02 Μάι 2024
READING

Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουν οι νέοι διευθυντές;

3 MIN READ

Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουν οι νέοι διευθυντές;

Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουν οι νέοι διευθυντές;

Τα μυστικά της αποτελεσματικής ηγεσίας

Η μετάβαση από μια απλή θέση εργασίας σε μια διευθυντική θέση είναι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα κάποιου. Αυτή η μετατόπιση δεν απαιτεί αλλαγή μόνο στις αρμοδιότητες, αλλά και στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η πρώτη φορά που πρέπει να διαχειριστούν μια ομάδα, να κάνουν σημαντικές επιλογές και να χειριστούν τις πολύπλοκες πτυχές της ηγεσίας. Κι ακριβώς επειδή είναι η πρώτη φορά, δεν είναι λίγοι οι νέοι διευθυντές που πέφτουν σε λάθη.

Ενεργητική ακρόαση: Το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική ηγεσία

Ένα από τα βασικά λάθη που κάνουν οι νέοι διευθυντές είναι ότι βιάζονται να αναλάβουν δράση χωρίς πρώτα να έχουν κατανοήσει τη δυναμική της ομάδας τους. Η αποτελεσματική ηγεσία ξεκινά με την αποτελεσματική ακρόαση. Αυτό σημαίνει να συμμετέχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις με τα μέλη της ομάδας, κατανοώντας τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες τους. Με την ενεργητική ακρόαση, οι νέοι managers μπορούν να μάθουν πώς λειτουργεί η ομάδα τους, να ανακαλύψουν σε τι είναι καλή και να εντοπίσουν τα πιθανά προβλήματα νωρίς, πριν επιδεινωθούν.

Διαβάστε ακόμα: Διδάσκεται η ηγεσία;

Εκτίμηση της ατομικότητας: Προσαρμογή του τρόπου διαχείρισης

Οι νέοι διευθυντές κάνουν συχνά το λάθος να αντιμετωπίζουν όλους με τον ίδιο τρόπο. Όμως οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ ως προς τα κίνητρα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και τις αξίες τους. Οι managers θα πρέπει να προσπαθούν να κατανοήσουν αυτές τις διαφορές. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους, διασφαλίζοντας ότι το feedback και οι τρόποι παρακίνησής τους ταιριάζουν με αυτό που χρειάζεται και αρέσει σε κάθε μέλος της ομάδας.

Άμεση επικοινωνία: Για αποφυγή παρεξηγήσεων

Άλλο ένα συχνό λάθος των νέων διευθυντών είναι ότι αποφεύγουν μερικές φορές τις δύσκολες συζητήσεις, ειδικά όταν αφορούν την απόδοση κάποιου στην εργασία του. Η έμμεση επικοινωνία ή η ηπιότερη ανατροφοδότηση μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης. Είναι σημαντικό για τους νέους -και όχι μόνο- ηγέτες να μιλάνε άμεσα αλλά ευγενικά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο XYZ. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη ρητή δήλωση της δράσης (Χ), του αντικτύπου της (Υ) και της επιθυμητής αλλαγής (Ζ). Αυτό σημαίνει να λένε με σαφήνεια τι έκανε κάποιος (Χ), πώς επηρέασε τα πράγματα (Υ) και τι θα θέλανε να κάνει διαφορετικά (Ζ). Αυτό κάνει τα πράγματα ξεκάθαρα και βοηθάει τον εποικοδομητικό διάλογο.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει έναν ηγέτη σπουδαίο;

Συνεχής μάθηση: Το κλειδί για την εξέλιξη ενός ηγέτη

Τέλος, οι νέοι διευθυντές έχουν να μάθουν πολλά και γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Πολλοί οργανισμοί προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης στελεχών – αυτά θα πρέπει να θεωρούνται όχι προαιρετικά, αλλά απαραίτητα στοιχεία της ανάπτυξης ενός στελέχους. Για τους οργανισμούς που δεν παρέχουν τέτοια εκπαίδευση, η αναζήτηση εξωτερικών μαθημάτων ή η καθοδήγηση μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο του ηγέτη

Η μετάβαση σε μια διευθυντική θέση είναι δύσκολη, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Εστιάζοντας στην ενεργητική ακρόαση, εκτιμώντας τις ατομικές διαφορές, ασκώντας την άμεση επικοινωνία και δεσμευόμενοι για συνεχή μάθηση, οι νέοι διευθυντές μπορούν να ανταποκριθούν άψογα στο νέο τους ρόλο. Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών όχι μόνο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους ως ηγέτες αλλά και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την επιτυχία των ομάδων τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.