01 Μάι 2024
READING

Το Μινιόν κάνει ξανά «γειτονιά» την Ομόνοια

3 MIN READ

Το Μινιόν κάνει ξανά «γειτονιά» την Ομόνοια

Το Μινιόν κάνει ξανά «γειτονιά» την Ομόνοια

Τα Χριστούγεννα του 2024 ο τελευταίος όροφος του Μινιόν θα είναι υπό κατασκευή, την ώρα που τα καταστήματα των πρώτων ορόφων θα έχουν, πιθανότατα, κατακλυστεί από κόσμο.

Η εικόνα αυτή δε θα θυμίζει το Μινιόν των δεκαετιών ’70 και ’80, από όπου οι καταναλωτές έβγαιναν κρατώντας τη χαρακτηριστική πορτοκαλί σακούλα του πρώτου πολυκαταστήματος της χώρας. Ωστόσο, η ανάπλαση του κτιρίου στη συμβολή των Πατησίων, Σατωβριάνδου και Δώρου έρχεται να προσθέσει έναν νέο – όχι αμιγώς – εμπορικό πόλο στην Ομόνοια, όπου οι επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων χρόνων περιορίζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Και μπορεί τα boutique, αλλά και μεγαλύτερα τετράστερα ξενοδοχεία να έχουν αποκαταστήσει εν μέρει την εικόνα της περιοχής, αλλά στη συνείδηση των κατοίκων της πρωτεύουσας η Ομόνοια εξακολουθεί να μην αποτελεί προορισμό για διασκέδαση και ψώνια, πολλώ δε μάλλον για κατοικία.

Αυτή την εικόνα έρχεται να ανατρέψει η Dimand, που έχει θέσει ως στοίχημα να φέρει ξανά τους μόνιμους κατοίκους πίσω στην Ομόνοια. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων έγινε ο τέταρτος ιδιοκτήτης του θρυλικού «μεγαλύτερου μεγάλου καταστήματος», διαδεχόμενη τον ιδρυτή Γιάννη Γεωργακά, την Elmec της οικογένειας Φάις και τη Folli Follie, που διενήργησε διαγωνισμό για την πώληση του Μινιόν. Η Dimand επέλεξε να δαπανήσει 26 εκατ. ευρώ (η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια) για να αποκτήσει ένα τοπόσημο της Αθήνας, αλλά αντιμετώπισε την επανατοποθέτησή του στο χάρτη του κέντρου με νηφαλιότητα. Το Μινιόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ακολουθώντας την πεπατημένη των επενδυτών της περιοχής, ενώ ευσεβείς πόθοι των εργαζομένων και των επισκεπτών που το έβλεπαν να μαραζώνει επί 40 και πλέον χρόνια το ήθελαν να ανοίγει ξανά τις πόρτες του ως πολυκατάστημα. 

Ωστόσο, η θέση του συγκροτήματος των τεσσάρων κτιρίων φέρεται να δημιούργησε τις συνθήκες για την ένταξη χώρων γραφείων στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας του Μινιόν. Μάλιστα, η ζήτηση για γραφεία σε έναν από τους κεντρικότερους άξονες της πρωτεύουσας, σε απόσταση 200 μέτρων από το μετρό, επιβεβαιώνει τη Dimand, που απέκλεισε σχεδόν από την αρχή το ενδεχόμενο δημιουργίας ξενοδοχείου. Από τη συνολική έκταση των 18.500 τ.μ., τα περίπου 7.000 τετραγωνικά θα στεγάσουν εργαζόμενους εταιρειών που βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία μίσθωσης με τη Dimand. 

Γιατί όχι Airbnb

Αν και το Μινιόν δε θα είναι ποτέ ξανά το πολυκατάστημα με τους 120.000 κωδικούς και 1.000 άτομα προσωπικό, η θέση του ακινήτου επιτάσσει να δημιουργηθούν και καταστήματα, τόσο μεγάλες αλυσίδες, όσο και μικρότερων παικτών. Σε αυτό το πλαίσιο, στις συζητήσεις για τη μίσθωση χώρων 6.000 τετραγωνικών έχουν εμπλακεί τα ονόματα τριών πολυεθνικών κολοσσών του λιανεμπορίου, της JD Sports, της Inditex (Zara) και της Primark, η οποία ακόμα δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα. Μεγαλύτερης σημασίας, πάντως, είναι για τη Dimand η αξιοποίηση χώρων από καταστήματα που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους μίας γειτονιάς, όπως είναι τα καθαριστήρια, τα γυμναστήρια ή τα μικρά καταστήματα τροφίμων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος έχει, εξάλλου, αναφερθεί πολλές φορές στις προοπτικές της Αθήνας, με προϋπόθεση να κατοικηθεί ξανά, να αποκτήσει ζωή και κίνηση, ώστε να γίνει βιώσιμη.

Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξεί η εταιρεία να «σπάσει» το «γκέτο» των Airbnb στην Ομόνοια. Στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου, που θα ανακατασκευαστούν σε δεύτερο χρόνο, θα δημιουργηθούν 40 έως 45 διαμερίσματα, πολυτελέστερα των συνηθισμένων δε, προορισμένα για μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας και ομογενείς δε.

Πρόκειται για τους ορόφους που πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 1980 φιλοξενούσε τις γιορτές των παιδιών των υπαλλήλων του Μινιόν, πωλούνταν τα εποχιακά είδη, λειτουργούσε αναψυκτήριο με μαλλί της γριάς και πισίνα με μπαλάκια, όπως κι ένα ενυδρείο, κάποιες από τις καινοτομίες που εισήγε ο πρώτος ιδιοκτήτης, Γιάννης Γεωργακάς, μαζί με τις εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και τα κλιματιστικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.