01 Μάι 2024
READING

Και η Tod’s στη μάχη κατά των απομιμήσεων

4 MIN READ

Και η Tod’s στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Και η Tod’s στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Με έδρα την Ελβετία, η Aura Blockchain Consortium, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2021 από τις LVMH, Mercedes-Benz, OTB Group, Prada Group και Cartier, για να αντιμετωπίσει από κοινού τις προκλήσεις των luxury brands: αυθεντικότητα προϊόντων, υπεύθυνη προμήθεια και βιωσιμότητα.

Υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία μπορεί να υπάρξει ακόμη και μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κοινοπραξία Aura Blockchain σκοπό έχει να εξαλείψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από κοινού ο κλάδος των προϊόντων πολυτελείας, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία των πελατών. Μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας blockchain καθιστά δυνατή για τους καταναλωτές την πρόσβαση στο ιστορικό των προϊόντων και την απόδειξη γνησιότητας, από την προμήθεια και τις πωλήσεις μέχρι τις αγορές μεταχειρισμένων προϊόντων.

Σε συνεργασία με τη Microsoft και την εταιρεία τεχνολογίας ConsenSys ανέπτυξε την πλατφόρμα Aura, στην οποία καταγράφεται ο κύκλος ζωής ενός αντικειμένου για να αποδεικνύεται η προέλευση και γνησιότητα του και να αποτρέπεται η αντιγραφή. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, κάθε προϊόν καταγράφεται στην πλατφόρμα και περιέχει μοναδικές πληροφορίες. Ο πελάτης, αγοράζοντας το προϊόν, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της μάρκας για να λάβει το πιστοποιητικό AURA που περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Η τεχνολογία blockchain είναι μόνο ένα από τα όπλα που αναπτύσσονται στη μάχη κατά των απομιμήσεων. Η  πλατφόρμα της Richemont για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με χαμένα ή κλεμμένα ρολόγια και κοσμήματα και η Patou της LVMH, η οποία εγκαινίασε το Authentique Verify, ένα σύστημα επαλήθευσης βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, εντείνουν τις προσπάθειες του κλάδου.

Ένας αξιόπιστος τρόπος που αποδεικνύει ότι τα προϊόντα είναι αυθεντικά, δυσκολεύει την πώληση απομιμήσεων στην αγορά μεταχειρισμένων και επιπλέον, βοηθά να αποδειχθεί ότι πολλά από τα είδη πολυτελείας έχουν κάποια επενδυτική αξία, διευκολύνοντας τους πελάτες να μεταπωλήσουν τα προϊόντα που έχουν στην κατοχή τους.

Και η Tod’s στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Τώρα, και η ιταλική μάρκα πολυτελείας Tod’s προστέθηκε στα μέλη της Aura Blockchain Consortium προκειμένου να αξιοποιήσει την τεχνολογία Digital Product Passport και να προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία και ηρεμία στους πελάτες της.

Το πρώτο προϊόν της Tod’s που πρόκειται να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, είναι η Custom Di Bag.  Το ψηφιακό διαβατήριο που θα συνοδεύει την κάθε τσάντα θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κυριότητα και γνησιότητα της τσάντας, τον κύκλο ζωής του προϊόντος από τη δημιουργία έως την αγορά, τις πιστοποιήσεις βιωσιμότητας των πρώτων υλών και συσκευασιών, οδηγίες για τη φροντίδα της, καθώς και την εξυπηρέτηση και τις διαθέσιμες υπηρεσίες μετά την πώληση.

Κάθε μια Di Bag θα συνδέεται ψηφιακά με ένα διακριτικό ιχνηλασιμότητας – προσβάσιμο μέσω ενός τσιπ NFC- ενώ οι πελάτες θα μπορούν επίσης να αποκτήσουν ένα “ψηφιακό αντίγραφο” της φυσικής τσάντας που θα αποτελεί απόδειξη ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Aura Blockchain Consortium το ψηφιακό διαβατήριο του προϊόντος θα παρέχει αποκλειστικά πλεονεκτήματα για τους κατόχους της Di Bag, γεγονός που μπορεί να σημαίνει την έναρξη ενός loyalty program βασισμένο σε blockchain.

Η ίδια τεχνολογία ενσωματώθηκε πρόσφατα στα αθλητικά παπούτσια Β-33 του Dior που κυκλοφόρησαν φέτος.

Η Tod’s έχοντας στο επίκεντρο την εμπειρία του πελάτη, έχει τώρα τη δυνατότητα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη σχέση της μαζί του, καθώς μέσα από την τεχνολογία blockchain μπορεί επιπλέον να μοιραστεί την ιστορία των πολυπόθητων Di Bags που λατρεύονται από τους συλλέκτες ειδών πολυτελείας, παγκοσμίως.

Το blockchain θα ενισχύσει όλα όσα σχετίζονται με την ιχνηλασιμότητα, την προέλευση, την αυθεντικότητα και την αρχή της ιστορίας από το επίπεδο της πρώτης ύλης. Στα σχέδια της είναι να συμπεριλάβει τις τεχνολογικές λύσεις της κοινοπραξίας και στις υπόλοιπες συλλογές της.

Λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση της κοινοπραξίας Aura Blockchain φαίνεται ότι η πρωτοποριακή τεχνολογία και καινοτομία έχει βρει τα πατήματά της και στη βιομηχανία πολυτελείας δημιουργώντας επωφελείς συνθήκες για όλο τον κλάδο, προστατεύοντας τα συμφέροντα, την ακεραιότητα και την ιδιωτικότητα του κάθε brand.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.