αγοραστές αυτοκινήτων είναι η αναζήτηση της καλύτερης τιμής ανάμεσα στου αντιπροσώπους αυτοκινήτων και η γραφειοκρατία. Εάν το Amazon καταφέρει να καλύψει αυτό κενό, υπολογίζεται ότι οι αγοραστές σίγουρα θα το προτιμήσουν. Η διαφάνεια στις τιμές είναι ήδη ένα από τα σημεία διαφοροποίησης του Amazon, όπως και η εύκολη αγορά, με ένα κλικ. Τα χαρακτηριστικά αυτά όταν συνδυαστούν και προσαρμοστούν στις ανάγκες αγοράς αυτοκινήτου, τότε η συνεργασία θα αποκτήσει το δυναμικό για να αναδειχθεί σε κάτι το ξεχωριστό και να ευδοκιμήσει.

Πόσο έτοιμοι είναι οι καταναλωτές για αυτό;

Η πιο ενδιαφέρουσα (και πιο έξυπνη) οπτική γωνία της νέας συνεργασίας μεταξύ του Amazon και της Hyundai είναι ότι οι έμποροι Hyundai εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέρος της διαδικασίας αγοράς αυτοκινήτων. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Amazon, η νέα εμπειρία ψηφιακών αγορών που οραματίζεται έχει σκοπό να διευκολύνει τους πελάτες να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να το παραλάβουν από την αντιπροσωπεία ή να τους παραδοθεί σε χρόνο που τους εξυπηρετεί.

Οι πελάτες θα μπορούν να αναζητούν στο Amazon διαθέσιμα οχήματα στην περιοχή τους βάσει μιας σειράς προτιμήσεων, όπως μοντέλο, επένδυση, χρώμα και χαρακτηριστικά, να επιλέξουν το αυτοκίνητο που προτιμούν και, στη συνέχεια, να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής και χρηματοδότησης – όλα μέσα από την εμπειρία του Amazon που ήδη γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Με άλλα λόγια

Ενώ η όλη ιδέα ακούγεται νέα και επαναστατική, στην πραγματικότητα είναι απλώς μια αντιγραφή της ιδέας που δημιουργήθηκε στα χρόνια της πανδημίας: BOPIS – Buy Online Pickup In-Store (Αγοράστε στο Διαδίκτυο, Παραλάβετε στο Κατάστημα). Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, το κατάστημα αντικαθίσταται από την αντιπροσωπεία της Hyundai.

Και αυτό είναι ένας καλός λόγος για τον οποίο η όλη ιδέα μπορεί να λειτουργήσει.

Πελάτες κάθε ηλικίας, είναι πλέον άνετοι με αυτό τον τρόπο αγορών, καθώς η πανδημία ανάγκασε τους πάντες να υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια η οποία εξακολουθεί να παραμένει. Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι το 2022 (σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια μετά την πανδημία), σημειώθηκε αύξηση 66% στους online αγοραστές που χρησιμοποιούν τη δυνατότητα παραλαβής από το κατάστημα.  Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι πλέον πάνω από το 50% των μεγάλων αλυσίδων λιανικής προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, δείχνει ότι το BOPIS και ήρθε για να μείνει.

Αρκεί απλώς να φανταστούμε πόσο απολαυστική θα ήταν η εμπειρία αγοράς αυτοκινήτου εάν τα μόνα βήματα που απαιτούνταν ήταν να πάμε στην αντιπροσωπεία για να δούμε το αυτοκίνητο, να το πάρουμε για μια γρήγορη δοκιμή και μετά, με ένα κλικ να το αγοράσουμε.

Ακόμη κι αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ας σκεφτούμε ότι το Amazon δεν είναι τόσο λιανοπωλητής, όσο ειδικός για το πώς μπορεί το λιανικό εμπόριο να γίνει εξαιρετικό. Η ευφυία του συνίσταται στο ότι ανακαλύπτει τί κάνει τις εμπειρίες των καταναλωτών καλύτερες και στη συνέχεια τις βελτιώνει ώστε να μην μπορούν οι πελάτες να ζήσουν χωρίς αυτές.  Και η διαδικασία για την αγορά ενός Hyundai μπορεί κάλλιστα να κάνει ακριβώς αυτό – να αποτελέσει το πρώτο βήμα για το πώς οι αγορές αυτοκινήτων μπορούν να γίνονται στον 21ο αιώνα.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.