03 Μάι 2024
READING

Μπάρμπα-Στάθης: Η στρατηγική πίσω από την εξαγορά της Χαλβατζής Μακεδονική

6 MIN READ

Μπάρμπα-Στάθης: Η στρατηγική πίσω από την εξαγορά της Χαλβατζής Μακεδονική

Μπάρμπα-Στάθης: Η στρατηγική πίσω από την εξαγορά της Χαλβατζής Μακεδονική

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου ολοκληρώθηκε ουσιαστικά, το πρωί της Δευτέρας (4/12) με την ανακοίνωση της εξαγοράς του 80% της εταιρείας Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ.

Οι δύο πλευρές είχαν έρθει κοντά τους τελευταίους μήνες, ενώ είχαν υπογράψει και συμφωνία NDA (non-disclosure agreement).

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Μπάρμπα Στάθης, που αποτελεί θυγατρική της Vivartia. Άλλωστε άνθρωποι σε υψηλές θέσεις στην εταιρεία είχαν παραδεχτεί πριν λίγο διάστημα ότι και εκείνοι ακολουθούν τις εξελίξεις της αγοράς και κάνουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις, όπως πράττουν και οι ανταγωνιστές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την συγκεκριμένη κίνηση το «χαρτοφυλάκιο» της Μπάρμπα Στάθης ενισχύεται σημαντικά, αφού απέκτησε μία ελληνική εταιρεία με μακρά και επιτυχημένη παρουσία στον κλάδο της αγροδιατροφής. «Μία από τις λίγες που έχουν πραγματικά ενδιαφέρον», όπως σημείωναν με νόημα.

Εταιρεία με παράδοση δεκαετιών

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από τον Βλάση Χαλβατζή, ενώ το 1989 ανέλαβαν και συνέχισαν την ανοδική πορεία της επιχείρησης τα παιδιά του, Βασίλης και Λεωνίδας.

Τα βασικά προϊόντα που παράγει και διαθέτει στην αγορά η Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ είναι λαχανικά στον ατμό, έτοιμες σαλάτες λαχανικών & οσπρίων και φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη, με το σήμα «Αγρόκηπος Χαλβατζή». Επιπλέον, διαθέτει μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και λαχανικά σε άλμη, με τα σήματα «Οικογένεια Χαλβατζή» και «Μακεδονική».

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Μπάρμπα Στάθης, Νικήτας Ποθουλάκης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα την Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ στην οικογένεια της Μπάρμπα Στάθης. Πρόκειται για μία επιχείρηση με άριστο ανθρώπινο δυναμικό, μακρόχρονη πορεία και ουσιαστική παρουσία στον χώρο της αγροδιατροφής. Κοινό μας τόπο αποτελούν τόσο η έμπνευση που αντλούμε από τη φύση για την προσφορά προϊόντων αδιαπραγμάτευτης ποιότητας και μέγιστης ασφάλειας, όσο και η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε για τους καταναλωτές ένα οικοσύστημα απολαυστικής διατροφής, που θα οδηγεί στην ευζωία τους ίδιους και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Οι δύο αυτοί πυλώνες διασφαλίζουν την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας την πίστη της Μπάρμπα Στάθης στις δυνατότητες και τις προοπτικές του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και της εθνικής οικονομίας».

Ο Λεωνίδας Χαλβατζής, ο οποίος παραμένει διευθύνων σύμβουλος της Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, επεσήμανε: «Σήμερα το όραμά μας μεγεθύνεται, το αποτύπωμά μας γίνεται εντονότερο και αποκτά υψηλότερη ταχύτητα, με ευρύτερα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Οι εργαζόμενοί μας, η ομάδα των αγροτών μας, οι συνεργάτες μας, σε περιβάλλον μεγαλύτερης προοπτικής και ασφάλειας, θα έχουν πλέον νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και προσωπικής προόδου σε μία ισχυρότερη εταιρεία».

Τι λένε οι αριθμοί

Η απόφαση της Μπάρμπα Στάθης να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της, δεν είναι τυχαία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ακολουθεί. Πέρυσι η αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών, βασική κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται η Μπάρμπα Στάθης, υποχώρησε 1,3% σε όγκο, για πρώτη φορά από το -μνημονιακό- 2016 ενώ τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς το «κοντέρ» της κατανάλωσης έγραψε απώλειες 5,8% σε όγκο.

Παρά την αρνητική αυτή τροπή, ο όμιλος Μπάρμπα Στάθης, που δραστηριοποιείται επίσης στις ζύμες και στις φρέσκες σαλάτες, πέτυχε αύξηση 20% στις πωλήσεις του στα 205,5 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ενισχύθηκαν 7,7% στα 28,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 21,6% στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Θεωρείται λοιπόν λογικό να θέλει να αυξήσει την παρουσία της και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, όπως αυτές στις οποίες πρωταγωνιστεί η Χαλβατζής Μακεδονική.

Η τελευταία, το 2022 ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 12,33 εκατ. ευρώ, έναντι 9,92 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της αυξήθηκαν κατά 24,32% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 1,24 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προηγούμενου έτους, έναντι 998 χιλ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 988 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 24,88% σε σχέση με το 2021. Το εργοστάσιο της εταιρείας έχει έκταση 40.000 τ.μ. και εδρεύει στην περιοχή Ριζό της Σκύδρας, στην Κεντρική Μακεδονία.

Τι κάνει ο ανταγωνισμός – Το πλάνο της Βεζύρογλου

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν πολύ απαιτητικό τομέα δραστηριοποίησης, αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και εκείνος, με τη σειρά του, κάνει τις δικές του κινήσεις.

Αναλυτικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται από την «Αντώνης Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ – Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου» επενδύσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, με το πλάνο (το οποίο κατά κύριο λόγο αφορά την ανάπτυξη και βελτίωση της αγροτικής παραγωγής) να έχει τεθεί σε εφαρμογή την τρέχουσα χρονιά και να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Ειδικότερα, το στρατηγικό πλάνο του 2023 περιλαμβάνει:

  • Επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στον πρωτογενή τομέα με νέα θερμοκήπια.
  • Εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με χρήση τεχνολογιών Agro 4.0.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των τμημάτων της επιχείρησης.
  • Πράσινη μετάβαση όλης της παραγωγικής διαδικασίας (πρωτογενή και μεταποίηση).
  • Διψήφια ανάπτυξη σε αξία και όγκο

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, το 2022 έκλεισε με αύξηση πωλήσεων σε αξία 16%, αλλά και αύξηση πωλήσεων συνολικά σε όγκο συσκευασμένων baby φύλλων της τάξης του 14%. Επίσης, η αύξηση πωλήσεων σε όγκο στο HoReCa ήταν στο +51%. Μάλιστα η διοίκηση στοχεύει να αυξήσει τον τζίρο της κατά 50% μέχρι το 2026.

Μάλιστα, η εταιρεία κατέχει το 82% μερίδιο αγοράς σε αξία μη πλυμένων baby φύλλων στη λιανική, σύμφωνα με στοιχεία της IRI, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2021.

Διαθέτει μία πλήρη γκάμα 11 κωδικών (μονολαχανικά και σαλάτες) στη λιανική, και 14 στη χονδρική, ενώ τα προϊόντα Βεζύρογλου φιλοξενούνται σε 100% ανακυκλώσιμα σακουλάκια, σε μη τροποποιημένο περιβάλλον.

Διατίθενται από δύο κανάλια διανομής πανελλαδικά σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Μέσω των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα σε μικρότερα καταστήματα, μανάβικα αλλά και στο δίκτυο HoReCa.

Φρεσκούλης – Μετεγκατάσταση του εργοστασίου στις Αχαρνές σε ιδιόκτητο ακίνητο

Επίσης, σημαντική παρουσία στον χώρο έχει η εταιρεία «Φρεσκούλης – Eurocatering». Η εταιρεία στην οποία έχουν επενδύσει τα funds EOS του Απόστολου Ταμβακάκη και το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, το 2022 ανακοίνωσε αύξηση τζίρου κατά 13,5% με τα έσοδα να «αγγίζουν» τα 56,2 εκατ. ευρώ, κατέγραψε όμως ζημιές, σε επίπεδο ομίλου, ύψους 770.619 ευρώ από κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί ανησυχία στην διοίκηση της εταιρείας, αφού ουσιαστικά ήταν μια συνειδητή επιλογή να μην υπάρξει παρά μόνο μια μικρή μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους, από την ενέργεια και τις τιμές των οπωροκηπευτικών, στους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή η Eurocatering βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του επενδυτικού της πλάνου για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου στις Αχαρνές σε νέο ιδιόκτητο ακίνητο, επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται κατανοητό ότι αναφερόμαστε σε μία πολύ απαιτητική αγορά, που δεν επιτρέπεται στους «παίκτες» να επαναπαυτούν και είναι λογικό να ανακοινώνονται επενδυτικές κινήσεις στην προσπάθεια διεύρυνσής του μεριδίου τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.