03 Μάι 2024
READING

Τρύφων Νάτσης: Ο αθόρυβος δισεκατομμυριούχος που χτυπά την πόρτα του Χρηματιστηρίου

3 MIN READ

Τρύφων Νάτσης: Ο αθόρυβος δισεκατομμυριούχος που χτυπά την πόρτα του Χρηματιστηρίου

Τρύφων Νάτσης: Ο αθόρυβος δισεκατομμυριούχος που χτυπά την πόρτα του Χρηματιστηρίου

Ο Τρύφων Νάτσης είναι ένας από τους πιο γνωστούς fund manager, ωστόσο στην Ελλάδα το όνομά του δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, ενώ οι φωτογραφίες του κυκλοφορούν με το σταγονόμετρο.

Στη χώρα μας, το όνομα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή ακούστηκε το 2020, όταν έγινε γνωστό ότι η Brevan Howard, διεθνής επενδυτικός οίκος τον οποίο ίδρυσε ο Νάτσης με ακόμη τέσσερις traders της Credit Suisse, επένδυσε στη Lamda Development. Σήμερα η Brevan Howard & Partners κατέχει το 6,4% της εισηγμένης. Για το επενδυτικό κοινό είναι σαφές πως ο Νάτσης είναι το «n» στο «Brevan», επωνυμία που προέκυψε από τα αρχικά των ιδρυτών της. Η Brevan Howard ιδρύθηκε το 2002 από τον Alan Howard και τους Jean-Philippe Blochet, του επίσης ελληνικής καταγωγής Chris Rokos, του James Vernon και του Τρύφωνα Νάτση.

Μέχρι το 2020, η Brevan Howard διαχειριζόταν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία επενδυτών στα έξι γραφεία της παγκοσμίως κι αυτό ήταν το καλύτερο έτος για την εταιρεία και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας. Μετά τις αποδόσεις ρεκόρ, το fund έχει φτάσει να διαχειρίζεται σήμερα assets περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Ιούνιο τα διεθνή μέσα ήθελαν τον Τρύφωνα Νάτση να μετακομίζει στο Άμπου Ντάμπι, καθώς το fund αποφάσιζε να επεκταθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξελίσσονται σε σημαντικό κόμβο για τη βιομηχανία των εναλλακτικών επενδύσεων, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Μέχρι τότε, ο Τρύφων Νάτσης ήταν μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, αφού έφυγε από τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μετακομίζοντας στη Βρετανία, πήρε PhD στα Οικονομικά από το City University του Λονδίνου  και το σημαντικό βήμα για τη σταδιοδρομία του έγινε το 1993, όταν βρέθηκε στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers. Το 2001 βρέθηκε στην Credit Suisse First Boston στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τον Alan Howard με τον οποίο ίδρυσε τη  Brevan Howard.

Το 2018 βλέπει στην Ελλάδα επενδυτικές ευκαιρίες: «Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και ύφεσης που έπληξαν την Ελλάδα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχουν εξαφανιστεί οι κίνδυνοι από απρόσμενα γεγονότα και η χώρα σταθεροποιείται σε χαμηλή βάση», ανέφερε σε μία από τις λίγες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, τονίζοντας πως προσδοκούσε σημαντική αύξηση της ελληνικής οικονομίας και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

Πώς μπήκε στο real estate

Έτσι περιέγραφε τη δραστηριοποίησή του στον κλάδο του real estate, όπως φανερώθηκε σύντομα. Ο Νάτσης ίδρυσε την Orilina Properties, με μια μεταγραφή – έκπληξη, αυτή του Πλάτωνα Μονοκρούσου. Ο ίδιος εργάστηκε στη Eurobank επί 20 χρόνια και διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου πριν μεραπηδήσει στη Brevan Howard. Μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Orilina Properties. 

Λάτρης της όπερας και των γρήγορων αυτοκινήτων, ο fund manager έχει αποδείξει ότι η ταχύτητα «του πάει». Το τελευταίο στοίχημα που έβαλε ο Τρύφων Νάτσης είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Orilina Properties μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το οποίο φαίνεται πως θα κερδίσει, αφού ήδη διψήφιος αριθμός διεθνών επενδυτών, τραπεζιτών, Ελλήνων της ομογένειας και family offices προτίθενται, κατά τις πληροφορίες, να συμμετάσχουν. Αν η αύξηση καλυφθεί πλήρως, η ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων 145 εκατ. θα έχει αντλήσει κεφάλαια 30,6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διαθέσει εξ’ολοκλήρου στην υλοποίηση της επένδυσής της στο Ελληνικό.

Έχοντας υπογράψει μνημόνιο με τη Lamda Development, η εταιρεία σχεδιάζει την ανέγερση 20 πολυτελών κατοικιών, yacht club, πολυτελούς κάβας και άλλων καταστημάτων στο παράκτιο μέτωπο, σε απόσταση αναπνοής από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Όταν θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο, ο Τρύφωνας Νάτσης και η σύζυγός του Δέσποινα Παντοπούλου θα ελέγχουν περίπου το 50,6% της επενδυτικής ακινήτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.