01 Μάι 2024
READING

Οι Startup επιχειρήσεις που κέρδισαν την μάχη της καινοτομίας το 2023

7 MIN READ

Οι Startup επιχειρήσεις που κέρδισαν την μάχη της καινοτομίας το 2023

Οι Startup επιχειρήσεις που κέρδισαν την μάχη της καινοτομίας το 2023

Στην «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας βρίσκεται το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική κάνοντας ορατό το «στίγμα» του στον παγκόσμιο χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η χώρα μας συμπεριλήφθηκε ξανά στη λίστα με τα 50 κορυφαία Startup οικοσυστήματα παγκοσμίως, καταφέρνοντας να κερδίσει και δύο θέσεις στη σχετική κατάταξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση Global Startup Ecosystem Index 2023 του StartupBlink, η οποία χαρτογραφεί και αξιολογεί τα Startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα ανέβηκε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη τη φετινή χρονιά. Έτσι, σε σύνολο 100 χωρών, η Ελλάδα κατέλαβε την 46η θέση, από την 48η, στην οποία βρισκόταν πέρυσι. Επίσης, κατέλαβε την τη 18η θέση στη Δυτική Ευρώπη και την 4η θέση στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το 2023 αρκετές ήταν οι Startup επιχειρήσεις που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τις πρωτοβουλίες τους, τις επιχειρηματικές τους τακτικές και τις επιτυχίες που κατέγραψαν.Το THETOTALBUSINESS σάς παρουσιάζει μερικούς από τους εκπροσώπους του Startup οικοσυστήματος που κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Myroomie: Βρείτε συγκάτοικο στο λεπτό!

Το Myroomie έρχεται να προσφέρει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αυτή τη στιγμή, την εύρεση κατοικίας, καθώς με τις τιμές των ενοικίων να βρίσκονται στα ύψη όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στην συγκατοίκηση. Το Myroomie είναι μία πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τον Δομίνικο Πρίτη ως μία εναλλακτική διέξοδος απέναντι στα αρνητικά αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Απευθύνεται σε όσους έχουν σπίτι και ελεύθερο δωμάτιο και αναζητούν συγκάτοικο, αλλά και σε όσους είναι μόνοι και αναζητούν κατοικία. Τον Μάρτιο του 2023 η Startup «σήκωσε» χρηματοδότηση ύψους 120.000 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους λάνσαρε μια νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν την στέγαση και μετεγκατάσταση των εργαζομένων τους πιο αποτελεσματικά και οικονομικά. Η υπηρεσία προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη, από την εύρεση διαμερισμάτων ή συγκατοίκων μέχρι την διαχείριση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ελέγχου και διαδικασιών, καθιστώντας την μετεγκατάσταση πιο εύκολη και χωρίς άγχος για τις εταιρείες και τους εργαζόμενους.

Centaur Analytics: Λύσεις από τον υπολογιστή στο… χωράφι

Ο αγροτικός τομέας πρωταγωνιστεί στην ψηφιακή επανάσταση καθώς πολλές εταιρείες επιχειρούν να δώσουν λύση σε διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος παρέχοντας υπηρεσίες «υψηλής τεχνολογίας» όπως η ανάλυση δεδομένων και το Internet of Things. Στην προσπάθεια αυτή, πρωταγωνιστεί η ελληνική Centaur Analytics, η οποία επιχειρεί να μετασχηματίσει τον κλάδο με τη βοήθεια των πιο high tech «εργαλείων». Συγκεκριμένα, η Startup από τον Βόλο προσφέρει μια λύση ειδικά για την περίοδο μετά τη συγκομιδή, όταν η σοδειά αποθηκεύεται και η οποία διασφαλίζει σε πραγματικό χρόνο ότι βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή ποιότητα μέχρι να φύγει για επεξεργασία ή πώληση. Επίσης, ενημερώνει τους παραγωγούς για όποια ζητήματα προκύψουν έτσι ώστε να γίνουν προληπτικά οι απαραίτητες ενέργειες. Όλο αυτό γίνεται πραγματικότητα με τη βοήθεια διασυνδεδεμένων αισθητήρων, οι οποίοι παρακολουθούν τα προϊόντα από τη στιγμή της αποθήκευσής τους μέχρι και την ώρα που θα φτάσουν στο ράφι. Η Centaur, η οποία ιδρύθηκε το 2014 από τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και Διογένη Δεβλέτογλου, έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σημαντικά μέχρι σήμερα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή της «σήκωσε» χρηματοδότηση 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων από το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο OurCrowd First, ενώ δύο χρόνια αργότερα, εξασφάλισε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Marathon Venture Capital και την Delta Degesch, με στόχο το Scaleup. Σήμερα η Startup έχει παρουσία σε πάνω από 25 χώρες, απασχολεί στην Ελλάδα τα 2/3 του προσωπικού της, ενώ η έδρα της έχει, πλέον, μεταφερθεί στην Καλιφόρνια.

instacar: «Πατάει» γκάζι προς τη νέα εποχή στο leasing αυτοκινήτου

Η instacar είναι ακόμα μία Startup εταιρεία που «πάτησε γκάζι» το 2023, καθώς η πρώτη πλήρως ψηφιακή υπηρεσία μίσθωσης οχημάτων στην Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρονιά ίδρυσης της instacar ήταν το 2018 ενώ το επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το παραδοσιακό leasing. Συγκεκριμένα, η instacar έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων, τα οποία ένας ιδιώτης ή μία επιχείρηση μπορεί να μισθώσει από 1 μήνα και για όσο θέλει κάποιος., χωρίς τις δεσμεύσεις και χωρίς την προκαταβολή που ισχύει στο παραδοσιακό leasing. Έτσι, ο πελάτης της υπηρεσίας με ένα μηνιαίο μίσθωμα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σύγχρονο όχημα και να το αποκτήσει με μερικά κλικ, ενώ με μηνιαία συνδρομή οι ιδιώτες και επιχειρήσεις αποκτούν κάλυψη μικτής ασφάλειας, παροχή 24ώρης οδικής βοήθειας, διακοπή συμβολαίου χωρίς πρόστιμο. Η ελληνική Startup κατάφερε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες, που αποτελούν «όχημα» προς την υλοποίηση του διευρυμένου στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης που ακολουθεί. Τον Απρίλιο του 2023 το instacar εξαγόρασε την Kineo, την κορυφαία συνδρομητική υπηρεσία μίσθωσης για ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, έχοντας ως στόχο την διεύρυνση της αγοράς της μικροκινητικότητας στη χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο, τον Νοέμβριο του 2023 λάνσαρε το instaride, μια νέα υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές της να επιλέξουν ηλεκτρικά οχήματα μικρής εμβέλειας για τις καθημερινές τους μετακινήσεις στην πόλη.

BOX NOW: Η «πράσινη» Startup που παραδίδει… αλλιώς!

Μεγάλη ανάπτυξη πέτυχε η BOX NOW το 2023, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Έχοντας τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της, αποτελεί μια από τις πιο «πράσινες» και πρωτοποριακές Startups στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της, το 2021, κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στις παραδόσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται στον τομέα του Last Mile Delivery, δεν αποτελεί μία παραδοσιακή εταιρεία κούριερ, καθώς προσφέρει διαφορετικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ικανοποιεί το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς το οποίο όταν κάνει τις αγορές του online, επιθυμεί έναν εναλλακτικό τρόπο παράδοσης, που προσφέρει ευελιξία, αμεσότητα και συνάδει περισσότερο με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αποτελεί μια καινοτόμο εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας που εισάγει μια νέα εφαρμογή του Last Mile Delivery με έμφαση στο customer experience, το σεβασμό προς το περιβάλλον και την επιλογή εξειδικευμένων τεχνολογικών λύσεων. Τα BOX NOW lockers τοποθετούνται σε κομβικά σημεία της πόλης, ώστε ο καταναλωτής να έχει ο ίδιος πρόσβαση 24/7 στο Αυτόματο Μηχάνημα Παραλαβής και στο δέμα του, οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί, εύκολα και απλά. Με άλλα λόγια, προσφέρει ασφάλεια, ανεξαρτησία και ελευθερία στη διακίνηση και παράδοση δεμάτων παντού και πάντα, όπου και όταν θέλει ο καταναλωτής-πελάτης! Με περισσότερα από 1.400 BOX NOW Lockers και 45.000 θυρίδες πανελλαδικά, ο καταναλωτής μπορεί να παραλάβει το δέμα του οποιαδήποτε ώρα και ημέρα επιθυμεί από τα 24/7 προσβάσιμα BOX NOW Lockers. O φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος παράδοσης της ΒΟΧ NOW, βοηθά τους συνεργάτες μας να βελτιώσουν την αγοραστική εμπειρία του πελάτη τους, προσφέροντάς τους ευκολία και ανεξαρτησία κατά την παραλαβή των παραγγελιών τους.

Prosperty: Αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων

Η Prosperty αποτελεί μία Startup που ιδρύθηκε το 2020 και έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του real estate, με τη βοήθεια της πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας που παρέχει πολλαπλές δυνατότητες στους χρήστες της.

Ιδρύθηκε από τους Αντώνη Μαρκόπουλο, Νίκο Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη και έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν, πωλούν, ενοικιάζουν και διαχειρίζονται ακίνητα. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία και ανάλυση δεδομένων στην αγορά ακινήτων, με σκοπό να προσφέρει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία για ιδιοκτήτες, αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων. Επενδύει σε δεδομένα και καινοτόμο τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται σαφή, λεπτομερή επικοινωνία, άμεση πρόσβαση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε κάθε βήμα της διαδικασίας, μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας. Η Prosperty εγγυάται την πώληση του ακινήτου μέσα σε έξι μήνες, καθώς ο εκάστοτε ιδιοκτήτης βλέπει τις προσφορές και διαπραγματεύεται την ιδανική τιμή. Η ομάδα της Prosperty προωθεί το ακίνητο σε υποψήφιους αγοραστές σε όλο τον κόσμο, απαλλάσσει πωλητές και αγοραστές από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τους καθοδηγεί με τον πιο σωστό τρόπο. Τον Οκτώβριο του 2023 η εταιρεία λάνσαρε την πλατφόρμα e-stegastiko.gr. Μέσα από την online εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν στην πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σε λιγότερο από 5 λεπτά και με μία μόνο υποβολή, να κάνουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο ταυτόχρονα και σε πολλαπλές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό startup οικοσύστημα αποδεικνύει ότι είναι εδώ, εξελίσσεται, μεγαλώνει και προσφέρει καινοτόμες λύσεις που του επιτρέπουν να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.