16 Ιούλ 2024
READING

Η Coca-Cola στην Ελλάδα και το Global Water Partnership – Mediterranean εγκαινιάζουν το νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» στον Δήμο Τανάγρας με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation

6 MIN READ

Η Coca-Cola στην Ελλάδα και το Global Water Partnership – Mediterranean εγκαινιάζουν το νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» στον Δήμο Τανάγρας με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation

Η Coca-Cola στην Ελλάδα και το Global Water Partnership – Mediterranean εγκαινιάζουν το νέο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» στον Δήμο Τανάγρας με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation

Το νέο έργο εξοικονόμησης νερού στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Drop» στο Σχηματάρι, που υλοποιήθηκε από την Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, παραδόθηκε στον Δήμο Τανάγρας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δήμαρχου της περιοχής, κ. Βασίλη Περγάλια, της κα Μαρίας Τζελέπη, Διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, της κα Αγγελικής Πατρούμπα, Διευθύντριας Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, και του κ. Βαγγέλη Κωνσταντιανού, Εκτελεστικού Γραμματέα, GWP-Med.

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop», μετά τη Φολέγανδρο και το Ηράκλειο της Κρήτης, συνεχίζει το «ταξίδι» του στο Σχηματάρι, μεταφέροντας βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης νερού στον δημόσιο τομέα, οι οποίες αρχικά εφαρμόστηκαν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ιδιωτικού. Μέσω του εν λόγω προγράμματος υλοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην ανακυκλοφορία και επαναχρησιμοποίηση του νερού πλύσης των φίλτρων στη μονάδα επεξεργασίας νερού της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιθέας, Δήμου Τανάγρας, η οποία τροφοδοτείται από τον Μόρνο και υδροδοτεί τις Δημοτικές Κοινότητες Άρματος, Καλλιθέας, Ασωπίας και Τανάγρας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόσιμου νερού που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια λίτρα για την τοπική κοινωνία.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 και το έργο παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, ενώ σημειώνεται πως έμπνευση για το πρόγραμμα «Zero Drop» στον Δήμο Τανάγρας αποτέλεσε η επιτυχημένη εγκατάσταση και λειτουργία παρόμοιων συστημάτων που αξιοποιούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα οφέλη που αποφέρει το «Zero Drop» είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και συνολικά την τοπική κοινωνία, καθώς μέσα από το πρόγραμμα επιτυγχάνεται:

· Εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως

· Μηδενικές απώλειες νερού και εξοικονόμηση ενέργειας για τη μονάδα επεξεργασίας νερού της Καλλιθέας

· Σημαντικά οφέλη για τον Δήμο, λόγω μικρότερης κατανάλωσης νερού και ενέργειας για την άντλησή του

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο την εξοικονόμηση και υπεύθυνη χρήση του νερού στο σπίτι. Επίσης, εξειδικευμένη ομάδα θα πραγματοποιήσει ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές του Δήμου Τανάγρας, σχετικά με τον κύκλο του νερού, τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και την υπεύθυνη χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας.

O κύριος Βασίλης Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας, δήλωσε: «Το νερό είναι από τα σημαντικότερα αγαθά στον πλανήτη. Όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και μεγαλύτερες και καθιστούν απαραίτητη την ορθολογική χρήση του. Μέσω του προγράμματος Zero Drop, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola και του GWP-Med, καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά τις απώλειες νερού, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του Δήμου μας».

Η κυρία Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, δήλωσε σχετικά: «Για την Coca-Cola στην Ελλάδα, η υπεύθυνη διαχείριση και διαφύλαξη του Νερού αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca‑Cola (The Coca‑Cola Foundation), μέσω του προγράμματος «Zero Drop», ενισχύουμε την υδατική επάρκεια των τοπικών κοινωνιών και είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα στον Δήμο Τανάγρας, βλέποντας στην πράξη πώς η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα μπορεί να έχει απτά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε το ανεκτίμητο αυτό αγαθό να είναι πάντα διαθέσιμο σε όλους, καθώς κάθε σταγόνα Νερού είναι πολύτιμη».

Από τη μεριά της, η κυρία Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσω του προγράμματος «Zero Drop», ενισχύουμε το συνολικό αποτύπωμά μας στο Σχηματάρι, όπου βρίσκεται η καρδιά της παραγωγικής δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, επεκτείνοντας τη στρατηγική μας δέσμευση για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων πέραν της παραγωγικής μας δραστηριότητας, και στην τοπική κοινωνία. Δημιουργούμε και επιστρέφουμε αξία στον τόπο όπου δραστηριοποιούμαστε, απασχολώντας περισσότερους από 400 εργαζόμενους, καλλιεργώντας προοπτικές ανάπτυξης στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας την τοπική κοινότητα και προστατεύοντας το οικοσύστημά μας. Μέσα από πρωτοβουλίες που βασίζονται στις συνέργειες και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζουμε με συνέπεια να ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Ο κύριος Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας, GWP-Med, πρόσθεσε: «Στη βάση μιας αποτελεσματικής σύμπραξης δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, το πρόγραμμα Zero Drop στο Σχηματάρι εφάρμοσε μια καινοτόμα τεχνολογία για την αποτελεσματική ανακύκλωση του νερού στον Δήμο Τανάγρας. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, 15% εξοικονόμηση νερού και ως 7% εξοικονόμηση ενέργειας στη μονάδα νερού Καλλιθέας, στοιχειοθετούν μια βέλτιστη πρακτική που μπορεί να βρει μιμητές σε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα. Καθώς ο Δήμος Τανάγρας υδροδοτείται από το δίκτυο του Μόρνου, που μαζί με τον Εύηνο και τη λίμνη Υλίκης και Μαραθώνα, καλύπτουν τις ανάγκες άνω του 40% του ελληνικού πληθυσμού, η υπεύθυνη αυτή πρακτική έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ολιστικές παρεμβάσεις όπως αυτή, με άξονα τις νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση νερού, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκπαίδευση της νέας γενιάς, αποτελούν απαραίτητη ασπίδα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε».

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022 στο νησί της Φολεγάνδρου, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως και ενίσχυση της υδατικής επάρκειας του νησιού. Τον Ιούνιο του 2023, «ταξίδεψε» στο Ηράκλειο Κρήτης αναβαθμίζοντας το αρδευτικό δίκτυο των κοινοτήτων του Προφήτη Ηλία και Βουτών. Συνολικά, τα τελευταία 17 χρόνια, η Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με το GWP-Med, έχει υλοποιήσει περισσότερα από 80 έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 38 ελληνικά νησιά και πόλεις, με χιλιάδες ωφελούμενους, μέσω της διασφάλισης δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως, για τις τοπικές κοινωνίες.

Μάθετε περισσότερα στο gwp.org/zerodrop

(Από αριστερά προς δεξιά): Νίκος Σκόνδρας, Υπεύθυνος Προγραμμάτων του Global Water Partnership – Mediterranean, Γεώργιος Ντασιώτης, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, Βασίλης Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας, Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας του Global Water Partnership – Mediterranean
(Από αριστερά προς δεξιά): Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Νίκος Σκόνδρας, Υπεύθυνος Προγραμμάτων του Global Water Partnership – Mediterranean, Βασίλης Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας, Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas, Δημήτρης Γκίκας, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τανάγρας
Μονάδα Επεξεργασίας Νερού
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.