02 Μάι 2024
READING

Υδρόγειος Ασφαλιστική-Reale Mutua: Ένα deal με επίκεντρο τον άνθρωπο

4 MIN READ

Υδρόγειος Ασφαλιστική-Reale Mutua: Ένα deal με επίκεντρο τον άνθρωπο

Υδρόγειος Ασφαλιστική-Reale Mutua: Ένα deal με επίκεντρο τον άνθρωπο

Πριν από περίπου δύο μήνες ολοκληρώθηκε και τυπικά το νέο μεγάλο deal στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, μεταξύ Υδρογείου Ασφαλιστικής των κ.κ Αναστάσιου και Παύλου Κασκαρέλη και του ιταλικού ομίλου Reale Mutua.

Ένα deal που ήρθε να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των μεγάλων ξένων ομίλων στην Ελλάδα και τον κλάδο των ασφαλίσεων ειδικότερα, δίνοντας «ψήφο» στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην χώρα μας.

Ωστόσο η συμφωνία δεν ήταν κάτι απλό, ούτε κάτι το οποίο ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη. Υπήρξαν σκληρές διαπραγματεύσεις – κράτησαν περίπου 1,5 χρόνο- μεταξύ των δύο μερών, ωστόσο ειδικότερο βάρος για τη θετική κατάληξη δόθηκε στους ανθρώπους που δουλεύουν για την Υδρόγειο. 

Βασικό μέλημα του κ. Κασκαρέλη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ήταν να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας. Αίτημα που στην συγκεκριμένη περίπτωση «καλωσορίστηκε» από τη μεριά των Ιταλών, καθώς υπήρχε σύμπνοια απόψεων και διαπιστώθηκαν κοινές αρχές και φιλοσοφία μεταξύ των δύο πλευρών.

Πως ήρθε το deal – Στο επίκεντρο ο άνθρωπος 

Εδώ και πολλά χρόνια ακουγόταν στην αγορά ότι η οικογένεια Κασκαρέλη, βρισκόταν σε επαφές με πιθανούς «αγοραστές» για να πουλήσουν την Υδρόγειο Ασφαλιστική, η οποία μάλιστα το 2023 έκλεισε 50 χρόνια ζωής. Ωστόσο πάντα οι διαπραγματεύσεις κατέρρεαν την τελευταία στιγμή και ο λόγος ήταν ότι ο κ. Αναστάσιος Κασκαρέλης δεν έπαιρνε τις διαπιστεύσεις που έψαχνε για το προσωπικό της εταιρείας από τις εταιρείες που τον προσέγγιζαν.

Στόχος του ήταν να παραμείνει ακέραιο το DNA της ασφαλιστικής και αυτό θα γινόταν μόνο αν το ανθρώπινο δυναμικό της παρέμενε στην εταιρεία. Αυτή ακριβώς ήταν και η φιλοσοφία του ομίλου Reale, η οποία ως ένας «οικογενειακός» όμιλος με σχεδόν 200 χρόνια ιστορίας, δεν έφερε καμία αντίρρηση στο αίτημα του κ. Κασκαρέλη και οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν κανονικά, μέχρι που οι δύο πλευρές έδωσαν τελικά τα χέρια.

Ο ίδιος ο κ. Κασκαρέλης είχε τονίσει ότι «παρότι υπήρχαν πολλές προτάσεις στο παρελθόν, το deal με τη Reale προτιμήθηκε γιατί με τον τρόπο αυτό δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των εργαζομένων – που είναι ο νούμερο ένα παράγοντας- και των συνεργατών της Υδρογείου, αλλά επίσης και γιατί διαπιστώθηκαν κοινές αρχές και φιλοσοφία μεταξύ των δύο πλευρών».

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών είχαν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του 2022 και αμέσως υπήρξε θετικό κλίμα και σύμπλευση απόψεων, καθώς οι κοινές αξίες που είναι υπευθυνότητα και σεβασμός προς τους πελάτες και το ανθρώπινο δυναμικό τους, συνέπεσαν σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση από την οικογένεια Κασκαρέλη μετοχών που αντιστοιχούν στο 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Υδρογείου Ασφαλιστικής στον Όμιλο Reale (Reale Group), μέσω της μητρικής εταιρείας Reale Mutua di Assicurazioni.

Η συμφωνία προβλέπει ένα πρώτο στάδιο, έως το τέλος του 2023, με την απόκτηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου, και ένα δεύτερο στάδιο, έως το τέλος του 2026, με την απόκτηση του υπόλοιπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ανάγοντας έτσι το συνολικό ποσοστό που θα κατέχει η Reale Mutua στο 80%.

Η επόμενη ημέρα του deal

Η συμφωνία της Υδρογείου με τη Reale αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, με στόχο να διαδραματίσει ακόμη πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεταβαλλόμενο ελληνικό ασφαλιστικό τοπίο.

Κυρίως όμως αναμένεται να διευκολυνθούν οι προσπάθειες για διεύρυνση των μεριδίων αγοράς σε κλάδους όπως οι καλύψεις περιουσίας, υγείας και αστικής ευθύνης.

Από την πλευρά της η Reale εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πρόκειται για μια δυναμική αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, που είναι έντονα υποασφαλισμένη σε σύγκριση με την Ευρώπη. Επίσης η Υδρόγειος έχει δυναμική παρουσία στην ελληνική επικράτεια, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον των Ιταλών για να προχωρήσουν στο deal.

Οικονομικά μεγέθη

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διατηρεί υψηλό δείκτη φερεγγυότητας 195% SCR. Η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022 ανήλθε στα 89,4 εκατ. ευρώ, από το 2019 μέχρι και το 2023 έχουν δοθεί σε αποζημιώσεις περί τα 160 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό ξεπερνά τα 244 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται 400.000 ασφαλισμένοι, ενώ διέγραψε ανάπτυξη +4,5 % στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων το 2022, 2,5% στο α’ τρίμηνο του 2023. Στις λοιπές ασφαλίσεις κατέγραψε 10,4% το 2022 και 19,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο όμιλος Reale δραστηριοποιείται στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Χιλή και εκτός από ασφαλιστικές διαθέτει επίσης κτηματομεσιτικές, τραπεζικές και υγειονομικές υπηρεσίες. 

Αποτελεί μια από τις πιο φερέγγυες εταιρείες τόσο στην ιταλική όσο και στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, με δείκτη φερεγγυότητας (SCR Ratio) που ανέρχεται στο 267% με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του έτους.

Απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζομένους, εξυπηρετεί 4,7 εκατ. ασφαλισμένους και πελάτες σε όλο τον κόσμο και διαθέτει δίκτυο με περισσότερους από 2.380 συνδεδεμένους συνεργάτες και 3.070 ανεξάρτητους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Τα καθαρά κέρδη εξαμήνου του ομίλου ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 3,3 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.