01 Μάι 2024
READING

Ανθρωποκεντρισμός στο marketing

4 MIN READ

Ανθρωποκεντρισμός στο marketing

Ανθρωποκεντρισμός στο marketing

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι επιχειρήσεις με τους καλλιτέχνες; Ακόμη κι αν δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά, το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσπαθούν να συνδεθούν με τον κόσμο, να δημιουργήσουν εμπειρίες, να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους μέσα από τις δημιουργίες τους.

Όσο για τους καλλιτέχνες, αυτό είναι κάτι που έκαναν πάντα. Οι επιχειρήσεις όμως, παραδοσιακά, δημιουργούσαν προϊόντα και υπηρεσίες και φρόντιζαν ώστε να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

Είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός ωστόσο που τους έκανε να στραφούν στον ανθρωποκεντρισμό, στην αλληλεπίδραση με το κοινό τους και στη δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας που θα τους τοποθετεί στη συνείδηση και την καρδιά των καταναλωτών.

Κι αυτό είναι κάτι που οι επιχειρήσεις ακόμη μαθαίνουν

Αν και μόλις πριν λίγα χρόνια, ο καταναλωτής βρισκόταν για τις επιχειρήσεις στο τελικό στάδιο της συναλλαγής, η ανάγκη στρατηγικής ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών τους έδωσε τη δυνατότητα να τον θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα -να προσδιορίσουν και αποσαφηνίσουν την πραγματική διάσταση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τον άνθρωπο.

Αυτό με τη σειρά του δείχνει να εκτιμάται από τους πελάτες, οι οποίοι αισθάνονται ότι οι επιχειρήσεις δεν αρκούνται μόνο στο να πουλήσουν κάτι, άλλα ακόμη περισσότερο να ικανοποιήσουν εκείνους και τις ανάγκες τους. Και φυσικά, οι καλές συμπεριφορές επιστρέφονται: η εκτίμηση κι ο σεβασμός μετατρέπεται σε αφοσίωση και πίστη στη μάρκα, σε πελάτες που επιστρέφουν.

Καταλήγοντας σε αυτή τη στρατηγική προσέγγιση, σε συνδυασμό με τις απεριόριστες χρήσεις και εφαρμογές της τεχνολογίας, ο ανθρωποκεντρισμός αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, ο πελάτης βρίσκεται στο επίκεντρο και η τεχνολογία συνεπικουρεί με τα ψηφιακά της μέσα και εργαλεία στην αλληλεπίδραση μαζί του.

Προσωπική σύνδεση, αυθεντικότητα και αίσθηση κοινότητας

Εξατομικευμένη προσέγγιση και σχεδιασμός, βιωματικές ιστορίες, οπτικές αναφορές, όλα έχουν ένα σκοπό: να προκαλέσουν το συναίσθημα του καταναλωτή. Να δημιουργήσουν την απαραίτητη σύνδεση του πελάτη με τη μάρκα, να του δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η εμπειρία αυτή είναι σχεδιασμένη και επιμελημένη αποκλειστικά για εκείνον.

Ωστόσο, το αν μια εμπειρία είναι τελικά ευχάριστη ή όχι για τον πελάτη, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και βιώνει κάθε φορά.

Μια ηλεκτρονική αγορά μπορεί να αποτελεί ευχάριστη εμπειρία για κάποιον που αναζητά κάτι και το βρίσκει στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας. Σε αντίθεση, μπορεί να μετατραπεί σε δυσάρεστη για κάποιον που δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο και πρέπει να βρει για να τον διαθέσει.

Αυτό που μπορεί να κάνει την εμπειρία μοναδική, είναι να καταφέρει η εταιρεία να συνδεθεί με θετικό τρόπο με τον πελάτη, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες συνθήκες που συμβαίνουν στη ζωή του. Γρήγορη περιήγηση και αναζήτηση προϊόντων, εύκολες και κατανοητές διαδικασίες αγορών και επιστροφών και επιλογές που διατηρούν το στοιχείο της αυθεντικότητας της μάρκας, αποδεικνύεται ότι συντελούν στην ικανοποίηση των πελατών, ενώ επιπλέον προνόμια loyalty προγραμμάτων δίνουν στους αγοραστές την αίσθηση ότι ανήκουν και συμμετέχουν ενεργά σε κάτι. Αισθάνονται μέλη, με όλη τη σημασία της λέξης κι αυτό αποτελεί μεγάλο κέρδος για τις επιχειρήσεις.

Για να σχεδιαστούν βέβαια προϊόντα και υπηρεσίες με ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά δεν είναι κάτι απλό – απαιτεί τέχνη και μαεστρία. Σημαίνει ότι μπορεί αρχικά κάποιος να αντιληφθεί τί συνιστά μια ανθρώπινη εμπειρία. Οι επιχειρήσεις με τους διαφημιστές και τους marketeers έχουν αποκτήσει πλέον την ικανότητα να σχεδιάζουν αυθεντικές συνδέσεις με τις ζωές των ανθρώπων και να πετυχαίνουν θετικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, εταιρείες αθλητικών ειδών και ειδών γυμναστικής δεν προωθούν απλά τα προϊόντα τους, αλλά συνδέονται με τους πελάτες δημιουργώντας τους την αίσθηση ευεξίας που επιθυμούν και προσδοκούν, αλλά και το αίσθημα της κοινότητας με άλλους ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός βρίσκεται όπως φαίνεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του marketing και όπως δείχνει, έρχεται μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταμορφώσουν την οικονομία του 21ου αιώνα – όπως ακριβώς έκανε η επιστήμη με την τεχνολογία τον περασμένο. Η πρόκληση δε και η ευθύνη που κρύβεται πίσω από αυτήν την αλήθεια, θα διατηρήσει ή/και θα μεταβάλλει τα επόμενα χρόνια τις αρχές του ανθρωποκεντρισμού στην υπηρεσία των καταναλωτών. 

Με πληροφορίες από Ad Week

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.