30 Απρ 2024
READING

Γιατί η Ερμού είναι στους ακριβότερους εμπορικούς προορισμούς του κόσμου

4 MIN READ

Γιατί η Ερμού είναι στους ακριβότερους εμπορικούς προορισμούς του κόσμου

Γιατί η Ερμού είναι στους ακριβότερους εμπορικούς προορισμούς του κόσμου

Η Ερμού ήταν και παραμένει ένας από τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους. Όχι στην Ελλάδα, όπου είναι εκ των στοιχείων ο πιο ακριβός αλλά παγκοσμίως, διατηρώντας αυτή τη στιγμή τη 15η θέση από πλευράς τιμών ενοικίων με μέσο ενοίκιο 3.480 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών ή μη συμφερόντων αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις λιανικής αναζητούν μία θέση στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο των Αθηνών, αναγνωρίζοντας την μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει ο παράγοντας «τοποθεσία» αλλά και ο τουρισμός ο οποίος παρουσιάζει ταχύτατα ανοδικές τάσεις μετά την πανδημία, έχοντας πλέον ξεπεράσει τις επιδόσεις ρεκόρ του 2019, δηλαδή προ της πανδημίας. 

Στην περίπτωση της Ερμού η επιστροφή στην κανονικότητα, τα βελτιωμένα τουριστικά μεγέθη και τα νέα projects στην αγορά του retail, έχουν συντείνει συνολικά στο να δημιουργηθεί ένα άκρως θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά και αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον χωρίς να παραβλέπει κανείς την επιφυλακτικότητα που επέστρεψε στο προσκήνιο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Παρόλ’ αυτά η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και η προσφορά περιορισμένη, γεγονός που ανεβάζει τις αξίες και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο ντόρο γύρω και από τη συγκεκριμένη αγορά στον τομέα των ακινήτων.

Οι μεγάλες εμπορικές συνοικίες του πλανήτη

Με βάση στοιχεία της διεθνούς εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Cushman & Wakefield που προκύπτουν από τη σχετική έκθεση Main Streets Across the World, φέρνουν την Ερμού στη 15η θέση των πιο ακριβών εμπορικών προορισμών στον κόσμο από πλευράς μισθωμάτων. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει στη σχετική λίστα η 5η λεωφόρος της Νέας Υόρκης, έπεται η Via Montenapoleone στο Μιλάνο και η Tsim Sha Tsui στο Χονγκ Κονγκ. Η New Bond Street στο Λονδίνο και η Avenues des Champs Élysées στο Παρίσι είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων πέντε της παγκόσμιας κατάταξης. Δύο άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Ευρώπης, η Bahnhofstrasse της Ζυρίχης και η Kohlmarkt της Βιέννης, έχουν μπει στην πρώτη 10άδα, ενώ η Γερμανία, με την Kaufinger/Neuhauser Strasse του Μονάχου, είναι 14η στην κατάταξη.

Η 33η έκδοση του “Main Streets Across the World 2023” αναφέρει ότι τα ενοίκια λιανικής στη Via Montenapoleone του Μιλάνου αυξήθηκαν κατά 20 τοις εκατό πέρυσι στα 18.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, εκτοπίζοντας την Tsim Sha Tsui του Χονγκ Κονγκ. Η αύξηση των ενοικίων εδώ ήταν μόνο 4%, που αντιστοιχεί σε ετήσιο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο που ισοδυναμεί με 15.219 ευρώ. Τα ενοίκια στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης παρέμειναν σταθερά στα 20.384 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ανάκαμψη στα ενοίκια κατά 4,8% παγκοσμίως και κατά 4,2% στην Ευρώπη

Τα δεδομένα της έρευνας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις καλύτερες αστικές τοποθεσίες ανά χώρα, πολλά από τα οποία σχετίζονται με τον τομέα της πολυτελείας. Τα ενοίκια λιανικής συνεχίζουν να ανακάμπτουν, παρουσιάζοντας ανθεκτικότητα και αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 4,8% παγκοσμίως και 4,2% σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, οι γερμανικές πόλεις βρίσκονται στην ενδιάμεση θέση μεταξύ των 57 πιο ακριβών κύριων οδών λιανικής. Η Kaufinger/Neuhauser Strasse του Μονάχου, με ενοίκιο 3.840 ευρώ/τ.μ./έτος, κατατάσσεται στην 24η θέση (2022: 23η), ενώ η Maximilianstrasse, με 3.360 ευρώ/τμ/έτος, βρίσκεται δύο θέσεις πίσω στην 26η θέση, όπως και στην προηγούμενο έτος. Ακολουθούν η Tauentzienstrasse του Βερολίνου και η Zeil της Φρανκφούρτης στην 29η και 30η θέση αντίστοιχα, υποχωρώντας και οι δύο κατά μία θέση σε σύγκριση με το 2022. Η Spitalerstrasse του Αμβούργου και η Königsallee του Ντίσελντορφ συμπληρώνουν το γερμανικό κουιντέτο στην ευρωπαϊκή κατάταξη, ακριβώς πίσω τους, ενώ και οι δύο έχουν επίσης υποχωρήσει κατά μία θέση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση “Main Streets Across the World” δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1988 και συγκρίνει τους κορυφαίους κεντρικούς δρόμους λιανικής παγκοσμίως. Αυτό που είναι εντυπωσιακό φέτος είναι ότι σχεδόν το 60% των τοποθεσιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν επίπεδα ενοικίου που είναι χαμηλότερα από τις αξίες πριν από την εξάπλωση της νόσου Covid-19. Αυτό είναι πιο εμφανές στην Ευρώπη, όπου 70 τοποθεσίες αγορών βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο, σε σύγκριση με 31 που είναι στις ΗΠΑ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.